Dideli pokyčiai Lenkijoje – ruošiasi pirkti garsią amerikietišką kovinę techniką

Šį trečiadienį Lenkija oficialiai patvirtino pradedanti savo ginkluotųjų pajėgų pertvarkymą. Nuspręsta įsigyti 250 amerikietiškų „M1A2 Abrams SEPv3“ versijos tankų. Lenkija taps pirmąja valstybe Europoje, pradėjusia eksploatuoti amerikietiškus tankus. Iki šiol kaimyninės valstybės pajėgas sudarė sovietiniai T-72, lenkiška šio tanko versija, pavadinta PT-91 ir vokiški „Leopard 2“.

 Lenkija taps pirmąja valstybe Europoje, pradėjusia eksploatuoti amerikietiškus tankus.
 Lenkija taps pirmąja valstybe Europoje, pradėjusia eksploatuoti amerikietiškus tankus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 4:11 PM, atnaujinta Jul 16, 2021, 4:14 PM

Lenkai pasiryžo sumokėti 6 milijardus dolerių (5 mlrd. eurų). Skelbiama, kad įspūdingos vertės kontraktas leis atgabenti pirmuosius užsakytus tankus jau kitais metais. Į šią sumą bus įskaičiuoti visi reikalingi mokymai, pagalbinės mašinos ir kiti treniruotėms reikalingi aparatai. Tikimasi, kad toks pirkinys leis apginkluoti 4 tankų batalionus.

SEPv3 yra pati naujausia „Abrams“ modernizacija – tačiau tai nėra nauji tankai. Skelbiama, kad 550 tankų, skirtų JAV kariuomenei, bus pristatyti panaudojus sandėliuose saugomus M1A1 tankus, gamintus 1985-1992 metų laikotarpyje. Tikėtina, kad Lenkijai taip pat bus pristatyti tik pilnai atnaujinti, o ne naujai pagaminti tankai.

Atnaujinti tankai bus sunkesni – svoris padidės nuo 60 iki 67 tonų. Panašiai tiek, kiek sveria naujausios versijos „Leopard 2A7V“ ar tik planuojamas britų „Chalanger 3“. Padidėjusį svorį lems papildomi šarvai, nauja elektronika, elektros generavimo įranga. Tankas galės šaudyti naujausia programuojama amunicija. Bus panaudotas naujausias „CROWS LP“ bokštelis, leisiantis vadui valdyti smulkaus kalibro ginkluotę ,įmontuotą ant pagrindinio bokštelio.

Lenkijos valdžia nėra paskelbusi ar įsigyjamų tankų šarvai bus analogiški amerikiečių pajėgose naudojamiems, tačiau tankuose tikrai bus tokie pat dujų turbininiai varikliai AGT-1500, sugeneruojantys iki 1500 AG. Itin ėdrūs kurui varikliai dažnai kritikuojami dėl nedidelio nuvažiuojamo atstumo, tačiau egzistuoja didelis privalumas, lyginant su vokiškais dyzeliais „Leopard „tankuose: platesnis kuro pasirinkimas. Tinka benzinas, dyzelis, aviacinis kuras ar net laivų alyva (jūrinis dyzelis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.