Vokietijoje sukurta oro valymo sistema galimai išlaisvins nuo kaukių

Mokyklose, darželiuose, viešajame transporte, parduotuvėse – Vokietijoje viešosiose erdvėse įrenginėjama oro filtravimo ir dezinfekavimo sistema, naikinanti 99,99 proc virusų ir bakterijų, skinasi kelią ir Lietuvoje – naujovę jau kuris laikas išbando šiauliečiai. Patvirtinta tiek Vokietijos, tiek Lietuvos laboratorijų, ji, tikimasi, padės nusiimti kaukes ir apsaugos ne tik nuo dabartinės pandemijos, bet ir nuo sezoninių virusinių ligų.

 Vokietijoje viešosiose erdvėse įrenginėjama oro filtravimo ir dezinfekavimo sistema, naikinanti 99,99 proc virusų ir bakterijų, skinasi kelią ir Lietuvoje <br>„Spartis“ nuotr. 
 Vokietijoje viešosiose erdvėse įrenginėjama oro filtravimo ir dezinfekavimo sistema, naikinanti 99,99 proc virusų ir bakterijų, skinasi kelią ir Lietuvoje <br>„Spartis“ nuotr. 
Tokia oro valymo sistema leidžia žaibiškai reaguoti į virusines epidemijas ar užkrečiamųjų ligų protrūkius. <br>„Spartis“ nuotr. 
Tokia oro valymo sistema leidžia žaibiškai reaguoti į virusines epidemijas ar užkrečiamųjų ligų protrūkius. <br>„Spartis“ nuotr. 
 Taip atrodo ant stalo paviršių esantys mikroorganizmai.<br>„Spartis“ nuotr.
 Taip atrodo ant stalo paviršių esantys mikroorganizmai.<br>„Spartis“ nuotr.
 Valymo sistemai sunaikinus virusus ir bakterijas bei apskritai organinės kilmės daleles, net ir paskleidus virusą aplinkoje jam nėra kaip plisti.<br> „Spartis“ nuotr.
 Valymo sistemai sunaikinus virusus ir bakterijas bei apskritai organinės kilmės daleles, net ir paskleidus virusą aplinkoje jam nėra kaip plisti.<br> „Spartis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 8, 2021, 11:57 AM

Veikimas patvirtintas ir sertifikuotas

Pastarųjų metų iššūkiai paspartino ne vienos srities raidą ir inovacijų jose diegimą. Viena tokių – oro filtravimo sistemos. Šį savaitgalį vyksiančioje parodoje „Supernamai 2021“ bus galima susipažinti su naujove rinkoje – Vokietijos mokslininkų sukurtais oro valymo ir dezinfekavimo prietaisais, naikinančiais ne tik mikrobus, bakterijas, pelėsius, grybelius ir alergenus, bet ir virusus, tokius kaip COVID-19 ar gripo sukėlėjus.

Oficialus Vokietijos įmonės „Arpack“ atstovas Lietuvoje, įmonės „Spartis“ projektų vadovas Andrius Šimaitis, sako, kad šis mokslininkų pasiekimas jau yra testuotas ir sertifikuotas oficialaus Vokietijos mokslinių tyrimo instituto „SGS Fresenius“, kuris patvirtino, kad filtravimo sistema sunaikina 99,99 proc. ore buvusių virusų ir bakterijų.

Sistemos efektyvumas neseniai buvo testuotas ir Lietuvoje sertifikuotai įmonei imant oro mėginius įprastoje gamybinėje darbo patalpoje ir vėliau joje veikiant „Arpack“ valymo įrenginiui. Mėginiai buvo tiriami Nacionalinėje Visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje, kuri nustatė, kad veikiant oro valymo įrenginiui užterštumas aerobiniais mikroorganizmais per parą sumažėjo 6 kartus, lyginant su mėginiu, imtu iki įrenginio veikimo pradžios.

Vokietijoje diegiama darželiuose, mokyklose, viešame transporte

Tokia oro valymo sistema bus nepakeičiama pagalba verslui, nes leidžia žaibiškai reaguoti į virusines epidemijas ar užkrečiamųjų ligų protrūkius. Vokietijoje ji jau diegiama mokyklose, darželiuose, prekybos centrų kasininkų darbo vietose, viešajame transporte.

Pasak ekspertų, naudojant tokias oro filtravimo sistemas galima ne tik išvalyti patalpas nuo gamybinės taršos ar kvapų, bet ir sukurti saugias zonas tiek gamyboje, tiek biuruose, kuriose net ir esant sergančiam asmeniui, užkrato galimybė plisti būtų minimali.

Virusas, tiek gripo ar COVID-19, tiek ir kitoks, vienas pats plisti negali, tam jam reikalingi pernešėjai, tokie kaip bakterijos. Valymo sistemai sunaikinus virusus ir bakterijas bei apskritai organinės kilmės daleles, net ir paskleidus virusą, pavyzdžiui, čiaudint, aplinkoje jam nėra kaip plisti. O papildžius tai saugaus atstumo laikymusi bei čiaudėjimo etiketu, darbuotojams patalpose nebereikėtų dėvėti kaukių net ir šalyje esant dideliam bet kokios virusinės infekcijos užsikrėtimų skaičiui.

Tad turint tokio tipo sistemą, žymiai sumažėja rizika, kad susirgus vienam darbuotojui, nuo jo užsikrės ir visa pamaina ar biuro padalinys. Ji leidžia sumažinti naudojamų paviršiaus dezinfekavimo priemonių kiekius, kurių nuolatinis naudojimas kenkia tiek odai, tiek kvėpavimo takams.

Sistema tinkama ir konferencijų, renginių patalpoms, darželiams ar mokykloms – užtikrinus švarų orą nebereikėtų kalbėti apie nuotolinį mokymą, pamokos galėtų vykti taip, kaip iki pandemijos, kartu būtų sumažinta ir sezoninių peršalimo ligų plitimo grupėse galimybė.

Išbando jau ir šiauliečiai

Vienas iš pagrindinių šių prietaisų privalumų, kad juos galima naudoti tiek laisvai pastatant, tiek montuojant į turimas ventiliacijos sistemas. Jie yra skirtingo dizaino, dydžio ir galingumų, tad lengvai priderinami prie patalpos dydžio ir taršos kiekio.

Tuo jau gali įsitikinti ir šiauliečiai, pastebėję prietaisus miesto kavinėje ar odontologijos kabinete. Tikimasi, kad pateikus visus tyrimus ir laboratorijų išvadas, tokie oro valymo įrenginiai taps alternatyva kaukėms ir jų valomose patalpose kaukių nebereikės.

Oro filtravimo sistema nereikalauja jokios techninės priežiūros 7-erius metus, nenaudojami Hepa filtrai, tad nereikalingas ir periodinis filtrų aptarnavimas. Oras filtruojamas tvariu ir aplinkai saugiu būdu, darbo metu nesukuriamos pavojingos atliekos, filtravimo galingumas su laiku nekinta, sukuriama žymiai mažesnė triukšmo tarša, lyginant su įprastomis kondicionavimo sistemomis.

Nors oro valymo įrenginių gamintojai ieškodami technologijų, labiau orientavosi į verslo poreikius, tačiau skirtingi įrenginių galingumai ir dydžiai leidžia juos lengvai pritaikyti ir buitiniams vartojimui – tiek valant patalpų orą naujai pastatytuose namuose ar po remontų nuo įvairių lakių ir sveikatai kenksmingų medžiagų, kaip aldehidai, medžiagos, sukeliančios alergines ligas, tiek gyvenant pelėsiu užkrėstuose namuose ar turint sveikatos problemų, tokių kaip astma, nusilpęs imunitetas, alergijos ir panašiai.

Sistemos veikimo principas išsiskiria patentuota organinių oro teršėjų mineralizavimo ant fotokatalizės elementų technologija, kuri ir užtikrina ypač didelį veikimo efektyvumą. Jos metu tarša yra suskaidoma į nekenksmingas medžiagas ir gražinama į aplinką. Tad kenksmingos atliekos nesikaupia filtruose, jų nereikia prižiūrėti, keisti ir utilizuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.