Karybos analitikai: Joe Bidenas suprato, kad Vladimiras Putinas yra į kampą įvaryta žiurkė

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas dalinasi įžvalgomis apie karo padėtį gegužės 12 d.<br> lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas dalinasi įžvalgomis apie karo padėtį gegužės 12 d.<br> lrytas.lt iliustr.
 2022 m. gegužės 12 d., Charkovas, Ukraina. Vyras eina pro nesprogusią raketą priešais Charkovo regioninės vyriausybės būstinę miesto centre.<br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
 2022 m. gegužės 12 d., Charkovas, Ukraina. Vyras eina pro nesprogusią raketą priešais Charkovo regioninės vyriausybės būstinę miesto centre.<br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 13, 2022, 8:13 AM, atnaujinta May 13, 2022, 8:19 AM

Jūsų dėmesiui – gegužės 12 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Žiurkė kampe. Putinas. Tą suprato ir JAV prezidentas Joe Bidenas, kuris visada siekė padėti Ukrainai apsiginti ir tuo pačiu išvengti branduolinės eskalacijos su Rusija. J.Bidenas pripažįsta, kad jam neramu, jog visuomet kelis žingsnius į priekį skaičiuojantis Putinas iki šiol dar nesugalvojo, kaip išeiti iš karo. Ė, tikrai kelis žingsnius į priekį, Joe?

Rytų Europa imasi lyderystės: Lenkijos ir Slovakijos prezidentai Andrzej Duda ir Zuzana Čaputová paskelbė apie virtinę vizitų į Vakarų Europos šalis, kad įtikintų jų lyderius kuo greičiau suteikti Ukrainai ES narės kandidatės statusą. Smagu būtų daugiau išgirsti ir apie konkrečias Lietuvos iniciatyvas, veikiant kaip gerai Rusiją pažįstančiai žaidėjai.

Sergėjus Lavrovas pareiškė, kad Rusija tikisi, jog po karo su Ukraina Vakarai atsisakys vienpolio pasaulio propagavimo. Mat, suprask, Rusija yra Vakarus ir jų vertybes atsveriantis lygiavertis polius. Kur gi ne, pasvajokim. Rusijos BVP toliau smunka, ją lenkia Italija, Prancūzija, daugiau nei dvigubai Vokietija, 14 kartų JAV, tuoj pralenks Pietų Korėja ir Iranas. Rusijos (146 mln. gyv.) metinį BVP (1,829 trln. JAV dol.) tuoj pralenks ir Australija (25 mln. gyv. 1,605 trln. JAV dol.); nekalbant apie BVP, tenkantį vienam gyventojui, kur Rusija užima 86 vietą pasaulyje. S.Lavrovai, gal ten dugne sunkiai matosi, bet poliai – viršuje.

„Siemens“ (Vokietija) pranešė apie pasitraukimą iš Rusijos rinkos dėl karo Ukrainoje. TAha. Gal dėl to, kad antrąjį ketvirtį patirta beveik 600 mln. eurų nuostolių?

Jungtinė Karalystė ir Švedija pasirašė abipusio saugumo susitarimą, kuriuo šalys įsipareigoja remti viena kitą, jei kuri nors būtų užpulta vykstant Rusijos karui Ukrainoje.

Operacinis lygmuo

Per pastarąsias 36 valandas pokyčių nebuvo. Rusai tvirtina, kad baigia ukrainiečių pajėgų apsupimo ties Severodonecku operaciją, tačiau to nepatvirtina šaltiniai ukrainiečių pusėje.

Taktinis lygmuo

Pasaulį sukrėtė vaizdai, kuomet netoli Kyjivo rusų kariai į nugaras sušaudė du civilius ukrainiečius. Vakar pasirodė informacija, kad Rusijos ir Baltarusijos pasienyje rusų snaiperis nušovė baltarusių žveją. Minskas pretenzijų neturi.

Rusijos kariuomenė apšaudė Zelenodolską, vienas žmogus žuvo, dar vienas sužeistas. Visą naktį palei fronto liniją vyko intensyvus apšaudymas padegamaisiais ir kasetiniais šaudmenimis.

Popiežius Pranciškus susitiko su Mariupolio kovotojų žmonomis. Pranešama, kad popiežius moterims pasakė, jog padarys viską, kas įmanoma, ir kad melsis už jas.

Volodymyras Zelenskis siūlo Kremliui keisti rusų belaisvius į „Azovstal“ gynėjus. Putino atsakymas – nauji aviacinių bombų smūgiai.

JAV žvalgyba nustojo teikti duomenis apie Rusijos vadovybės buvimo vietas, įskaitant Ukrainos teritoriją.

Ketvirtadienį Lietuvoje vyko tarptautinių Specialiųjų operacijų pajėgų pratybų galutinė fazė – pristatymas. Vaizdas iš jų – žemiau. Žiūrėk čia, Ivanai, mes pasiruošę – neprašytas mums ne svečias, pats žinai kuo pavaišinsim.

Komentaras

Vyksta nuožmus informacinis karas.

Rusai tvirtina, kad jų kariai Luhanske „išėjo iki sienos“ (kaži kokios?) ir dabar jau Rusija tuoj sutelks pajėgas ir smogs negailestingai. Kyjivas tvirtina, kad Ukraina pasirengusi plataus masto kontratakai, kuri Rusijai bus tikras siurprizas.

Įvairios žiniasklaidos priemonės cituoja ekspertus, žinovus ir arestovičius, prognozuodamos, kad karas baigsis per Jonines. Vasarą. Rudenį. Po trijų mėnesių. Tęsis kelis metus. Kaži, ką aiškiaregė Vanga šiuo klausimu yra išsakiusi?

Psichologinės operacijos yra sudedamoji itin plačiai naudojama tiek Rusijos, tiek Ukrainos karo dalis. Turime išmokti ne tik naudotis informacija, ją perskaityti, bet teisingai interpretuoti, nekalbant apie atsirinkimą.

Sudėtingiausia informaciją atsirinkti ir teisingai perskaityti, kai ją pateikia Vakarų šaltiniai. BBC rusų tarnyba skelbia, jog nuo „Gruzijos atsiskyrusioje Pietų Osetijoje prezidento rinkimus laimėjo opozicijos kandidatas, partijos „Nykhas“ lyderis Alanas Gaglojevas“. Informacija tarsi objektyvi, tačiau Pietų Osetijos įvardinimas, kaip atsiskyrusios – Kremliaus naratyvas. Negali būti jokių „atsiskyrusių“ padniestrių, krymų, donbasų – visos šios teritorijos yra Rusijos okupuotos ir privalo būti grąžintos kaip pavogtas turtas.

Turime suvokti, jog Rusija labai dažnai veikia per kitą pusę. Agentūrinis tinklas niekur nedingo. Jis, deja, tarp mūsų. Jei kažkas pirmas komjaunuolių gretose su ašara traukė „sojuz nerušymyj“, tai kvaila galvoti, kad šiandien mušdamasis į krūtinėje įsegtą Vytį, jis iš esmės pakeitė vertybių sistemą. Šviesos kariai ir „Azovstalio“ dulkėse švyti, išdavikai bučiuojantys Lietuvos trispalvę ir toliau dvokia kubilinskais.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.