Lietuvoje sparčiai plečiasi 5G palaikančių įrenginių gretos: prie jų prisijungė naujausi „Samsung“ modeliai

Didžiausiems šalies operatoriams aukcione varžantis dėl geriausių, visą Lietuvą padengiančių 5G dažnių, jau turimus komercinius dažnius 5G paslaugoms nuo metų pradžios naudojanti „Telia“ plečia šią technologiją palaikančių įrenginių sąrašą. Prie „Apple“, „Xiaomi“, „OnePlus“ ir „Sony“ jungiasi naujausi „Samsung“ išmanieji telefonai bei planšetės.

 Prie „Apple“, „Xiaomi“, „OnePlus“ ir „Sony“ jungiasi naujausi „Samsung“ išmanieji telefonai bei planšetės.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 Prie „Apple“, „Xiaomi“, „OnePlus“ ir „Sony“ jungiasi naujausi „Samsung“ išmanieji telefonai bei planšetės.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-21 14:04

„Naujos kartos ryšio technologiją „Telia“ jau nuo metų pradžios diegia 2100 MHz dažnių ruožo atkarpoje. Vilniuje su komerciniais dažniais veikia 20 bazinių stočių, tad dalies vartotojų įrenginių ekranuose jau dega 5G ženkliukas. Vykstantis 5G 700 MHz aukcionas leidžia daryti prielaidą, kad jau netrukus šia technologija galės džiaugtis ir didžioji Lietuvos dalis. Tam ruošiasi ir gamintojai, kurie Lietuvos gyventojų naudojamuose įrenginiuose aktyvuoja 5G ryšį. Netrumpame palaikomų modelių sąraše atsiradę mūsų šalyje populiarūs „Samsung“ prietaisai leis 5G galimybes išbandyti dar daugiau lietuvių“, – sako bendrovės tinklo vadovas Arūnas Strolia.

Kokie įrenginiai Lietuvoje pasirengę 5G?

Pasak A. Strolios, tam, kad tam tikras išmanusis telefonas ar planšetinis kompiuteris galėtų prisijungti prie 5G tinklo, reikalingos dvi sąlygos. Visų pirma, įrenginys turi palaikyti 5G iš techninės pusės, t. y. turėti tam reikalingą ryšio modemą ir antenas. Šiuos komponentus turi didelė dalis 2020 m. ir vėliau pristatytų aukštesnės klasės modelių.

„Deja, vien tik to nepakanka. Antra būtina sąlyga – gamintojas, patikrinęs suderinamumą su savo prietaisais, turi sertifikuoti operatoriaus 5G tinklą bei aktyvuoti 5G palaikymą tos šalies gyventojų turimuose įrenginiuose. Dėl šios priežasties Lietuvoje prie 5G ryšio galės prisijungti ne visi techniniu 5G palaikymu pasižymintys išmanieji“, – aiškina įmonės tinklo vadovas.

Neseniai abi šias sąlygas įvykdė bei į palaikomų modelių gretas įsirašė ir naujausi „Samsung“ įrenginiai. Lietuvoje 5G ryšys jau aktyvuotas „Galaxy S21“, „Galaxy S22“ ir „Galaxy Tab S7“ serijų atstovuose, o iki metų pabaigos jis turėtų pasiekti ir „Galaxy S20“, „Galaxy A52“, „Galaxy Z Flip“ bei keletą kitų populiarių modelių. Iš prietaisų, kuriuose 5G įjungtas jau anksčiau, galima paminėti „iPhone 12“, „OnePlus 8“, „Xiaomi Mi 10T“, „Sony Xperia 1 II“ bei naujesnius šių gamintojų modelius.

Sužinoti detalų palaikomų įrenginių sąrašą ir pasitikrinti, ar turimas išmanusis galės prisijungti prie 5G tinklo Lietuvoje, galima apsilankius telia.lt/5g.

Artėjantis 5G ryšio įjungimas

Gegužės pabaigoje Lietuvoje prasidėjęs 5G aukcionas, ​​kuriame varžomasi dėl trijų 700 MHz radijo dažnių blokų, kartu su dar laukiančiu 3,5 GHz juostos dažnių aukcionu žymi vieną paskutinių 5G įjungimo etapų. Aukciono laimėjimas mobiliojo ryšio operatorius įpareigos aktyviems veiksmams, užtikrinantiems 5G ryšio plėtrą ir pasiekiamumą.

Vieni jų – teikti elektroninių ryšių paslaugas, aprėpiant ne mažiau kaip 98 proc. Lietuvos Respublikos teritorijos, taip pat ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo leidimo išdavimo dienos pradėti teikti komercines 5G ryšio paslaugas bent viename iš šalies didmiesčių, o nuo 2023 m. gruodžio 31 d. pradėti teikti 5G ryšio paslaugas visuose penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose.

Nuo 2018 metų 5G technologiją Lietuvoje testuojanti bendrovė nuo šių metų sausio 5G paslaugas teikia jau turimoje 2100 MHz dažnių ruožo atkarpoje. Vilniuje komerciniais dažniais veikia 20 bazinių stočių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.