Rusai atnaujina savo priešlėktuvinės gynybos sistemą

1975 metais Sovietų sąjungoje buvo pradėti darbai vystant naują priešlėktuvinės gynybos sistemą „Tor“, kurį NATO gavo pavadinimą SA-15 „Gauntlet“, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. pasak jo, po šiek tiek daugiau nei 10 metų darbų, 1986 metais, „Gauntlet“ buvo priimtas į sovietų kariuomenės ginkluotę.

 Sistemos atnaujinimas leis Rusijos kariuomenei ir kitiems „Gauntlet“ naudotojams sėkmingiau kovoti su bepiločiai lėktuvais kaip žvalgybinės taip ir kovinės paskirties.<br> Wikimedia commons
 Sistemos atnaujinimas leis Rusijos kariuomenei ir kitiems „Gauntlet“ naudotojams sėkmingiau kovoti su bepiločiai lėktuvais kaip žvalgybinės taip ir kovinės paskirties.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2021, 8:33 AM, atnaujinta Jul 21, 2021, 8:44 AM

„Ši priešlėktuvinės gynybos sistema buvo ir yra skirta naikinti artimame nuotolyje esančius oro taikinius . „Gauntlet“ sistemą turi integruotą radarą ir gali sekti taikinius, kol važiuoja. Kad atidengtų ugnį, kovos sistema turi sustoti. „Gauntlet“ raketą sudaro 15 kg sprogstamosios medžiagos, kuri sprogdama sukuria didelį kiekį skeveldrų, kurios ir pažeidžia orlaivį. Panašaus veikimo principu veikiančia raketa Rusijos kariuomenė 2014 metais virš Ukrainos numušė Malaizijos orlaivį MH17“, – pasakoja karys.

Ginkluotės entuziasto teigimu, birželio mėnesį šios priešlėktuvinės sistemos gamintojas „Almaz-Antey“ paskelbė, kad nusprendė modernizuoti savo „Tor-M2“ sistemą ir pritaikyti ją prie naujų grėsmių – bepiločių skraidančių sistemų naikinimo.

„Anot gamintojo pranešimo, modernizavimo metu bus atnaujintos raketos, kurios taps valdomos ne tik radijo ryšiu, bet ir turės į raketą integruotą automatinį taikinio sekimą. Į sistemą bus sumontuotos mažesnės raketos, kurios galės naikinti mažų gabaritų oro taikinius, iki 6-7 km nuotoliu. Toks įvairaus kalibrų pasirinkimas turėtų padidinti priešlėktuvinės sistemos kovos galimybes, leidžiant operatoriui pasirinkti skirtingą amuniciją naikinant skirtingų dydžio ir svarbos taikinius“, – pasakoja D.Antanaitis.

Pasak karininko, paprastai „Gauntlet“ yra integruojama į daugiasluoksnę oro gynybą. Ši sistema gali nustatyti oro taikinius iki 32 km nuotoliu. Naujos galimybės taip pat leis „Gauntlet“ atidengti ugnį važiuojant, taip padidinant jos manevringumą ir saugumą ypač lydint greitai judančius atakuojančius dalinius bei padalinius.

„Sistemos atnaujinimas leis Rusijos kariuomenei ir kitiems „Gauntlet“ naudotojams sėkmingiau kovoti su bepiločiai lėktuvais – tiek žvalgybinės, tiek kovinės paskirties. Tai gerokai padidins pasitikėjimą rusiškomis oro gynybos sistemomis, kurios ne visai sėkmingai save užsirekomendavo kariniuose konfliktuose tarp Armenijos ir Azeirbaidžano, Sirijoje ir kitose pasaulio vietose“, – apibendrina D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?