Izraelyje išbandytas pirmasis tokio tipo lazerinis ginklas

Lazeriniai ginklai nėra visiška naujiena. Tačiau jų mobilumas yra labai ribotas, nes jiems reikia didelių galios šaltinių. Bet inžinieriai kuria sprendimus – Izraelyje sėkmingai išbandytas pirmasis skraidantis kovinis lazeris.

Degantis lazeriu pašautas dronas.<br> Izraelio Gynybos ministerijos nuotr.
Degantis lazeriu pašautas dronas.<br> Izraelio Gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 4:47 PM

Izraelio Gynybos ministerija kartu su ginkluotės gamintoju „Elbit Systems“ kuria lazerinį ginklą, kurį būtų galima montuoti lengvuosiuose lėktuvuose. 100 kW lazeris būtų naudojamas oro erdvės gynyboje. Per pirmuosius bandymus šis lazeris numušė kelis dronus- iš maždaug 1 km atstumo.

100 kW lazeris galbūt skamba įspūdingai, tačiau dar įspūdingiau tai, kaip greitai jis suranda taikinius. Dronai ir raketos sunaikinami karščiu – lazeris per kelias sekundes taip įkaitina priešiškų orlaivių korpusą, kad šis užsidega. Jau vos po 3-4 metų Izraelis ketina pradėti bandyti maždaug 20 km atstumu veikiantį lazerį. Maždaug 2025 metais tikimasi turėti ir ant žemės įrengtus lazerinius ginklus, veikiančius 8-10 km atstumu – ir galinčius numušti raketas bei dronus.

Lazeriniai ginklai turi daug trūkumų. Didžiausias iš jų – galia. Ne visur įmanoma įrengti galingus generatorius ar kitokias jėgaines. Be to, lazerius gali būti sunku nutaikyti į judančius taikinius, nors šių sistemų klausimas jau yra išspręstas.

Tuo tarpu privalumų yra daugybė. Visų pirma, lazeriniai ginklai niekada nepristinga amunicijos. Antra, juos lengviau užmaskuoti. Galiausiai, lazeriniai ginklai gali būti visiškai kompiuterizuoti. Autonominiai ginklai, žinoma, visada bus didžiulis etinis klausimas – bet lazeriai čia labai tiktų. Jei tik, aišku, būtų išspręsta energijos problema.

Izraelis skraidančius lazerius ketina naudoti oro gynybai. Jie būtų savotiškai integruoti į vadinamąjį Geležinį kupolą. Šiuo metu iš Palestinos teritorijų kylančias raketas pasitinka raketos – bet galbūt kada nors ateityje tai bus lazeriai: vienos raketos nuolaužos yra geriau nei dviejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?