Siekiama nešiojamųjų elektroninių prietaisų gamintojus įpareigoti naudoti bendrą kroviklį

Trečiadienį europarlamentarai patvirtino derybų dėl naujų ES taisyklių mandatą, kuris įpareigotų nešiojamųjų elektroninių prietaisų gamintojus naudoti bendrą kroviklį.

 Trečiadienį europarlamentarai patvirtino derybų dėl naujų ES taisyklių mandatą, kuris įpareigotų nešiojamųjų elektroninių prietaisų gamintojus naudoti bendrą kroviklį.<br> 123rf nuotr.
 Trečiadienį europarlamentarai patvirtino derybų dėl naujų ES taisyklių mandatą, kuris įpareigotų nešiojamųjų elektroninių prietaisų gamintojus naudoti bendrą kroviklį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2022, 4:22 PM

Naujos ES radijo įrenginių taisyklės leistų supaprastinti mobiliųjų telefonų, planšetinių kompiuterių, skaitmeninių kamerų, ausinių, bevielių garsiakalbių ir kitų nešiojamųjų prietaisų įkrovimą bei sumažinti elektronines atliekas, nes būtų įvestas bendras šių prietaisų kroviklis, kuris su tam tikromis ribotomis išimtis naudotų USB-C tipo krovimo jungtį. Įsigyjant naują elektroninį prietaisą vartotojams nebereiks kaskart rūpintis papildomu krovikliu ir jo laidais. Jie galės naudoti jau turimą kroviklį.

Europarlamentarai taip pat siūlo minėtų įrenginių pakuotėje aiškiai pažymėti, ar jie parduodami kartu su krovikliais ir kokios yra šių įrenginių krovimo alternatyvos. Atsižvelgdami į populiarėjančias bevielio krovimo technologijas, EP nariai ragina Europos Komisiją iki 2026 m. nustatyti skirtingų krovimo technologijų suderinamumo standartus, kad įrenginių įkrovimo tipas neribotų vartotojų pasirinkimo įsigyjant nešiojamąjį įrenginį.

„Europa kasmet importuoja apie pusę milijono kroviklių, o tai sugeneruoja nuo 11 iki 13 tūkstančių tonų elektroninių atliekų, todėl bendras kroviklis būtų labai pravartus vartotojams. Siekiame, kad iki 2026 m. skirtingi bevielio krovimo tipai derėtų tarpusavyje, o vartotojams būtų suteikta aiški ir suprantama informacija. Mes kartu papildome taisykles reikalavimais nešiojamiesiems kompiuteriams“, – sakė EP pranešėjas Alexas Agius Saliba (Socialistai ir demokratai, Malta).

Kaip teigiama EP biuro Lietuvoje išplatintame pranešime, balandžio 20 d. EP vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitete patvirtinta pradinė Europos Parlamento pozicija nesulaukė prieštaravimų plenarinėje sesijoje, todėl EP nariai gali nedelsiant pradėti derybas su ES Taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.