Domisi ne tik Lietuva, bet ir pasaulis: papasakojo apie „Bayraktar“ orlaivių pranašumą ir ką kuria toliau

Ukraina, pasinaudodama turkiškais bepiločiais orlaiviais „Bayraktar TB2“, naikina Rusijos artilerijos sistemas ir šarvuotąją techniką. Pasak orlaivių kūrėjo, dabar jais susidomėjęs „visas pasaulis“.

Bepilotis orlaivis „Bayraktar TB2“.<br> Wikimedia Commons.
Bepilotis orlaivis „Bayraktar TB2“.<br> Wikimedia Commons.
 Įmonei „Baykar“ vadovaujantis Selcukas Bayraktaras.<br>  Wikimedia Commons.
 Įmonei „Baykar“ vadovaujantis Selcukas Bayraktaras.<br>  Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 5, 2022, 3:09 PM, atnaujinta Jun 5, 2022, 3:15 PM

Kartu su broliu Haluku Stambulo įmonei „Baykar“ vadovaujantis Selcukas Bayraktaras teigė, kad šie dronai parodė, kaip technologijos keičia šiuolaikinę karybą.

„Bayraktar TB2“ daro tai, ką ir turėjo daryti – nukauna kai kurias pažangiausias priešlėktuvines ir artilerijos sistemas bei šarvuočius, – sakė jis stovėdamas parodoje Baku šalia naujojo „Akinci“ orlaivio. – Mūsų klientais tapo visas pasaulis“.

TB2 sparnų ilgis siekia 12 metrų, jis gali pakilti į maždaug 7,5 km aukštį – o po to skristi naikinti tankų ir artilerijos savo lazeriu valdomomis, šarvus kiaurai perrėžiančiomis bombomis. Bent jau kurį laiką šis orlaivis padėjo pakirsti didžiulę Rusijos karinę persvarą.

Orlaivis taip išgarsėjo, kad Ukrainoje tapo patriotinio hito, kuriame šaipomasi iš Rusijos karių, tema.

„Bayraktar“ sulaukė ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino dėmesio, o Rusijos gynybos ministerija nuo vasario 24 d., kai prasidėjo karas, viešai jį paminėjo mažiausiai 45 kartus.

Bendrovė „Baykar“, kurią praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje įkūrė S.Bayraktaro tėvas Ozdemiras Bayraktaras, 2005 m. pradėjo daugiau dėmesio skirti bepiločiams orlaiviams – nes Turkija siekė stiprinti savo vietos gynybos pramonę.

TB2 Sirijos, Irako, Libijos, Kalnų Karabacho ir Ukrainos konfliktuose buvo itin svarbus, tad dabar lyderiauja Turkijos pasaulinio gynybos eksporto srityje.]

Prezidentas Tayyipas Erdoganas teigia, kad tarptautinė TB2 ir naujesnio „Akinci“ paklausa yra didžiulė.

S.Bayraktaras yra vedęs T.Erdogano dukterį. Anot kompanijos technologo, „Baykar“ gali pagaminti 200 TB2 orlaivių per metus.

Koviniai orlaiviai ir taksi

Jis sakė besididžiuojantis, kad orlaiviai buvo naudojami ir Kalnų Karabache, Turkijos sąjungininko Azerbaidžano etninių armėnų anklave, kur 2020 m. Baku pajėgos atgavo didelius teritorijos plotus – ir Ukrainoje.

„Tai neteisėta invazija, todėl TB2 padeda garbingiems Ukrainos žmonėms ginti savo šalį, – sakė S.Bayraktaras. – O neteisėta Karabacho okupacija nuo pat jaunystės mums buvo tarsi žaizda. Tad mums, technologiją kuriantiems inžinieriams, garbė padėti broliams ir seserims susigrąžinti savo žemę“.

Rusija prieš dvi savaites išreklamavo naujos kartos lazerinius ginklus – tarp jų ir mobilią sistemą, kuri, pasak Maskvos, gali apakinti orbitoje skriejančius palydovus ir sunaikinti bepiločius orlaivius.

Tačiau Stambule gimęs ir Pensilvanijos universitete bei Masačusetso technologijos institute studijavęs S. ayraktaras sakė, kad tokie ginklai prieš TB2 yra neveiksmingi.

„Jų veikimo nuotolis ribotas, todėl jei jūsų jutiklių ir amunicijos nuotolis yra ilgesnis, jie nebus veiksmingi“, – sakė jis.

„Baykar“ jau kuria TB3 – jis turės sulankstomus sparnus ir galės pakilti arba nusileisti ant lėktuvnešių, kurių kilimo ir nusileidimo takai neilgi. Taip pat kuriamas ir bepilotis kovinis orlaivis, vadinamas MUIS arba „Kizilelma“.

„Tikimės, jog pirmasis „Kizilelma“ skrydis įvyks kitais metais, o TB3 – šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje, – sakė S.Bayraktaras. – Taip pat dirbame su taksi dronais – tam turime sukurti dar autonomiškesnes technologijas. Iš esmės tai dirbtinis intelektas, tačiau žmonių transportavimo miestuose srityje sukels revoliuciją“.

Parengta pagal „Reuters“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.