JAV sunerimo: Kinija savo naujų ginklų arsenalą kuria 5-6 kartus greičiau nei Amerika

Kinija savo naujų ginklų arsenalą kuria penkis-šešis kartus greičiau nei JAV ir mažesnėmis sąnaudomis, įgydama strateginį pranašumą, kurio Vašingtonas negali sau leisti nekontroliuoti, tvirtina aukščiausio rango Pentagono pareigūnas.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas rodomas ekrane, kinų tankams „Type 99A2“ važiuojant parade.<br> AP / Scanpix nuotr.
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas rodomas ekrane, kinų tankams „Type 99A2“ važiuojant parade.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 8:25 AM, atnaujinta Jul 19, 2022, 8:33 AM

„Pagal perkamosios galios paritetą jie išleidžia maždaug 1 JAV dolerį, o mes – 20 JAV dolerių, kad pasiektume tą patį pajėgumą, – pramonės konferencijoje San Diege sakė JAV oro pajėgų generolas majoras Cameronas Holtas. – Mes pralaimėsime, jei nesugebėsime sugalvoti, kaip sumažinti išlaidas ir padidinti greitį mūsų gynybos tiekimo grandinėse.“

C.Holtas, kuris kaip karinių oro pajėgų sekretoriaus padėjėjo pavaduotojas prižiūri visus ginklų pirkimus, praėjusį mėnesį išsakė savo pastabas federalinės vyriausybės rangovams skirtoje konferencijoje. Tačiau kalba pasiek4 viešumą tik kai visai neseniai apie ją pranešė internetinis žurnalas „The War Zone“.

Generolas kaltino „lėtą, mikromanipuliuojamą“ Amerikos asignavimų sistemą, kuri buvo veiksminga Šaltojo karo metais, bet dėl kurios JAV dabar atsidūrė nepalankioje padėtyje.

„Tokioje aplinkoje šiandien tai mus visiškai pražudys“, – sakė C.Holtas.

Pavyzdžiui, nelankstus biudžeto sudarymo procesas reikalauja, kad karininkai prieš ketverius metus žinotų, kokių technologijų jiems reikės, ir jiems teisiškai draudžiama asignavimų skyrimo metais daryti pakeitimus, kad lėšos būtų išleistos efektyviau, nebent jie pereitų sudėtingą peržiūrėjimo procesą Kongrese, sakė generolas majoras. Jis pridūrė, kad ši sistema sukuria „iškreiptas paskatas“ kuo greičiau išleisti visas lėšas, laikantis siaurų apribojimų, nustatytų biudžete.

JAV gynybai išleidžia daugiau nei kitos devynios didžiausios pasaulio valstybės kartu sudėjus.

„Amerikiečiai turi skubiai reaguoti į „didžiųjų galių konkurenciją“, nes Kinija kariauja prieš tarptautinę sistemą, kuri buvo sukurta po Antrojo pasaulinio karo, – sakė C.Holtas. – Net ir didindamas savo karinius pajėgumus, Pekinas naudojasi ekonominiais svertais ir kariauja informacinį karą, kad padėtų pasiekti savo ilgalaikius tikslus“.

„Jie tiki, kad jei jiems pavyks savo veiklą apriboti iki to, ką mes apibrėžtume kaip karą, manau, kad jie iš tikrųjų gali pasiekti visus savo tikslus, ketindami pakeisti tarptautinę sistemą į lojalumo Kinijos komunistų partijai sistemą“, – teigė jis ir pridūrė, kad „jie supranta, kur yra mūsų gilūs lūžiai, ir supranta, kaip tai išnaudoti“.

„Kinijos prezidento Xi Jinpingo vykdoma „bendro likimo bendrijos“ užsienio politika yra „nepaprastai veiksminga“ ir ilgainiui gali pakeisti geopolitinį kraštovaizdį, – kalbėjo amerikietis. – Ar gali būti, kad po kurio laiko, po dienos kitos, per parašų padėjimo ceremoniją mes prarasime Taivaną, o mūsų pačių lyderiai mums paaiškins, kodėl tai geras sandėris? Arba, jei galėtumėte įsivaizduoti, galbūt po kelerių metų, Korėjos pusiasalio suvienijimą... O kas būtų, jei jie susijungtų remiami Kinijos, o ne JAV? Kaip tai atrodytų?“

Generolas teigė, kad Kinijos ambicijos kelia „egzistencinę grėsmę mūsų gyvenimo būdui, laisvėms, kuriomis mūsų vaikai gali mėgautis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.