Karo analitikai: Maskoliją galima sustabdyti tik tada, jei vidutinės piliečio pajamos per dieną neviršys 3 dolerių

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Rusijai atakavus prekybos centrą, jame buvo iki 1000 civilių.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Rusijai atakavus prekybos centrą, jame buvo iki 1000 civilių.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Jun 28, 2022, 8:00 AM, atnaujinta Jun 29, 2022, 8:29 AM

Jūsų dėmesiui – birželio 27 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Maskva teigia atmetanti teiginius, kad ji pirmą kartą nuo 1918 metų neįvykdė savo užsienio skolos įsipareigojimų. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas kalbėdamas su žurnalistais sakė, kad Rusija gegužės mėnesį turėjo atlikti obligacijų mokėjimus, tačiau tai, kad „Euroclear“ juos užblokavo dėl Vakarų sankcijų Rusijai, „nėra mūsų problema“.

Pirmosios sankcijų poveikio kregždės, nežiūrint Kremliaus nerišlių veblenimų.

Į G7 susitikimą susirinkę Vakarų šalių lyderiai tariasi dėl ekonominių karo Ukrainoje pasekmių sušvelninimo, rusiškos naftos kainų reguliavimo. Tikslas – atimti iš Maskvos pagrindinį pajamų šaltinį, „priversti Rusiją badauti“ amortizuojant Rusiškos naftos įtaką degalinėms.

Nepaisant ekonominių sankcijų, Rusijos pajamos iš naftos produktų šiemet padidėjo. Mūsų vertinimu, Maskoliją galima sustabdyti tik tada, jei vidutinės vieno piliečio pajamos per dieną neviršys 3 JAV dolerių.

Jungtinė Karalystė, JAV, Kanada ir Japonija sutarė, jog uždraus rusiško aukso importą, siekdamos „smogti į Putino karo mašinos širdį“. Aukso eksportas 2021 m. Rusijai atnešė 12,6 mlrd. svarų sterlingų (15,4 mlrd. JAV dolerių). JK teigimu, aukso svarba šiuo metu dar labiau išaugo, nes vengdami galimo turto nusavinimo, rusų oligarchai skuba įsigyti aukso luitų ir juos saugiai laikyti Šveicarijoje.

G7 užsibrėžti tikslai geri ir teisingi, klausimas tik vienas – kaip Rusijai už naftą mokėti mažiau, kai ji nori kuo daugiau. Galima iš stalčių ištraukti ir nupūtus dulkes bandyti vėl įgyvendinti seną Sovietų Sąjungos sugriovimo planą, kai iš anksto sutartas ir paruoštas naftos kainų dempingas milžinišką šalį pavertė ubage, o maskviečiai neturėjo ką valgyti. Tačiau panašu kad modernaus ir šiandien veikiančio tokio plano Vakarai neturi ir kaip tik dabar mėgina jį kurti. Bus lengva besti pirštu į gerokai pavėluotus ėjimus ir priminti, ką sakėme apie tokius planus, turėjusius gulėti ant politikų stalų dar 2014-aisiais. Šiuo metu jau būtinos išvystytos strategijos kaip diversifikuoti pažangiausias pasaulio ekonomikas, stabdant Rusijos agresiją Europoje bei Vakarų plano Rusijai po Putino mažiausiai iki 2040-ųjų.

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas teigia, kad leidžiant Putinui tęsti karą Ukrainoje kaina bus žymiai didesnė už tą, kurią mokame dabar. Visiškai teisingai. Tik dabartinę vykstančio karo kainą sužinosime rudenį, kai atsiskleis visos maisto ir energetikos krizių pasekmės. Planuot ir skaičiuot reikia į ateitį, o veikti mūšio lauke – dabar.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau nepasiekė savo „strateginių tikslų“: Putino strateginis tikslas buvo panaikinti Ukrainos suverenitetą ir ištrinti šalį iš pasaulio žemėlapio.

Ukrainos pusė praneša, kad rusai planuoja didinti aviacijos padalinių skaičių Baltarusijos teritorijoje. Ketinama vykdyti bendrą oro erdvės kontrolę, bendrai mokyti aviacijos ir priešlėktuvinės gynybos padalinius. Šiuo tikslu į Baranovičių aerodromą planuojama perkelti 10 orlaivių.

Antra „HIMARS“ partija Ukrainą pasieks liepos viduryje. Į mūšius įsijungs keturios raketų paleidimo sistemos. Ukrainiečių kariai sako, kad jiems reikia mažiausiai 500 sistemų. Taip, bet pradžioje reikia išmokti naudotis esamomis.

Operacinis lygmuo

Aiškėja naujas Rusijos vykdomo karo modelis: artilerijos smūgiais sudaužoma ukrainiečių gynyba, įsiveržiama į teritoriją, vykdomas puolimas spinduliu į visas puses, tada įsitvirtinama. Po to prasideda tokių užgrobtų teritorijų sujungimas, spaudžiant Ukrainos pajėgas iš šonų.

Manome, kad taip artimiausiu metu ir bus stumiamasi į priekį. Pagrindinis rusų puolimas bus koncentruotas į Slovjanską ir Kramatorską.

Putinas seka Hitlerio datų pėdomis. Nacistinės Vokietijos operacija „Barbarosa“ prasidėjo birželio 22 dieną – Putinas lemiamo Severodonecko šturmo ėmėsi irgi birželio 22-ąją.

Bombardavimas naikinant civilinę ir karinę infrastruktūrą siekiant palaužti priešininką – taip pat pasiskolintas iš Trečiojo reicho: nuo 1940 m. rugsėjo 7-sios „Luftwaffe“ sistemingai bombardavo Jungtinę Karalystę ir Londoną 56 naktis. Bombardavimų metu buvo sugriauta 2 milijonai namų, žuvo 40 000 civilių gyventojų, buvo sugriauta apie 60 proc. Londono pastatų.

Taktinis lygmuo

Rusiškieji fašistai, panaudodami strateginius bombonešius „Tu-22M“, raketomis smogė Odesos regionui. Sugriauti gyvenamieji pastatai, buitinės patalpos. Sužeisti 6 žmonės, tarp kurių – vienas vaikas. Dega dujotiekis.

Šiaurėje ir šiaurės rytuose, Charkivo apylinkėse rusai pliekia iš tankų, minosvaidžių, statinės ir reaktyvinės artilerijos.

Rytuose vyksta kovos dėl Lysičiansko, kuris įtvirtintas ne taip gerai, kaip Severodoneckas. Pirmadienį ryte kariai ant žemės patvirtino, kad rusų pagyros apie apsuptą Lysičianską tėra propaganda, orda iš pietų bando jį blokuoti, bet kol kas nesėkmingai.

Slovjansko rajone okupantai kaupia gyvąją jėgą, sunkiąją bei šarvuotą techniką ir artileriją, ruošiamasi miesto šturmui.

Tarp Avdijivkos ir Zaporižės okupantai iš statinės ir reaktyvinės artilerijos apšaudė ukrainiečių pozicijas išilgai visos fronto linijos

Ukrainos karo aviacija sudavė kelis sėkmingus oro smūgius į priešo pozicijas. Puikiai dirba, šaunuoliai.

Juodojoje jūroje okupantai laiko paruoštus didelio tikslumo raketinę ginkluotę nešančius laivus.

Kremliaus agentūros praneša, kad anksčiau Ukrainos kariuomenei smogus į Juodojoje jūroje esančias „Černomorneftegaz“ gręžimo platformas „niekas nenukentėjo“. Tai kas, kad septyni žmonės dingo. Argi tai nuostolis?

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.