Baigėsi penktasis programos „Women Go Tech“ sezonas: daugiau kaip 135 karjeros pokyčio istorijų

Mentorystės programa moterims „Women Go Tech“ baigė penktąjį programos sezoną. Jo metu net 260 dalyvių siekė išpildyti savo karjeros tikslus ir įsidarbinti technologijų sektoriuje. Anot organizatorių, penktieji programos metai išsiskyrė ne tik savo mastu, bet ir sėkmės rodikliu – praėjus šešiems mėnesiams nuo programos pradžios, jau daugiau kaip 50 proc. persikvalifikuoti siekusių moterų įsidarbino technologijų sektoriuje.

 Mentorystės programa moterims „Women Go Tech“ baigė penktąjį programos sezoną. <br> 123rf nuotr.
 Mentorystės programa moterims „Women Go Tech“ baigė penktąjį programos sezoną. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 1:27 PM

2016 metais įkurta iniciatyva, siekianti daugiau moterų-specialisčių atvesti į technologijų sektorių, penktąjį mentorystės sezoną pradėjo didžiausiu dalyvių skaičiumi.

„Žiemą sulaukėme per 1000 anketų iš moterų, pasiryžusių karjeros pokyčiui. Dalis kandidačių buvo netekusios darbo dėl susiklosčiusios pandeminės situacijos. Kaip jau įprasta, nemažas skaičius moterų siekti naujos karjeros nusprendė būdamos vaiko priežiūros atostogose. Norą dalyvauti programoje išreiškė ir užsienyje gyvenančios lietuvės ar užsienietės, mat šiemet kone visi sezono renginiai ir susitikimai vyko nuotoliniu būdu bei – anglų kalba. Visgi, atrinkdami labiausiai motyvuotas, subūrėme 260-ies moterų grupę. Iš jų daugiau kaip 135 šiandien, praėjus šešis mėnesius trukusiai programai, jau dirba technologijų sektoriuje ar atlieka ilgalaikes apmokamas praktikas“, – pasakoja programos „Women Go Tech“ vadovė Ūla Pociūtė.

Labiausiai stokoja pasitikėjimo savimi

Anot „Women Go Tech“ organizatorių, programoje dalyvaujančios moterys įprastai jau yra žengusios pirmuosius savo žingsnius karjeros technologijų sektoriuje link – baigusios kursus, mokymus, įgijusios sertifikatus. Tad dažniausias jų užduodamas klausimas – kaip, turint pradines žinias, tačiau jokios patirties, sulaukti darbo pasiūlymo iš technologijų kompanijos.

„Kiekvienas karjeros kelias be galo individualus. Neretai paaiškėja, kad iki tol dalyvę dominusi konkreti technologijų kryptis realybėje jai nėra artima, ar kad jau turima darbinė patirtis kitoje srityje išties yra labai tinkama tam tikrai pozicijai technologijų sektoriuje. Būtent dėl to programą ir kuriame mentorystės principu – individualus kiekvienos dalyvės darbas su jai skirtu patyrusiu specialistu-mentoriumi galiausiai padeda rasti atsakymus į daugumą klausimų.“ – pastebi Ū. Pociūtė.

Šiemet programos savanoriais-mentoriais tapo beveik 200 specialistų iš įvairiausių Lietuvos bei užsienio technologijų kompanijų. Nuo pat iniciatyvos pradžios mentorės rolę prisijaukinusi Lina Strelkauskienė teigia, kad dažniausiai programoje dalyvaujančios moterys stokoja padrąsinimo:

„Kai abejoji dėl savo gebėjimų – esi linkęs atidėlioti, nuolat kartoti „gal kitą savaitę“. Programoje dalyvaujančios merginos turi IT pradmenis, norą, gebėjimus. Joms paprasčiausiai trūksta šiek tiek struktūros, įkvėpimo ir užvedimo ant kelio. Mano pačios patirtis su ugdytinėmis rodo, kad išsikeltus karjeros tikslus joms galiausiai pavyksta pasiekti, svarbiausia disciplina, o ją ir įneša mentorius bei jam jaučiamas atsakomybės jausmas. Mūsų technologijų rinkoje talentų išties labai trūksta – negalime sau leisti prarasti nė vieno, kuris tiesiog nesiryžta, nedrįsta ar vis neprisiruošia“, – šypsosi mentorė L. Strelkauskienė, vadovaujanti IT paslaugų valdymo UNIX & Linux padaliniui.

Susidomėjimas technologijų sektoriumi auga pamažu

Visgi organizatoriai pastebi, kad sparčiai augantis susidomėjimas tokiomis programomis – dar tik pati kelio į pokytį pradžia. Technologijų sektoriuje Lietuvoje ir Europoje vis dar dirba tris-keturis kartus mažiau moterų nei vyrų. Tuo tarpu atvirų tokio darbo pozicijų Lietuvos kompanijos galėtų pasiūlyti net 13 tūkstančių. „Mūsų misija – ne tik atvesti daugiau moterų į išties perspektyvų technologijų sektorių, bet ir patenkinti trūkstamų talentų paklausą. Didelę dalį specialistų būtų galima rasti būtent rečiau technologijas besirenkančių moterų tarpe“, – teigia Ū. Pociūtė.

Programos vadovei antrina ir Lietuvos technologijų kompanijos, sektoriaus pokyčių siekdamos drauge su „Women Go Tech“.

„HELLA Lithuania“ didžiuojasi, galėdama skatinti teigiamą pokytį visuomenėje ir padėdama ugdyti naujus talentus bei įsilieti jiems į technologijų sektorių. Būtent to reikia Lietuvai, kuri turi potencialo tapti konkurencinga žaidėja inovacijų srityje. Karjeros pokyčių istorijos, kurias „Women Go Tech“ programa skaičiuoja šiemet, yra tik dar vienas įrodymas, koks platus yra technologijų pasaulis – jame savo vietą gali atrasti kiekviena ir kiekvienas“, – teigia iniciatyvą jau trečius metus remiančios inžinerinės kompanijos „HELLA Lithuania“ vykdantysis direktorius Tobias Pohlschmidt.

„Women Go Tech“ organizatoriai teigia besiruošiantys ir šeštajam iniciatyvos sezonui. Karjeros technologijų sektoriuje siekiančios moterys registruotis į mentorystės programą bus kviečiamos šių metų spalio-lapkričio mėnesiais, o šeštųjų programos metų startas numatomas sausį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.