Akredituotas naujas Kroatijos gynybos atašė Lietuvai

Krašto apsaugos ministerijoje antradienį akredituotas naujasis Kroatijos gynybos atašė Lietuvai jūrų kapitonas Joško Šantičius. Su naujomis pareigomis jį pasveikinęs krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius pabrėžė, kad pastaraisiais metais Lietuvos ir Kroatijos karinis bendradarbiavimas peraugo į naują lygį.

 Krašto apsaugos ministerijoje antradienį akredituotas naujasis Kroatijos gynybos atašė Lietuvai jūrų kapitonas Joško Šantičius (kairėje).<br> Alkema nuotr.
 Krašto apsaugos ministerijoje antradienį akredituotas naujasis Kroatijos gynybos atašė Lietuvai jūrų kapitonas Joško Šantičius (kairėje).<br> Alkema nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2021, 12:40 PM

„Mūsų šalių bendradarbiavimas pastaruoju metu itin sustiprėjo. Būdami sąjungininkais NATO ir Europos Sąjungoje esame artimi partneriai, dalinamės tomis pačiomis vertybėmis ir interesais siekiant stipresnės bei saugesnės Europos. Dėkojame už Kroatijos indėlį į mūsų regiono saugumą, jūsų kariai čia visuomet yra laukiami“, – sakė kpt. J. Šantičiui sėkmės darbuose palinkėjęs viceministras M. Abukevičius.

Kroatija du kartus yra skyrusi savo karius NATO priešakinių pajėgų batalionui Lietuvoje – Kroatijos kuopa (apie 190 karių su „Patria“ kovos mašinomis) buvo dislokuota Rukloje 2018 ir 2020 metais. Kroatai remia bei aktyviai dalyvauja ir Lietuvos vadovaujamame Europos Sąjungos Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) „Kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų ir tarpusavio pagalbos kibernetinio saugumo srityje“ projekte.

Šalys taip pat glaudžiai bendradarbiauja keičiantis patirtimi priimant ir eksploatuojant artilerijos sistemas PzH 2000. Lietuvos ekspertai yra supažindinami su Kroatijoje taikomomis savaeigių haubicų PzH 2000 procedūromis ir taip įgyja vertingos patirties bei žinių rengiantis atitinkamoms procedūroms Lietuvoje.

Lietuvos ir Kroatijos bendradarbiavimas karinėje srityje prasidėjo dar 1994 metais, kai iki 1996 metų apie 90 Lietuvos karių dalyvavo Jungtinių Tautų vadovaujamoje operacijoje UNPROFOR Kroatijoje. Tai buvo pirmoji Lietuvos tarptautinė misija po nepriklausomybės atgavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.