Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnybos sudarė debesijos sutartį su „Amazon“

Jungtinės Karalystės žvalgybos agentūros patikėjo slaptus duomenis JAV bendrovės „Amazon“ debesų kompiuterijos padaliniui AWS – su juo pasirašyta sutartis, turinti gerokai padidinti žvalgybinės informacijos rinkimo greitį, antradienį pranešė dienraštis „Financial Times“ (FT).

 Sutartis leis JK žvalgybai „gauti informaciją iš didžiulių duomenų kiekių vos per kelias minutes, o ne per savaites ir mėnesius“ (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf nuotr.
 Sutartis leis JK žvalgybai „gauti informaciją iš didžiulių duomenų kiekių vos per kelias minutes, o ne per savaites ir mėnesius“ (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 3:23 PM

Slapta sutartis buvo pasirašyta šiais metais ir, ekspertų skaičiavimu, yra nuo 500 mln. svarų sterlingų (476 mln. eurų) iki 1 mlrd. svarų sterlingų (1,2 mlrd. eurų) vertės, nurodė laikraštis, remdamasis su diskusijomis susipažinusiais šaltiniais.

Manoma, kad iniciatyvai vadovauja britų kibernetinio saugumo agentūra GCHQ, norėjusi rasti JK debesijos paslaugų teikėją, bet nusprendusi, kad nė viena iš jų neturi reikiamų pajėgumų, skirtingai nei „Amazon Web Services“.

Pranešama, kad susitarimą pasiekė Jungtinės Karalystės vidaus saugumo tarnyba MI5 ir jos užsienio padalinys MI6, taip pat kitos vyriausybės struktūros.

Pasak pranešimo, pati „Amazon“ neturės prieigos prie duomenų.

Sutartis leis JK žvalgybai „gauti informaciją iš didžiulių duomenų kiekių vos per kelias minutes, o ne per savaites ir mėnesius“, FT sakė buvęs GCHQ Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas Ciaranas Martinas (Kiaranas Martinas).

Nei „Amazon“, nei GCHQ, nei britų vyriausybė komentarų nepateikė.

JAV Centrinė žvalgybos agentūra 2013 metais sudarė debesijos duomenų teikimo sutartį su AWS, o pernai sutartį išplėtė, kad paslaugas galėtų teikti ir kitos amerikiečių IT bendrovės – „Google“, IBM, „Microsoft“ ir „Oracle“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.