Elonas Muskas nusipirko „Twitter“. Ką tai reiškia ir ko galima tikėtis?

„Twitter“ priėmė Elono Musko pasiūlymą įsigyti bendrovę už 44 mlrd. dolerių, skelbiama pirmadienį paskelbtame pranešime spaudai. Muskas įsigijo bendrovę pasiūlydamas po 54,20 JAV dolerio už akciją, t. y. už tą pačią kainą, kuri buvo nurodyta jo pirminiame pasiūlyme balandžio 14 d.

 „Twitter“ priėmė Elono Musko pasiūlymą įsigyti bendrovę už 44 mlrd. dolerių, skelbiama pirmadienį paskelbtame pranešime spaudai. Muskas įsigijo bendrovę pasiūlydamas po 54,20 JAV dolerio už akciją.
 „Twitter“ priėmė Elono Musko pasiūlymą įsigyti bendrovę už 44 mlrd. dolerių, skelbiama pirmadienį paskelbtame pranešime spaudai. Muskas įsigijo bendrovę pasiūlydamas po 54,20 JAV dolerio už akciją.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2022, 8:39 AM

„Laisvas žodis yra veikiančios demokratijos pagrindas, o „Twitter“ yra skaitmeninė miesto aikštė, kurioje diskutuojama žmonijos ateičiai svarbiais klausimais, – sakoma prie pranešimo pridėtame E. Musko pareiškime. – Taip pat noriu, kad „Twitter“ taptų geresnis nei bet kada anksčiau: patobulinsiu produktą naujomis funkcijomis, paversiu algoritmus atviruoju kodu, kad padidėtų pasitikėjimas, nugalėsiu reklaminius botus ir patvirtinsiu visų žmonių autentiškumą“.

„Twitter“ generalinis direktorius Paragas Agrawalas taip pat pasveikino šį sandorį. „Twitter“ tikslas ir reikšmė daro įtaką visam pasauliui, – sakoma pridedamame pareiškime. – Labai didžiuojuosi savo komandomis ir esu įkvėptas darbu, kuris dar niekada nebuvo tokiu svarbiu“.

E.Muskas ketvirtadienį pateiktoje ataskaitoje išdėstė savo sandorio finansavimo planą, kuris apima 25,5 mlrd. dolerių paskolų ir 21 mlrd. dolerių asmeninio kapitalo. Analitikai mano, kad paskolos „Twitter“ per metus gali kainuoti iki 1 mlrd. dolerių aptarnavimo mokesčių – arba maždaug 20 proc. bendrovės metinių pajamų.

Netrukus po to, kai E.Muskas paskelbė išpirkimo planą, „Twitter“ valdyba nustatė vadinamąją „nuodų piliulę“ – taip parodydama, kad ketina pasipriešinti E. Musko išpirkimui. Neaišku, kas paskatino bendrovę persigalvoti. Pirmadienį paskelbtame „New York Times“ pranešime „Twitter“ darbuotojai apibūdinami kaip susiskaldę dėl šios žinios, gavę mažai informacijos apie vykstančias derybas.

Neaišku, kokią įtaką E.Muskas turės „Twitter“ ir nuo ko jis pradės pokyčius. Kai jis pirmą kartą atskleidė savo 9,2 proc. akcijų paketą „Twitter“, verslininkas apklausė „Twitter“ naudotojus dėl „redagavimo“ mygtuko sukūrimo, kurį „Twitter“ jau kūrė. Vėliau jis pasiūlė pašalinti reklamas iš „Twitter Blue“, sumažinti jos prenumeratos kainą ir įtraukti „Dogecoin“ kaip mokėjimo galimybę.

E.Muskas atvirai kritikavo „Twitter“ moderavimą, apibūdindamas save kaip „žodžio laisvės absoliutintoją“ ir keldamas susirūpinimą dėl to, kaip jo kontroliuojama platforma bus moderuojama. „Tiesiog labai svarbu, kad žmonės turėtų realybę ir suvokimą, jog jie gali laisvai kalbėti neperžengdami įstatymo ribų, – sakė E.Muskas interviu per „TED 2022“. – Manau, kad plačiąja prasme civilizacinė rizika mažėja tuo labiau, kuo labiau galime padidinti pasitikėjimą „Twitter“ kaip viešąja platforma“.

Balandžio 14 d. E.Muskas iš pradžių pasiūlė pirkti „Twitter“ už 54,20 JAV dolerio už akciją. Pasiūlymas buvo pateiktas po to, kai Muskas atskleidė įsigijęs 9,2 proc. akcijų paketą, o tai padarė jį didžiausiu individualiu „Twitter“ akcininku tuo metu. Vienu metu verslininkui buvo pasiūlyta vieta bendrovės direktorių valdyboje, tačiau sandoris netrukus žlugo – nes vieta valdyboje neleistų jam įsigyti daugiau nei 14,9 proc.

Parengta pagal „The Verge“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.