„Samsung“ imperijos faktinis vadovas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo medikamentais

„Samsung“ įmonių grupės faktinis vadovas Lee Jae-yongas antradienį buvo nuteistas dėl neteisėto anestetiko propofolio vartojimo.

 „Samsung“ įmonių grupės faktinis vadovas Lee Jae-yongas antradienį buvo nuteistas dėl neteisėto anestetiko propofolio vartojimo.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 „Samsung“ įmonių grupės faktinis vadovas Lee Jae-yongas antradienį buvo nuteistas dėl neteisėto anestetiko propofolio vartojimo.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-26 14:05

Seulo centrinio apygardos teismo paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis tėra viena iš virtinės teisinių problemų, persekiojančių šį multimilijardierių.

Teismas Lee Jae-yongui, didžiausios pasaulyje išmaniųjų telefonų ir atminties lustų gamintojos „Samsung Electronics“ viceprezidentui, užimančiam 238 vietą žurnalo „Forbes“ sudaromame turtingiausių pasaulio žmonių sąraše, skyrė 70 mln. vonų (52 tūkst. eurų) baudą.

Ši suma sudaro maždaug 0,0006 proc. Lee Jae-yongo turto, vertinamo 10,2 mlrd. JAV dolerių.

Lee Jae-yongas buvo nuteistas už tai, kad per kelerius metus plastinės chirurgijos klinikoje Seule dešimtis karų vartojo propofolį.

Propofolis yra anestetikas, paprastai naudojamas chirurginių procedūrų metu. Tačiau daugelyje pasaulio šalių juo neretai piktnaudžiaujama rekreaciniais tikslais, dažnai padedant medicinos specialistams, skiriantiems šį vaistą be klinikinės būtinybės.

2009 metų birželį perdozavęs propofolio mirė JAV dainininkas Michaelas Jacksonas.

Pietų Korėjoje propofolio vartojimas paprastai laikomas nesunkiu baudžiamuoju nusižengimu, ir prokurorai pagal kaltinamąjį aktą siūlė skirti Lee Jae-yongui 50 mln. vonų baudą, nesiunčiant bylos į teismą.

Tačiau teismas prokurorų pozicijos nepalaikė ir nurodė rengti teismo procesą.

„Sušvirkštas didelis kiekis [propofolio], ir įvykdyto nusikaltimo pobūdis nėra lengvas, turint galvoje kaltinamajam tenkančią socialinę atsakomybę“, – sakė teisėjas Jang Young- chae (Džang Jongčė), kurį citavo naujienų agentūra „Yonhap“.

„Tačiau jis pripažino, kad jam buvo švirkščiamas [propofolis], ir jis anksčiau nebuvo nuteistas dėl šio nusikaltimo“, – nurodė teisėjas.

Teismas nurodė Lee Jae-yongui sumokėti 70 mln. vonų baudą ir konfiskavo 17 mln. vonų turto, paraginęs jį „elgtis pavyzdingai, kad nebūtų gėda jūsų vaikams“.

Lee Jae-yongas, vilkėjęs tamsų kostiumą ir dėvėjęs apsauginę kaukę, atėjo į teismo salę neištaręs nė žodžio. Jis atsisakė bendrauti su žiniasklaida.

Anksčiau šį mėnesį prasidėjus teismo procesui „Samsung“ faktinis vadovas atsiprašė teismo už tai, kad „sukėlė tokį rūpestį ir nerimą dėl asmeninio reikalo“. Tačiau jis tvirtino, kad propofolis jam buvo švirkščiamas „dėl medicininių priežasčių“.

„Samsung Electronics“ kol kas neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pateikti komentarą.

Nors piniginė bauda 53 metų Lee Jae-yongui nereikšminga, jam ir visai „Samsung“ grupei byla dėl propofolio vartojimo itin nemaloni viešųjų ryšių prasme.

Lee Jae-yongą jau penkerius metus persekioja teisinės problemos, įskaitant didžiulio masto korupcijos skandalą.

Prieš du mėnesius jis buvo anksčiau laiko paleistas į laisvę neatlikęs visos pustrečių metų įkalinimo bausmės, skirtos už korupciją, lėšų pasisavinimą ir kitos nusikaltimus, susijusius su byla dėl kyšininkavimo, išvertusia iš posto buvusią Pietų Korėjos prezidentę Park Geun-hye.

Lee Jae-yongo paleidimas neatlikus visos bausmės yra naujausias pavyzdys, kaip Pietų Korėjoje dėl ekonominių priežasčių į laisvę paleidžiami verslo lyderiai, pasiųsti už grotų dėl korupcijos ar mokesčių slėpimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.