Europolas: per pandemiją nusikaltėliai nusitaikė į internetinius pirkėjus

Dėl koronaviruso pandemijos smarkiai padaugėjo sukčiavimo perkant internetu, ketvirtadienį perspėjo Europos policijos agentūra. Jos teigimu, nusikaltėliai ir toliau medžioja iš namų dirbančias aukas.

 Taikomasi į mobiliuosius telefonus – nusikaltėlių gaujos apsimeta siuntimo tarnybomis, apgaulingai siūlo informaciją apie siuntinį, tačiau iš tikrųjų tikisi gauti aukos sąskaitos ir kredito kortelės duomenis.<br> 123rf nuotr.
 Taikomasi į mobiliuosius telefonus – nusikaltėlių gaujos apsimeta siuntimo tarnybomis, apgaulingai siūlo informaciją apie siuntinį, tačiau iš tikrųjų tikisi gauti aukos sąskaitos ir kredito kortelės duomenis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 12:37 PM

Dėl baimės užsikrėsti virusu smarkiai išaugo apsipirkimas internetu, o tai savo ruožtu lėmė, kad antraisiais pandemijos metais labai padaugėjo sukčiavimo pristatymu, teigiama Europolo metinėje ataskaitoje apie kibernetinius nusikaltimus.

„Nusikaltėliai siūlo prekes ir gauna apmokėjimą, bet jų nepristato, apgaudinėja internetines parduotuves, turinčias silpnas saugumo priemones, arba naudojasi pristatymo paslaugomis kaip sukčiavimo viliokle“, – rašoma Hagoje įsikūrusios agentūros pranešime.

Visų pirma taikomasi į mobiliuosius telefonus – nusikaltėlių gaujos apsimeta siuntimo tarnybomis, apgaulingai siūlo informaciją apie siuntinį, tačiau iš tikrųjų tikisi gauti aukos sąskaitos ir kredito kortelės duomenis. Jos taip pat siunčia tokias SMS žinutes į mobiliuosius telefonus.

Tamsusis internetas ir toliau yra pagrindinė neteisėtos veiklos rinka, nepaisant pastarojo meto pasaulinės policijos sėkmės naikinant nelegalias svetaines, pavyzdžiui, „DarkMarket“ sausio mėnesį.

Europolas teigė, kad kriptovaliutos, tokios kaip Bitcoin ir Monero, išlieka populiariausia atsiskaitymo už nelegalias prekes ir paslaugas tamsiajame internete forma.

Tamsiajame internete vis dažniau prekiaujama ir ginklais, taip pat ir per šifruotas pokalbių grupes, pranešė Europolas. Daugėja naujų ginklų, pagamintų trimačiais spausdintuvais. Ispanijos policija praėjusių metų rugsėjį užgriuvo dirbtuves, kuriose buvo gaminami šie ginklai. Ten pareigūnai konfiskavo iš tamsaus interneto atsisiųstų ginklų šablonus ir kelis 3D spausdintuvus, „vienas jų spausdino nedidelį šaunamąjį ginklą“, pranešė Europolas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.