Prasideda varžytuvės dėl antrųjų 5G ryšio dažnių

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) antradienį skelbia kainų varžytuves dar viename 5G ryšio aukcione – dėl trijų 3400–3700 MHz radijo dažnių blokų vėl varžysis trys didžiausi šalies mobiliojo ryšio operatoriai „Telia“, „Tele2“ ir „Bitė“. Iki šiol vyksta ir pirmasis 700 MHz dažnių blokų aukcionas.

 Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) antradienį skelbia kainų varžytuves dar viename 5G ryšio aukcione – dėl trijų 3400–3700 MHz radijo dažnių blokų vėl varžysis trys didžiausi šalies mobiliojo ryšio operatoriai.<br> 123rf iliustr.
 Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) antradienį skelbia kainų varžytuves dar viename 5G ryšio aukcione – dėl trijų 3400–3700 MHz radijo dažnių blokų vėl varžysis trys didžiausi šalies mobiliojo ryšio operatoriai.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 9:23 AM

„Taip, yra tie patys trys dalyviai – „Telia“, „Bitė“ ir „Tele2“, – BNS antradienį sakė RRT direktoriaus pavaduotojas Augutis Čėsna.

Pasak A.Čėsnos, formaliai šis antrasis 5G aukcionas prasidėjo kovo pabaigoje, kai buvo teikiamos paraiškos, dokumentai.

„Šiandien 12 valandą prasidės šio aukciono dalyvių kainų statymai. Nuo pradinės 3 mln. eurų kainos, po 100 tūkst. eurų, tris kartus per dieną galės vėl dalyviai statyti“, – sakė RRT direktoriaus pavaduotojas.

A.Čėsnos teigimu, šio, kaip ir pirmojo, aukciono trukmė yra apribota iki 50 mln. eurų.

Antradienį prasidedančiame aukcione 3400–3700 MHz radijo dažnių juostoje bus siūlomi trys 100 MHz pločio radijo dažnių blokai. Aukciono metu dalyviai galės teikti kainos pasiūlymus tik dėl vieno radijo dažnių bloko.

„Šio aukciono laimėtojai taip pat privalės nuo 2023 metų teikti 5G paslaugas bent viename mieste, nuo 2024 metų įrengti 5G tinklus pagrindiniuose miestuose, nuo 2030 metų įrengti 5G tinklus visuose miesteliuose ir kompaktiškai užstatytose teritorijose, o nuo 2025-ųjų sudaryti galimybę visuose namų ūkiuose prisijungti prie 100 Mb/s sparta veikiančių stočių“, – BNS sakė RRT direktoriaus pavaduotojas.

Kada baigsis aukcionas, A.Čėsna neprognozuoja, nes dar nesibaigė gegužės pabaigoje prasidėję statymai 700 MHz radijo dažnių blokų aukcione, kur dėl trijų blokų taip pat varžosi tie patys trys didžiausi šalies mobiliojo ryšio operatoriai.

„Šis 700 MHz aukcionas užsitęsė – dar niekad taip nebuvo – dabar turime devyniasdešimt kažkelintą statymų raundą, tačiau pabaigos dar nesimato, o mechanizmo, kaip nutraukti ar pagreitinti šį aukcioną, taip pat nėra, bet už tai valstybė už kiekvieną naują statymą papildomai gauna po 100 tūkst. eurų“, – sakė A.Čėsna.

Pirmajame 5G aukcione buvo pasiūlyti trys 20 metų trukmės radijo dažnių blokai: vienas 2x10 MHz pločio ir du po 2x5 MHz pločio iš 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų. Pradinė kaina – 5 mln. eurų už 2x10 MHz pločio bloką ir 3 mln. eurų – už 2x5 MHz pločio bloką.

Naudojant šiuos dažnius Lietuvoje bus diegiami naujos kartos 5G mobiliojo ryšio tinklai ir teikiamos 5G elektroninių ryšių paslaugos.

Paraiškų teikimas 5G ryšio aukcionams buvo atidėtas dviem mėnesiams, vyriausybinei strateginių įmonių sandorių patikros komisijai papildžius jo sąlygas reikalavimu RRT komisijai pateikti informaciją ne tik apie aukciono dalyvių siūlomą įrangą, bet ir apie jos tiekėjų savininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.