Kokie specialistai bus ypač reikalingi Pramonėje 5.0?

Dirbtinis intelektas, didieji duomenys, robotika, išmanieji miestai, daiktų internetas, 3D spauda, savaeigiai automobiliai ir kitos naujausios technologijos siejamos su ketvirtąja pramonės revoliucija, dar kitaip žinoma kaip Pramonė 4.0. Nors dar ne visa pramonė prisitaikė dirbti šiomis sąlygomis, pasaulyje jau imama kalbėti apie kitą etapą – Pramonę 5.0. Kokie specialistai bus ypač reikalingi Pramonėje 5.0?

 Kokie specialistai bus ypač reikalingi Pramonėje 5.0?<br> 123rf nuotr.
 Kokie specialistai bus ypač reikalingi Pramonėje 5.0?<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 12:06 PM

Kokius pokyčius atneš nauja pramonės revoliucija?

Europos Komisija savo vizijoje išskiria, kad apie Pramonėje 5.0 itin svarbu bus kurti ir palaikyti ryšį tarp žmogaus ir technologijų, o taip pat spręsti socialinius ir aplinkosaugos klausimus. Penktosios pramonės revoliucijos centre atsiduria žmogus, jo proto ir kūrybiškumo sugrąžinimas į pramonę. Šios savybės tampa itin vertinamos žmogui dirbant kartu su technologijomis, protą ir kūrybiškumą derinant su technologijų suteikiamu efektyvumu.

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto („Vilnius Tech“) Elektronikos fakulteto docento dr. Dainiaus Udrio, kai kurie ketvirtojoje pramonės revoliucijoje naudoti principai penktojoje revoliucijoje taps dar svarbesni. „Pramonėje 4.0 itin didelis dėmesys skirtas procesų automatizavimui, skaitmeninimui ir dirbtiniam intelektui. Šiomis technologijomis grįstoje pramonėje buvo siekiama didinti gamybos efektyvumą ir lankstumą. Penktojoje pramonės revoliucijoje tam dėmesio bus skiriama dar daugiau – bus ieškoma būdų, kaip žmogui ir technologijoms veiksmingai dirbti kartu pasiekiant didesnį našumą, efektyvumą, greitį ir kokybę. O kartu bus siekiama užtikrinti ir naudą aplinkai, taršos mažinimą ir didesnį dėmesį atsinaujinančios energetikos sprendimams“, – sako jis.

Automatizuoti sprendimai vs. žmogaus rankų darbas

Automatikos laimėjimai vis efektyviau pritaikomi pramonėje, kur daugumą gamybos procesų sparčiai perima robotai, todėl žmogaus rankų darbo reikia vis mažiau. Tačiau, anot VILNIUS TECH docento, tai nereiškia, kad žmonių, kaip darbuotojų, reikės mažiau – priešingai.

„Prasidėjus aktyviam procesų automatizavimui, daugelis paprastesnes funkcijas atliekančių darbuotojų pajautė darbo netekimo grėsmę, nes jų darbą kur kas greičiau, efektyviau ir nepertraukiamai gali atlikti mašinos. Vis tik ketvirtosios ir penktosios pramonės revoliucijų teoretikai tai įžvelgia kaip privalumą – tai suteiks žmonėms galimybę įgyti naujų įgūdžių, mokytis, tobulėti, įsitraukti į mokymosi visą gyvenimą praktiką įgyjant naujų įgūdžių dirbti kartu su technologijomis“, – sako D. Udris.

Kalbant apie penktąją pramonės revoliuciją, kurios centre atsidurs žmogus ir nauda jam, itin svarbus aspektas yra automatizacijos suteikiamas lankstumas ir saugesnė darbo aplinka. Eurostato duomenimis, statybos, transporto ir sandėliavimo bei gamybos sektoriai yra tie, kuriuose nutinka daugiausiai nelaimingų nutikimų dėl to, kad juose procesus, kurie galėtų būti lengvai automatizuojami, vis dar daug kur atlieka žmonės. Penktojoje pramonės revoliucijoje tam bus skiriamas itin didelis dėmesys.

Automatizacija leidžia pabrėžti ir kitą privalumą – darbo organizavimo lankstumą. „Pasaulinė Covid-19 pandemija išryškino, kurie sektoriai ir įmonės gebėjo prisitaikyti greičiau ir paprasčiau. Nenuostabu, kad daugiau automatizuotos ir robotizuotos įmonės galėjo tęsti darbą netrukdomai, o kitoms teko stabdyti ar mažinti pajėgumus, siekiant apsaugoti darbuotojus. Naujos technologijos, tokios kaip robotizuota įranga, nuotoliniu būdu valdomos gamyklos, automatizuotas duomenų apdorojimas, rizikų stebėjimas ir jų valdymas gali kurti daug lankstesnę bei saugesnę darbo aplinką, mažiau priklausančią nuo nepalankių išorinių veiksnių“, – sako D.Udris. Lietuvoje netrūksta pavyzdžių, kur automatizavus procesus, pasiektas naujas produktyvumo, kokybės ir efektyvumo lygis.

Automatika – viena iš ateities profesijų

Nors Pramonės 5.0 vizija egzistuoja dar tik Europos Komijos ir kitų institucijų dokumentuose, universitetai jau ruošia studijų programas ir atnaujina mokomąją bazę, kad ateities specialistai būtų pasiruošę naujovėms ir jų laukiantiems iššūkiams.

Penktojoje pramonės revoliucijoje, kaip viena iš technologinių sričių bus itin svarbi automatika. „Automatika jau dabar apima beveik visas svarbiausias žmogaus gyvenimo sritis, o kaip specialybė, ji pritaikoma kone kiekvienoje pramonės šakoje. Jau dabar VILNIUS TECH ruošiami automatikos specialistai studijuodami mokosi kurti įvairių technologinių įrenginių ir procesų valdymo techninę ir programinę įrangą, nustatyti ir šalinti gedimus, taikyti naujausią kompiuterinę techniką technologinių įrenginių ir procesų automatinei kontrolei atlikti, jiems valdyti ir reguliuoti nuotoliniu būdu, spręsti automobilių įrangos valdymo uždavinius taikant šiuolaikines priemones bei metodus“, – pasakoja docentas.

Aukštosios mokyklos jau ruošiasi – atnaujina mokymo bazę

Siekiant ir toliau gerinti specialistų ruošimą pagal Pramonė 4.0 ir 5.0 koncepcijas, taikant inovacijas ir vystant visų procesų skaitmeninimą bei automatizavimą, tyrimams bei mokymui iškyla modernios specializuotos įrangos poreikis. „Vilnius Tech“ planuose – bendradarbiaujant su verslo partneriais „Teltonika IoT Group“ atnaujinti mokymo bazę įsigyjant FANUC pramoninį 6 ašių manipuliatorių su integruota vaizdo atpažinimo sistema, griebtuvu, aliuminiu rėmu, valdikliu ir kompiuterine programavimo bei veikimo imitacinio tyrimo programa ROBOGUIDE.

„Ši nauja laboratorinė įranga neabejotinai užtikrins ir naujų žinių generavimą bei sklaidą. Bus atliekamas visuotinio gamybos ir kitų įmonės procesų skaitmenizavimo bei integravimo į vieningą sistemą sprendimų kūrimas ir tyrimas, taip pat skaitmeninių dvynių kūrimas ir taikymas procesų valdymo optimizavimui. Naudojant įrangą atsivers galimybės elektroninių įtaisų bei įterptinių valdymo sistemų patikimumo, atsinaujinimo bei pakartotinio pritaikomumo tyrimams, integracijos sprendimų paieškai bei unifikuotų išmaniųjų sistemų diegimui“, – pasakoja D.Udris.

Įrangą planuojama pritaikyti ne tik bakalauro ir magistro studentų mokyme, bet ir organizuojant kvalifikacijos kėlimo kursus pramonės įmonių darbuotojams, taip palengvinant naujos įrangos diegimą bei įsisavinimą.

Automatika ateityje išliks itin svarbi. „Kiekvienas sėkmingai pritaikytas sprendimas ne tik palengvina ar leidžia visai atsisakyti fizinio darbo, bet ir sudaro galimybę kurti naujus kokybiškus produktus, taupyti laiką, energiją ir žaliavas, patį procesą paversdamas lanksčiu ir saugiu“, – akcentuoja docentas D. Udris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.