Pinigines keičia telefonai: ką būtina žinoti prieš pradedant naudotis išmaniuoju atsiskaitymu?

2021 m. Lietuvos bankų asociacijos atliktos apklausos duomenimis, išmaniaisiais įrenginiais už prekes ar paslaugas atsiskaitinėjo jau kas dešimtas lietuvis. Pastaraisiais metais sparčiai populiarėjantys inovatyvūs mokėjimai leidžia vartotojams palikti piniginę namie ir visas reikalingiausias korteles įrenginyje pasiekti vos keliais paspaudimais.

 2021 m. Lietuvos bankų asociacijos atliktos apklausos duomenimis, išmaniaisiais įrenginiais už prekes ar paslaugas atsiskaitinėjo jau kas dešimtas lietuvis.
 2021 m. Lietuvos bankų asociacijos atliktos apklausos duomenimis, išmaniaisiais įrenginiais už prekes ar paslaugas atsiskaitinėjo jau kas dešimtas lietuvis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 12:08 PM

„Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas Arnoldas Lukošius aiškina, kad atsiskaitymas išmaniaisiais įrenginiais pranoksta tradicinį mokėjimą grynaisiais greičio, patogumo ir saugumo atžvilgiu. Specialistas atsako į esminius klausimus apie šių technologijų veikimą, naudą bei saugumą.

Kuo išmanusis mokėjimas pranašesnis už tradicinį? Esminis šio mokėjimo būdo privalumas – patogumas, kadangi į parduotuvę reikia neštis tik telefoną ar kitą išmanųjį įrenginį. Čia vienoje vietoje galima laikyti net kelias korteles, tad nereikės jaudintis vieną iš jų pamiršus namie. Mobiliųjų mokėjimų technologijos yra ir lengviau prieinamos – daug paprasčiau atsiskaityti išmaniuoju įrenginiu nei keliauti iki bankomato ir išsiimti grynųjų. Vartotojai gali rinktis, kuris atsiskaitymo būdas (telefonas ar laikrodis) labiausiai atitinka individualius poreikius. Atsiskaitydami išmaniaisiais įrenginiais galite lengvai stebėti, kur išleidžiate savo pinigus. Finansų valdymo ar banko paslaugų programėlės pateikia išklotines ir aiškiai parodo, kur išleidžiate daugiausiai pinigų.

Kaip veikia ši technologija? Artimojo lauko ryšys (angl. by near-field communication – NFC) leidžia mokėjimo skaitytuvui ir mobiliajam įrenginiui bendrauti belaidžiu ryšiu, kai jie yra šalia. Ši technologija užtikrina galimybę už paslaugas ar prekes atsiskaityti telefonu, laikrodžiu, mokėjimo žiedu ar prie mobiliojo tvirtinamu lipduku. Ne visi išmanieji įrenginiai palaiko bekontakčio atsiskaitymo technologiją, tad vartotojams reikėtų patikrinti, ar jų prietaisai turi šią funkciją. Mokėjimams telefonu ar kitu išmaniuoju bekontakčiu būdu yra nustatomas limitas – jeigu suma didesnė, reikės patvirtinti tapatybę kodu, piršto antspaudu ar veido atpažinimu. Limitą galite sužinoti ir reguliuoti kreipdamiesi į savo banko paslaugų teikėją.

Norint naudotis išmaniuoju atsiskaitymu „Android“ telefonuose, reikės aktyvuoti bekontakčių atsiskaitymų funkciją naudojamo banko programėlėje ir susieti banko kortelę su „Google Pay“ aplikacija. Atsiskaitant bekontakčiu būdu nieko papildomai spausti nereikės, pakaks tik atrakinti prietaisą. Sėkmingai apmokėjus pasigirsta pyptelėjimas arba pasirodo žalia šviesa.

„iPhone“ įrenginiuose turėsite pridėti bekontaktę mokėjimo kortelę prie „Apple Pay“ piniginės. Atlikdami mokėjimus atrakinkite prietaisą, „iPhone“ telefone du kartus spustelėkite šoninį užrakinimo mygtuką ir priglauskite įrenginį prie skaitytuvo.

Ar saugu mokėti išmaniuoju? Mobiliosios piniginės yra saugus ir patikimas atsiskaitymo būdas dėl jose įdiegtos pažangios biometrinio autentifikavimo technologijos. Žinoma, kaip ir mokant kortele, taip ir išmaniais įrenginiais, vartotojams svarbu pasirūpinti saugumu – aktyvuoti pasirinktą prietaiso užrakinimo būdą, užtikrinti galimybę nuotoliniu būdu išjungti išmanųjį, pasirinkti patikimus tiekėjus ir nuolat atnaujinti programinę įrangą. Mokėjimams atlikti reikalingi PIN kodai, piršto antspaudas ar veido atpažinimas, tad pametus ar praradus įrenginį kitas žmogus negalės juo sumokėti.

Mobiliems atsiskaitymams taip pat taikomi pažangūs šifravimo ir virtualizavimo metodai, užtikrinantys, kad finansinė informacija ir duomenys būtų saugiai užšifruoti ir nenutekėtų trečiosioms šalims. Šios technologijos leidžia vartotojams atlikti operacijas nenaudojant grynųjų pinigų ir apsaugant finansinių sąskaitų informaciją bei slaptažodžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.