Technologija, kurią pasitelkus gaminamas ir alkoholis, ir eteriniai aliejai

Distiliacijos reiškinį dar antikos laikais pastebėjo jūreiviai – šildant saulei vanduo garuoja, o vėliau garai virsta gryno vandens lašais. Taip iš vandens išsivalo priemaišos.

 Distiliacija – dviejų ar daugiau skysčių mišinio skirstymas juos išgarinant, o garus kondensuojant. <br>123rf nuotr.
 Distiliacija – dviejų ar daugiau skysčių mišinio skirstymas juos išgarinant, o garus kondensuojant. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2021, 8:47 AM

Dabar šis principas naudojamas įvairiems tirpalams ir mišiniams išskirti. Jį taikant sodrinami metalai, gaminamas benzinas, alkoholiniai gėrimai.

Distiliacija – dviejų ar daugiau skysčių mišinio skirstymas juos išgarinant, o garus kondensuojant. Šis atskyrimo ir gryninimo metodas pagrįstas skirtinga mišinio komponentų virimo temperatūra.

Kaip distiliavimo aparatus žmonės pirmiausia naudojo paprastus indus, kuriuos užkimšdavo gelumbės gabalu ir kaitindavo ant žarijų, kol skystis išgaruodavo. O jau maždaug šimtaisiais mūsų eros metais Aleksandrijoje gyvenusi alchemikė Marija Profetisa sukūrė distiliavimo aparatą. Jį naudojo metalui sodrinti ir tikėjosi išgauti aukso.

Aparatą sudarė kolba skysčiui kaitinti, distiliavimo „kepurė“, kurioje renkasi garai, ir vamzdelis skysčiui į surinkimo indą tekėti.

Šis aparatas nepadėjo gauti aukso, bet buvo pritaikytas eteriniams aliejams išskirti.

Rožių eterinis aliejus naudotas jau antikos laikais, jame yra daugiau kaip 200 įvairių junginių. Manoma, kad arabai eterinius aliejus distiliavimo būdu išgaudavo dar VIII–IX a., o persų išminčius ir alchemikas Avicena tai aprašė XI amžiuje.

Alchemikai sukonstravo ir aparatą, kuriuo pradėtas gaminti „degantis vanduo“: „Grynas ir stiprus vynas sumaišomas su trimis dalimis druskos ir kaitinamas tam skirtuose induose. Gaunamas vanduo, kuris degina.“ Taip XII a. alchemikų knygoje „Mappae Clavicula“ pirmą kartą aprašytas alkoholio distiliavimas.

Knygoje minimas „aqua vitae“ reiškia distiliuotą etanolį.

Alus ir vynas – vieni seniausių gėrimų, kuriuos žmonija gamino dar gerokai iki mūsų eros. Bet kol gaminant alkoholinius gėrimus nebuvo pasitelktas distiliacijos metodas, juose alkoholio koncentracija buvo labai maža.

Šiais laikais taikant distiliaciją galima pagaminti ir 99,6 proc. etanolį. Tokio grynumo alkoholis naudojamas įvairiems moksliniams tyrimams.

Gali būti, kad Lietuvoje pirmieji distiliavimo aparatą išbandė degtinės gamintojai. Ją lietuviai pradėjo varyti XIV–XV a.

Maždaug XIX a. viduryje distiliacija pradėta naudoti naftai perdirbti. Palaipsniui keliant temperatūrą buvo atskiriamos naftos frakcijos ir gaunami naftos perdirbimo produktai: benzinas, ligroinas, žibalas, alyva, mazutas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.