„Fox News“ užkulisiai: kokiems tikslams Rusija naudojasi JAV žiniasklaidos skelbiama informacija?

Vakarų lyderiams įvedus sankcijas Rusijai dėl invazijos į Ukrainą, „Fox News“ laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas pareiškė, kad konfiskavus Rusijos oligarchų asmeninį turtą, buvo nueita per toli.

 Tam, kad sukurtų kritišką Jungtinių Valstijų portretą ir pavaizduotų Amerikos užsienio politiką kaip grėsmę Rusijos interesams, Rusijos žiniasklaida vis dažniau naudojosi „Fox News“ žiūrimiausių laidų ištraukomis.<br> 123rf nuotr.
 Tam, kad sukurtų kritišką Jungtinių Valstijų portretą ir pavaizduotų Amerikos užsienio politiką kaip grėsmę Rusijos interesams, Rusijos žiniasklaida vis dažniau naudojosi „Fox News“ žiūrimiausių laidų ištraukomis.<br> 123rf nuotr.
 Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.<br>  123rf nuotr.
 Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.<br>  123rf nuotr.
 JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>  123rf nuotr.
 JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>  123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 23, 2022, 2:21 PM, atnaujinta Apr 23, 2022, 2:22 PM

„Nė viena Amerikos vyriausybė dar niekada nebuvo padariusi nieko panašaus“, – sakė jis.

Nors ši laidos ištrauka buvo skirta „Fox News“ konservatyviajai auditorijai, žinia pasiekė ir Rusiją. Šį vedėjo teiginį beatodairiškai perpasakojo Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ – ten buvo rašoma, kad „paprasti JAV piliečiai yra tiesiog pasibaisėję tuo, kas vyksta“.

Pastaraisiais mėnesiais Kremliaus ir dalies konservatyvios Amerikos žiniasklaidos skelbiamos žinios tarsi susiliedavo bei vienos kitą pastiprindavo. Tam, kad sukurtų kritišką Jungtinių Valstijų portretą ir pavaizduotų Amerikos užsienio politiką kaip grėsmę Rusijos interesams, Rusijos žiniasklaida vis dažniau naudojosi „Fox News“ žiūrimiausių laidų ištraukomis, nuomonių straipsniais ir net interneto komentarų skiltimi, kurioje dažnai kritikuojama prezidento Joe Bideno administracija. Neretai Rusijos žiniasklaidoje buvo cituojamas laidų vedėjas T.Carlsonas ir kiti „Fox News“ veikėjai, retkarčiais cituotos ir ten skelbiamos naujienos.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kuris ne kartą yra skelbęs melagingą informaciją apie karą (pavyzdžiui, teigė, kad Rusija nepuolė Ukrainos), praėjusį mėnesį pagyrė „Fox News“.

„Mes seniai supratome, kad nepriklausoma Vakarų žiniasklaida neegzistuoja“, – sakė S.Lavrovas valstybinei televizijai „RT“ ir pridūrė, kad „tik „Fox News“ bando perteikti tam tikrą alternatyvų požiūrį“.

Žiniasklaidos stebėjimo bendrovės „Zignal Labs“, apžvelgusios socialinių tinklų įrašus, transliacijas ir interneto svetaines, atliktos analizės duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginus su paskutiniu praėjusių metų ketvirčiu, „Fox News“ paminėjimų rusakalbėje žiniasklaidoje padaugėjo 217 proc. Sekimo bendrovės „Similarweb“ duomenimis, CNN, kurios žiūrimumas visame pasaulyje yra maždaug tris kartus didesnis nei „Fox News“, buvo minima dažniau, bet augo paminėjimų skaičius išaugo mažiau – 71 proc.

Paskambinus „Fox News“ atstovei spaudai, ji nurodė ištraukas, kuriose T.Carlsonas kritikavo Rusiją ir jos prezidentą Vladimirą Putiną.

Kad geriau suprastų, koks „Fox News“ vaidmuo Rusijos valstybinėje žiniasklaidoje, „The New York Times“ peržiūrėjo beveik 500 straipsnių rusų kalba iš dviejų didžiausių šalies valstybinių naujienų agentūrų – „RIA Novosti“ ir TASS, kur nuo liepos iki kovo pabaigos minima „Fox News“. Taip par peržiūrėti dešimtys straipsnių iš kitų rusakalbių žiniasklaidos priemonių.

Štai keturi būdai, kaip Rusijos žiniasklaida panaudojo „Fox News“, kad vyriausybės skelbiama iniformacija apie karą atrodytų patikimesnė.

1. NATO plėtros kaltinimai

Tokios kalbos pasklido dar neprasidėjus karui. V.Putinas perspėjo, kad, jei NATO kels grėsmę, bus panaudotos „karinės techninės priemonės“.

Kai į pensiją išėjęs kariuomenės pulkininkas Douglasas MacGregoras šį Rusijos argumentą išsakė T.Carlsono laidoje, jį netrukus pradėjo cituoti Rusijos žiniasklaida.

„Jis pabrėžė, kad amerikiečių ir NATO karių prie savo sienų Rusija matyti nenori – lygiai taip pat, kaip JAV nenorėtų matyti Rusijos karių Kuboje, – rašoma viename straipsnyje, paskelbtame proputiniško Rusijos televizijos kanalo „Cargrad“. – Tokia pozicija visiškai logiška“.

Televizija „Cargrad“ veiklą pradėjo 2015 m., padedant buvusiam „Fox News“ prodiuseriui Johnui Hanickui. Jam praėjusį mėnesį buvo pateikti kaltinimai dėl JAV sankcijų pažeidimo. Federaliniai prokurorai jį apkaltino padėjus vienam Rusijos oligarchui skleisti „destabilizuojančias žinutes“.

2. Sąmokslo teorijų palaikymas

Rusijoje daugelį metų buvo puoselėjama nepagrįsta idėja, kad Jungtinės Valstijos Ukrainoje kūrė biologinius ginklus. Naujo atgarsio ši idėja sulaukė invazijos į Ukrainą metu.

Po Senato posėdžio šiuo klausimu, kuriame valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victorija Nuland patvirtino, kad Ukrainoje esama biologinių laboratorijų, T.Carlsonas savo laidoje užsiminė, kad JAV vyriausybė neteisingai pranešė apie šalyje vykdomus biologinio ginklo kūrimo darbus. Rusijos žiniasklaida suskubo šiuo teiginiu pasinaudoti.

„Fox News“ vedėjas T.Carlsonas teigė, kad JAV nepagrįstai apkaltino Rusiją skleidžiant dezinformaciją apie biologines laboratorijas Ukrainoje, nes vėliau JAV iš tiesų patvirtino, kad jų esama“, – straipsnyje, apibendrinančiame ilgą T.Carlsono laidos ištrauką, skirtą Rusijos auditorijai, rašė „Sputnik“.

3. Vakarų tikslų kvestionavimas

Siekiant sumenkinti Vakarų paramos Ukrainai svarbą, taip pat buvo naudojamasi interviu su ekspertais ir politikais. Vašingtono valstijos respublikonų kandidatas į Atstovų Rūmus Joe Kentas „Fox News“ laidoje teigė, kad Vakarų parama Ukrainai žudo žmones ir skatina Ukrainą nesiderėti dėl taikos su Rusija.

TASS šį pasisakymą netrukus atkartojo.

„Pasak respublikono, kurio kandidatūrą parėmė buvęs JAV lyderis Donaldas Trumpas, įvykiai Ukrainoje yra „puikus būdas nukreipti dėmesį nuo JAV vykstančios politinės krizės“, – rašoma straipsnyje.

4. Kritika prezidentui Joe Bidenui

Rusijos žiniasklaida dažnai naudojo „Fox News“ medžiagą, kurioje buvo kritikuojamas prezidentas J.Bidenas.

Remiantis „Zignal Labs“ duomenimis, tą savaitę, kai J.Bidenas panosėje ištarė keiksmažodį, skirtą „Fox News“ žurnalistui Peteriui Doocy, beveik 400-uose straipsnių rusų kalba buvo paminėta „Fox News“. Ši situacija kelias savaites nuolat buvo primenama įvairiose publikacijose, kuriose kritikuotas prezidento tinkamumas eiti pareigas.

Prasidėjus invazijai, pradėti kvestionuoti ir J.Bideno motyvai. Viename Rusijos naujienų agentūros „Prime“ straipsnyje išsamiai aprašytas T.Carlsono pasisakymas. Jis teigė, jog J.Bidenas skatino konfliktą tam, kad „iškastinis kuras taptų neįperkamas vidutiniam žmogui ir tokiu būdu žmonės būtų priversti pereiti prie atsinaujinančiosios energijos“.

„Transliuotojas teigė, kad tokios reformos sukeltų pavojų Amerikos pramonei, nuskurdintų ištisus miestus ir padarytų Jungtines Valstijas priklausomas nuo Kinijos saulės baterijų“, – rašoma straipsnyje.

Parengta pagal „The New York Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?