JAV generolas perspėja: pasaulinių konfliktų rizika tik didės

Generolas Markas Milley gegužės pabaigoje JAV Vest Pointo karo akademiją baigiantiems kadetams sakė, kad jie turi būti pasirengę didėjančiai pasaulinių konfliktų rizikai ir ginkluotės technologijų pokyčiams.

 Generolas Markas Milley kadetams sakė, kad jie turi būti pasirengę didėjančiai pasaulinių konfliktų rizikai ir ginkluotės technologijų pokyčiams.<br> Scanpix nuotr.
 Generolas Markas Milley kadetams sakė, kad jie turi būti pasirengę didėjančiai pasaulinių konfliktų rizikai ir ginkluotės technologijų pokyčiams.<br> Scanpix nuotr.
 Vest Pointo karo akademija.<br>  Wikimedia Commons.
 Vest Pointo karo akademija.<br>  Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 12, 2022, 6:37 PM

„Pasaulyje, kuriame dirbsite, gali kilti plataus masto tarptautinis konfliktas tarp didžiųjų valstybių. Ir tikimybė, kad taip nutiks, tik didėja, – per ceremoniją kalbėjo Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas M.Milley. – Ir kaip tik dabar, šią akimirką, karo pavidalu vyksta esminiai pokyčiai. Šiuo metu susiduriame su dviem pasaulinėmis galiomis – Kinija ir Rusija. Abiejų šių valstybių kariniai pajėgumai dideli ir abi jos visiškai ketina pakeisti dabartinėmis taisyklėmis pagrįstą tvarką“, – sakė M. Milley.

Generolo teigimu, Rusijos invazija į Ukrainą parodė pasauliui, kad „agresija, į kurią nėra tinkmai atsakoma, tik padrąsina agresorių“.

„Negalime pamiršti žudynių Bučoje ir skerdynių Mariupolyje. O geriausias būdas pagerbti jų auką – palaikyti jų kovą už laisvę ir pasipriešinti tironijai“, – sakė M. Milley.

Karas Ukrainoje vyksta miestų teritorijose, todėl generolas mano, kad tai nulems ir ateities konfliktų tendencijas – kovos bus „labai sudėtingos ir beveik neabejotinai daug ką lems susirėmimai miestų teritorijose. Teks kautis su nenuspėjamais, dviprasmiškais priešais, kurie kovoja ne tik įprastai, tačiau karinius veiksmus derina ir su terorizmu – ir visa tai vyksta tarp didelių civilių gyventojų grupių“.

Pasak M.Miley, per ateinančius dešimtmečius ginkluotės technologijos taip pat smarkiai keisis. Jis spėjo, kad pokytis bus itin radikalus – beveik toks, koks buvo paprastą muškietą pakeitus šautuvu, o šautuvą kulkosvaidžiu ar burlaivį garlaiviu. Ir technologinis pranašumas nebebus Amerikos pusėje.

„Teks kovoti su robotizuotais tankais, laivais ir lėktuvais, – sakė generolas. – Esame mirtinosios ir tiksliosios amunicijos srities revoliucijos liudininkai. Tai, kas anksčiau buvo išskirtinė Jungtinių Valstijų kariuomenės sritis, dabar prieinama daugumai valstybių, turinčių lėšų reikiamus dalykus įsigyti“.

„Šį gilų, giliausią po per visą žmonijos istoriją pokytį lemia dirbtinis intelektas“, – sakė M.Milley. – Bet kokia mūsų, Jungtinių Valstijų, per pastaruosius 70 metų įgyta karinė persvara sparčiai mažėja. Ir Jungtinės Valstijos susidurs, o tiesą sakant, jau ir dabar susiduria su iššūkiais visose karybos srityse – kosminėje ir kibernetinėje, jūrų, oro ir, žinoma, sausumos“.

Atsižvelgdamas į visus pavojus ir pokyčius, generolas paragino būsimus karinius vadovus gebėti prisitaikyti, būti atspariais ir, svarbiausia, pasižymėti nepriekaištinga morale.

„Privalome ugdyti lyderius, kurie itin daug spaudimo sukeliančių sausumos mūšių metu demonstruotų ypatingą tvirtumą – kadangi didesnio iššūkio už mūšį sausumoje nėra. Tokie lyderiai moraliniu, etiniu ir taktiniu atžvilgiu pasirinks teisingiausiai, net jei juos kamuos didžiausia kada nors patirta emocinė įtampa“, – aiškino generolas.

M. Milley pabrėžė JAV Konstitucijos ir kadetų priesaikos ją ginti svarbą. Jo teigimu, žinia, kurią perdavė Konstitucija, buvo tokia galinga, kad jos bijojo naciai, dėl jos Amerika nugalėjo Japoniją, o „Al Qaida“ ir ISIS teroristai jos nekenčia:

„Mes duodame priesaiką idėjai, ir ta idėja yra Amerika, – sakė generolas. – Ta idėja – tai kiekvienas iš jūsų, nesvarbu, ar esate vyras, ar moteris, ar homoseksualus, ar kažkas tame tarpe. Nesvarbu, kokia asmens rasė, religija ar šeima. Tai idėja, kuri išdėstyta tame dokumente, idėja, už kurią esate pasiruošę mirti. Tai idėja konstitucijoje, kuri mūsų tautai padėjo išgyventi kai kuriuos tamsiausius momentus. Ji teigia, kad, nesvarbu, kas esate – šioje šalyje, Jungtinėse Valstijose, po raudonos, baltos ir mėlynos vėliavos spalvomis kiekvienas Visagalio Dievo danguje malone yra amerikietis, ir kiekvienas iš mūsų gimsta laisvas ir lygus. Ir jūs kilsite arba krisite, priklausomai nuo savo talentų, nuopelnų, savybių, sunkaus darbo ir atkaklumo“, – sakė M. Milley.

Vienu metu M. Milley prisiminė savo paties išleistuves prieš 43 metus – ir pacitavo Bobo Dylano dainą: „Ore jaučiame lengvą vėjelį. Ir dabar, kai sėdime čia, Vest Pointe, matome vėjyje plevėsuojančias, apie audrą perspėjančias vėliavas, o tolumoje girdime garsų griaustinio grumenimą. Ir netrukus prasidės smarkus lietus“.

Parengta pagal „Fox News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.