Iranas stengiasi atnaujinti kibernetinės atakos paralyžiuotą degalinių darbą

Iranas trečiadienį dėjo visas pastangas, siekdamas atnaujinti savo benzino paskirstymo tinklo darbą, sutrikdytą beprecedenčio masto kibernetinės atakos, kaip teigia saugumo tarnybos, surengtos iš užsienio.

 Netikėtas išpuolis paralyžiavo šalies vyriausybės išduodamų elektroninių kortelių sistemą, leidžiančią vairuotojams įsigyti dosniai subsidijuojamų degalų.<br> 123rf nuotr.
 Netikėtas išpuolis paralyžiavo šalies vyriausybės išduodamų elektroninių kortelių sistemą, leidžiančią vairuotojams įsigyti dosniai subsidijuojamų degalų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 3:31 PM

Netikėtas išpuolis paralyžiavo šalies vyriausybės išduodamų elektroninių kortelių sistemą, leidžiančią vairuotojams įsigyti dosniai subsidijuojamų degalų.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi trečiadienį pareiškė, kad kibernetine ataka, paralyžiavusia visas šiitiškos respublikos degalines, buvo įvykdyta siekiant „supykdyti žmones sukeliant sumaištį ir sutrikimus“. Praėjus dienai nuo incidento pradžios prie degalinių vis dar driekėsi ilgos eilės.

E. Raisi nenurodė, kas galėtų būti atsakingas už ataką.

Tačiau jis leido suprasti, kad jis ir kiti teokratinės valdžios atstovai mano, jog už išpuolį atsakingos antiiranietiškos jėgos. Teherano nuomone, tokiu būdu tikriausiai siekta pakurstyti įtampą šalyje artėjant didelių protestų prieš benzino brangimą, kuriuos valdžiai griežtai malšinant žuvo žmonių, antrosioms metinėms.

„Turėtų būti rimta parengtis kibernetinio karo srityje, o susijusios institucijos neturėtų leisti priešui siekti savo grėsmingų tikslų – sukelti problemų žmonių gyvenimui“, – sakė E. Raisi.

Vėliau valstybinė televizija parodė, kaip prezidentas lankosi vienoje iš degalinių sostinės centre.

Prie degalinių susidarė ilgos eilės, supykdžiusios vairuotojus šalyje, jau ir taip kenčiančioje nuo griežtų ekonominių sankcijų dėl ginčo su galingosiomis valstybėmis.

„Gal galėtų kas nors pasakyti, kur galima gauti benzino Teherano rytuose, šiaurės rytuose ar net šiaurėje?“ – socialiniame tinkle „Twitter“ klausė vienas vartotojas.

Iš 4,3 tūkst. Irano degalinių, prijungtų prie minėto tinklo, veiklą atnaujino tik 220, trečiadienį valstybinei naujienų agentūrai IRNA pranešė Nacionalinės naftos produktų platinimo bendrovės atstovė Fatemeh Kahi.

Visgi ji pridūrė, kad „beveik 3 tūkst. degalinių gali platinti degalus neprisijungiant prie interneto, bet už atvirą kainą“, – tai yra už kainą, kurią vartotojai turi mokėti, kai išnaudoja mėnesinį subsidijuojamų degalų kiekį.

Konservatyvioji naujienų agentūra „Fars“ antradienį susiejo trikdžius sistemoje su politinių oponentų veikla prieš išaugusių benzino kainų išprovokuotų demonstracijų pradžios metines.

„Fars“ teigimu, „kontrrevoliucinės žiniasklaidos kampanija“ artėjant 2019 metų lapkričio 15 dienos sukakčiai „padidino kibernetinės atakos galimybę“.

Tą dieną prieš dvejus metus paskelbus apie staigų degalų pabranginimą, dešimtyse šalies vietovių įsiplieskė protestai.

Tos manifestacijos buvo didžiausias visuomenės nepasitenkinimo protrūkis Irane per pastarąjį dešimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.