Rusijos žiniasklaida: „Yandex Taxi“ privalo perduoti vartotojų informaciją valdžios institucijoms

„Yandex.Shop“, „Yandex.Micromobility“, „Yandex.Taxi“ ir „Yandex.Food“ įtrauktos į Rusijos informacijos platinimo organizatorių (IPO) sąrašą – ir pagal šalies įstatymus jos privalo saugoti ir per trumpą laiką perduoti naudotojų duomenis valdžios institucijoms, rašo roskomsvoboda.org.

„Yandex.Taxi“ pagal Rusijos įstatymus jos privalo saugoti ir per trumpą laiką perduoti naudotojų duomenis valdžios institucijoms.<br> 123rf nuotr.
„Yandex.Taxi“ pagal Rusijos įstatymus jos privalo saugoti ir per trumpą laiką perduoti naudotojų duomenis valdžios institucijoms.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-28 13:04

2020 m. pavasarį paaiškėjo, kad „Yandex.Taxi“ paslauga teisėsaugos institucijoms perdavė naudotojų duomenis. Rusios žiniasklaida išsiaiškino, kad teisėsaugos institucijos gavo žurnalisto Ivano Golunovo, kuriam buvo sufabrikuota byla dėl narkotikų gamybos, laikymo ir platinimo, kelionių istoriją.

Dėl didelio visuomenės pasipiktinimo I.Golunovui iškelta byla buvo nutraukta, o policija pradėjo tyrimą. Žurnalistams pradėjus domėtis žurnalisto sekimo ir sulaikymo aplinkybėmis, paaiškėjo daug faktų, įskaitant tai, kad taksi tarnyba perdavė jo duomenis trečiosioms šalims.

Vėliau „Yandex“ pateikė oficialų paaiškinimą dėl susidariusios situacijos, kuriame nurodė, kad turėjo laikytis Rusijos įstatymų.

Portalas Lrytas.lt primena, kad „Yandex Taxi“ (nuo 2020 m. „Yandex Go“) pradėjo veikti Lietuvoje 2018 liepą, o 2019 m. paskelbtas Lietuvos Nacionalinio kibernetinio saugumo tyrimas atskleidė, kad priešingai „Yandex“ teiginiams, jog visi programėlės vartotojų duomenys išlieka Europos Sąjungos ribose, programėlė iš tiesų duomenis siunčia ir į Maskvą, Jekaterinburgą (Rusija) ir Niudžersį (JAV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.