Rusija kariauja ne tik Sirijoje ir Ukrainoje – bet jai sekasi ne visur

„Rusija kariauja ne tik Sirijoje bei Ukrainoje, bet ir kitose pasaulio vietose. Tačiau daugumoje vietų savo tikslams pasiekti Kremlius nenaudoja savo tiesioginių karinių dalinių. Vengiant viešumo ir įtampų Rusijos viduje, šalies valdžia plačiai naudojasi „pilkąja kariuomene“- samdiniais. Šios organizacijos veikia kaip privačios kariuomenės, nors tokių organizacijų veikla oficialiai Rusijoje uždrausta“, – pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.

 Centrinės Afrikos Respublikos prezidento kortežas, lydimas prezidento apsaugos, rusų samdinių ir Ruandos JT taikdarių, atvyksta į stadioną, kuriame vyksta rinkiminis mitingas.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Centrinės Afrikos Respublikos prezidento kortežas, lydimas prezidento apsaugos, rusų samdinių ir Ruandos JT taikdarių, atvyksta į stadioną, kuriame vyksta rinkiminis mitingas.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 10:08 AM

Anot jo, naudojant samdinius, rusai gali neskelbti apie praradimus, Rusijos verslas tiesiogiai perima tų valstybių pelningų objektų kontrolę, o už samdinius susimoka tų valstybių vyriausybės.

„Viena iš šalių, kurioje Rusija „neakivaizdžiai“ veikia yra Centrinė Afrikos Respublika. Tai yra labai vargana valstybė, tačiau ji turtinga gamtinėmis iškasenomis: deimantais, auksu, uranu ir kitais mineralais“, – pasakoja karybos entuziastas.

Jo teigimu, 2018 metais JTO taryba leido Rusijai ten dislokuoti savo karius. „Oficialus karių tikslas buvo apmokyti ir patarti Centrinės Afrikos Respublikos kariuomenei. Tačiau viskas pasisuko šiek tiek kitą kryptimi. Rusai gerokai viršijo leistą karinio personalo skaičių bei atsiuntė savo samdinių organizacijas. Būtent šios organizacijos ir tapo atsakingomis už natūralių iškasenų telkinių bei iškasenų prekybos „perėmimą“ Rusijos verslo naudai, o tas verslas – nauda Kremlių valdantiesiems“, – aiškina atsargos majoras.

Tačiau jis sako, kad rusams šioje Afrikos valstybėje nėra lengva. Be kitų užsienio dalyvių, čia veikia ir pasipriešinimo oficialiai valdžiai grupuotės. Kadangi oficialiai Rusijoje paramilitarisitinės organizacijos neegzistuoja, tai ir informacija apie jų veiklą nėra skleidžiama.

„Afrikoje esančios naujienų agentūros pranešė, kad rusams čia ne viskas lengvai sekasi. Pranešama, kad šiais metais šioje valstybėje buvo nukauta 11 Rusijos samdinių. Rugpjūčio 5 dieną pasaloje šalia Kamerūno sienos žuvo du Rusijos samdiniai, rugsėjo 1 d. šalia tos pačios vietos vienas samdinys buvo nukautas, spalio 2 d. trys Rusijos samdiniai žuvo pasaloje vakarinėje šalies dalyje, o spalio 12 d. buvo nukauti dar penki Rusijos samdiniai, pakliuvę į pasalą tame pačiame regione. Apie sužeistųjų skaičių tarp Rusijos samdinių nėra pranešama“, – dėsto karininkas.

Pasak jo, sukilėlių kovos prieš Rusijos „pilkąją“ kariuomenę efektyvumo padidejimą nulėmė sukilėlių prisitaikymas prie naujų grėsmių – jie atranda vis daugiau Rusijos samdinių silpnųjų vietų, kurias ir išnaudoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.