Beveik kaip biblinėje istorijoje: po potvynio Egipto miestą užgriuvo dar vienas „prakeiksmas“

Pastarosiomis dienomis Asuano miestą pietų Egipte užklupo smarkios liūtys ir potvyniai. Tai jau savaime nerimą keliantis įvykis – beprecedentis miestui, kuriame per metus vidutiniškai iškrenta 10 milimetrų lietaus (palyginimui, vidutinis metinis Lietuvos kritulių kiekis yra apie 700 mm) – tačiau visa tai lydi ir dar viena mirtinai pavojinga pasekmė: skorpionai.

 Androctonus crassicauda, dar vadinamas arabiškuoju storauodegiu skorpionu.<br> iNaturalist.ca nuotr.
 Androctonus crassicauda, dar vadinamas arabiškuoju storauodegiu skorpionu.<br> iNaturalist.ca nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-17 07:57

Potvyniai užtvindė regione besiveisiančių skorpionų lizdus, todėl daugelis šių voragyvių ėmė ieškoti prieglobsčio aukštesnėse vietose – įskaitant žmonių namus. Egipto žiniasklaida praneša, kad šie gyvūnai įgėlė mažiausiai 453 žmonėms – ir deja, trys dėl to jau mirė.

Šiame regione gyvena Androctonus crassicauda, dar vadinami arabiškaisiais arba juodaisiais storauodegiais skorpionais – ir kurių nuodai yra mirtinai pavojingas neurotoksinų, kardiotoksinų ir galbūt miotoksinų rinkinys. Greitai veikiantys nuodai sukelia ne tik stiprų skausmą, paraudimą ir patinimą, bet ir širdies veiklos sutrikimus, vidinį kraujavimą, regėjimo ir kvėpavimo sutrikimus. Negydomas suaugęs žmogus gali mirti vos per valandą.

Egipto sveikatos apsaugos ministerija patvirtino, kad gydytojai buvo atšaukti iš COVID-19 skiepijimo skyrių, kad galėtų reaguoti į šią susiklosčiusią ekstremalią situaciją.

Asuano ligoninės ir medicinos punktai turi priešnuodžių, o papildomos dozės išsiųstos į medicininius padalinius kalnų ir dykumų kaimuose, naujienų šaltiniui „Al-Ahram“ sakė Asuano sveikatos ministerijos sekretoriaus pavaduotojas Ehabas Hanafy.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.