Surado bronzos amžiaus turtus

Szent István Király muziejaus (Vengrija) archeologai kapinėse netoli Mány miesto atkasė bronzos amžiaus turtus.

Moteris buvo palaidota su 38 puošniais auksiniais ir bronziniais dekoratyviniais daiktais, tokiais kaip auksiniai žiedai, antkaklė, spiralinės apyrankės, auksinis plaukų žiedas, o taip pat su keliais nedideliais keraminiais puodais.<br> Szent István Király muziejaus nuotr.
Moteris buvo palaidota su 38 puošniais auksiniais ir bronziniais dekoratyviniais daiktais, tokiais kaip auksiniai žiedai, antkaklė, spiralinės apyrankės, auksinis plaukų žiedas, o taip pat su keliais nedideliais keraminiais puodais.<br> Szent István Király muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 10:01 AM

Kasinėjimai buvo atliekami rengiantis greitkelio statybai, o jų metu buvo aptiktas kapinynas, kuriame buvo keletas bronzos amžiaus kapų.

Komanda rado aštuonis kapus, o viename buvo rasti ne vyresnės kaip 20 metų jaunos moters palaikai.

Ji buvo palaidota su 38 puošniais auksiniais ir bronziniais dekoratyviniais daiktais, tokiais kaip auksiniai žiedai, antkaklė, spiralinės apyrankės, auksinis plaukų žiedas, o taip pat su keliais nedideliais keraminiais puodais.

Tyrėjai mano, kad moteris buvo palaidota su žiedais ant kiekvieno piršto – o tai rodo, kad ji buvo pasiturinti, aukštą socialinį statusą bendruomenėje turėjusi asmenybė.

Daiktai taip pat atspindi pažangias metalo apdirbimo žinias, kas suteikia naujų įžvalgų apie regiono gyventojų prieš tūkstančius metų dėvėtus drabužius ir aksesuarus.

Identifikavus radimvietę, vietos archeologų grupė metalo detektoriumi pažymėjo ir užfiksavo metalinių objektų buvimo vietą – tačiau komanda tiki, kad dar yra daug kitų objektų, kurie dar tik laukia, kol bus atrasti.

Komanda taip pat aptiko bronzos amžiaus gyvenvietės pėdsakus ir Arpado laikotarpio laikotarpio gyvenvietes, datuojamas IX-X mūsų eros amžiumi.

„Technologijos egzistuoja tam, kad galėtume identifikuoti tam tikrus dalykus, tačiau tokie radiniai į paviršių iškyla tik archeologinių kasinėjimų metu arba atliekant metalo detektorių tyrimus. Jei prieš dideles investicijas nebūtų atliekami archeologiniai kasinėjimai, tuomet tikrai daug tokių objektų būtų sunaikinta arba apie juos nebūtų sužinota“, – sako Szent István Király muziejaus direktorius Krisztiánas Pokrovenszkis.

Parengta pagal „Heritage Daily“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.