JAV ir Ukraina praneša: trūkstant detalių, rusai tankuose naudoja šaldytuvų ir indaplovių dalis

Trečiadienį prekybos sekretorė Gina Raimondo pareiškė, kad JAV taikomos sankcijos verčia Rusiją kai kuriuose kariniuose įrenginiuose naudoti kompiuterinius lustus iš indaplovių ir šaldytuvų.

 Trečiadienį prekybos sekretorė Gina Raimondo pareiškė, kad JAV taikomos sankcijos verčia Rusiją kai kuriuose kariniuose įrenginiuose naudoti kompiuterinius lustus iš indaplovių ir šaldytuvų.<br> Scanpix / 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
 Trečiadienį prekybos sekretorė Gina Raimondo pareiškė, kad JAV taikomos sankcijos verčia Rusiją kai kuriuose kariniuose įrenginiuose naudoti kompiuterinius lustus iš indaplovių ir šaldytuvų.<br> Scanpix / 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 7:11 PM

„Turime ukrainiečių pranešimų, kad kai jie randa Rusijos karinę įrangą, joje būna puslaidininkių, kuriuos jie paėmė iš indaplovių ir šaldytuvų“, – Senato posėdyje sakė G.Raimondo pažymėdama, kad neseniai susitiko su Ukrainos ministru pirmininku.

Pasak prekybos sekretorės, kurios vadovaujamas departamentas prižiūri eksporto kontrolę, sudarančią didelę sankcijų paketo dalį, nuo vasario pabaigoje pradėtų taikyti sankcijų JAV technologijų eksportas į Rusiją sumažėjo beveik 70 proc. Panašius eksporto draudimus, kurie taip pat taikomi Baltarusijai, priėmė 37 kitos šalys – Japonija, Australija, ES.

„Mūsų požiūris buvo toks: neleisti Rusijai naudoti technologijų – kad tai paralyžiuotų jų gebėjimą tęsti karinę operaciją. Būtent tai mes ir darome“, – atsakydama į senatorės Jeanne Shaheen klausimą apie eksporto kontrolės poveikį, sakė ji.

Atvejį apie puslaidininkius pateikė Ukrainos pareigūnai, kurie sekretorei papasakojo, kad ištyrę perimtus Rusijos tankus, jie rado šaldytuvų ir komercinių bei pramoninių aparatų dalių, kurios, regis, kompensuoja neprieinamus komponentus, sakė Prekybos departamento atstovė spaudai Robyn Patterson.

Puslaidininkių bendrovės „Intel Corp.“ ir „Advanced Micro Devices Inc.“ Rusijoje sustabdė visus pardavimus į Rusiją. „Microsoft“ paskelbė, kad sustabdys pardavimus ir aptarnavimo paslaugas Rusijoje, siekdama laikytis JAV ir tarptautinių sankcijų.

Balandžio 7 d. JAV Prekybos pramonės ir saugumo biuras sustabdė didžiausios Rusijos oro transporto bendrovės „Aeroflot PJSC“ ir dviejų kitų oro transporto bendrovių teisę gauti JAV dalis ir aptarnavimo paslaugas savo lėktuvams.

Parengta pagal „Washington Post“ ir „Bloomberg“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.