JAV technologijų milžinai siekia atsikratyti slaptažodžių

„Apple“, „Google“ ir „Microsoft“ siekia atsikratyti slaptažodžių ir juos pakeisti saugesniu prieigos prie paskyrų ar prietaisų būdu.

 JAV technologijų milžinai ketvirtadienį bendrai išreiškė paramą bendram standartui, kuris leistų žmonėms prisijungti prie savo paskyros ar paskyrų atrakinant savo mobilųjį telefoną, pavyzdžiui, piršto atspaudu ar naudojant veido atpažinimo funkciją.<br> 123rf nuotr.
 JAV technologijų milžinai ketvirtadienį bendrai išreiškė paramą bendram standartui, kuris leistų žmonėms prisijungti prie savo paskyros ar paskyrų atrakinant savo mobilųjį telefoną, pavyzdžiui, piršto atspaudu ar naudojant veido atpažinimo funkciją.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 2:56 PM

JAV technologijų milžinai ketvirtadienį bendrai išreiškė paramą bendram standartui, kuris leistų žmonėms prisijungti prie savo paskyros ar paskyrų atrakinant savo mobilųjį telefoną, pavyzdžiui, piršto atspaudu ar naudojant veido atpažinimo funkciją.

„Visiškas perėjimas prie pasaulio be slaptažodžių prasidės nuo vartotojų, kuriems tai taps natūralia jų gyvenimo dalimi“, – pareiškė „Microsoft“ viceprezidentas Alexas Simonsas (Aleksas Saimonsas).

„Dirbdami įvairiose platformose ir kartu, kaip bendruomenė, galime galiausiai įgyvendinti šią viziją ir padaryti reikšmingą pažangą siekiant atsikratyti slaptažodžių.“

Pasikliovimas vien slaptažodžiais laikomas dideliu saugumo internete trūkumu, nes žmonės vis pasirenka pernelyg paprastus slaptažodžius arba pakartotinai naudoja tokį pat slaptažodį, kad jiems būtų paprasčiau valdyti daugelį paskyrų.

FIDO aljanso ir Žiniatinklio konsorciumo sukurtų standartų perėmimas interneto svetainėms ir prietaisų gamintojams leis savo tinklapiuose ir prietaisuose įdiegti saugaus prisijungimo be slaptažodžių galimybių, rašoma JAV technologijų bendrovių paskelbtame pranešime.

Vietoj slaptažodžių naudojant saugius raktus būtų trukdoma vogti duomenis, kai žmonės apgaule priverčiami atskleisti savo prisijungimo duomenis ar tai daro programišiai.

„Google“ produktų valdymo direktorius ir FIDO aljanso prezidentas Sampathas Srinivasas pareiškė, jog per ateinančius metus į „Android“ ir Chrome“ programinę įrangą bus įdiegta funkcija, palaikanti prisijungimą be slaptažodžių.

„Apple“ ir „Microsoft“ paskelbė apie planus tą patį padaryti savo programinėje įrangoje.

„Tai supaprastins prisijungimą prie prietaisų, svetainių ir programėlių ir visiškai nesvarbu, kokia tai būtų platforma. Nereikės ir atskiro slaptažodžio“, – parašė S. Srinivasas tinklaraštyje.

„Kai prisijungiate prie svetainės ar programėlės savo telefone, jūs tiesiog atrakinsite savo telefoną.“

Mobiliuosiuose telefonuose bus saugomas kuris nors iš FIDO tapatybę patvirtinančių elementų, kuris bus naudojamas internetinėms paskyroms atrakinti, paaiškino S. Srinivasas.

„Norint prisijungti prie kokios nors svetainės savo kompiuteryje, jums tereikės po ranka turėti savo telefoną ir jūsų bus tiesiog paprašyta jį atrakinti prieigai gauti“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.