Karo analitikai: vertėtų žinoti, kad apie „persilaužimą Ukrainos fronte“ informaciją išplatino Rusijos gynybos ministerija

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Vietos gyventojai apžiūrinėja automobilius, sunaikintus per neseniai vykusį Ukrainos ir Rusijos konfliktą Rusijos kontroliuojamame Enerhodaro mieste Zaporožės srityje, Ukrainoje, 2022 m. rugpjūčio 30 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Vietos gyventojai apžiūrinėja automobilius, sunaikintus per neseniai vykusį Ukrainos ir Rusijos konfliktą Rusijos kontroliuojamame Enerhodaro mieste Zaporožės srityje, Ukrainoje, 2022 m. rugpjūčio 30 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Aug 31, 2022, 7:38 AM

Jūsų dėmesiui – rugpjūčio 30 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Vokietija jau užpildė 80 proc. gamtinių dujų atsargų rezervuarų. Šalis yra pasirengusi pasiekti spalio mėnesį užsibrėžtų atsargų kaupimo tikslų.

Sveikiname. Tai pirmas didelis žingsnis, išsivaduojant nuo rusiškosios dujų adatos. Vokiečiai susispaudę, kainos didžiulės, tačiau vokiečiai disciplinuota tauta – taupo ir nezyzia. Ordnung ist ordnung.

Pažymima, jog Vokietija šią žiemą galės naudotis saugyklomis, net jei Rusija visiškai nutrauks dujų tiekimą Europai.

Vengrija tęsia derybas su Rusija dėl dujų tiekimo apimčių padidinimo. Siekiama, jog prie esamo ilgalaikio tiekimo susitarimo su Rusija būtų pridėta 700 mln. kubinių metrų dujų.

Suprantama, dabar nėra nei valios, nei laiko kurti mechanizmą, kaip tokias šalis išmesti iš NATO ir ES.

Pranešama, jog ES planuoja sustabdyti palengvintą vizų išdavimą Rusijos piliečiams. Kadangi Kremlius turi tiek daug draugų ES, leisime sau suabejoti šios idėjos įgyvendinimo sėkme.

Skelbiama, jog daugelis Volstrito analitikų vasario mėnesį apsiriko, prasidėjus plataus masto karui prognozuodami Rusijos ekonomikos krachą. Net ir išbraukus rublį iš pasaulinių rinkų. Buvo tikimasi, jog antrą ketvirtį Rusijos BVP sumažės 35 proc., tačiau BVP sumažėjo 4 proc. Vidaus vartojimas ir naftos produktų paklausa Azijoje išgelbėjo Rusiją, kurios pajamos praėjusiais metais pajamos iš naftos ir dujų sudarė 45 proc. federalinio biudžeto.

Po to, kai TATENA vadovas Rafaelis Mariano Grossi pareiškė, kad yra pasirengęs artimiausiomis dienomis asmeniškai vadovauti misijai į elektrinę, kad padėtų stabilizuoti branduolinės saugos padėtį, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad TATENA ir kitos tarptautinės organizacijos turėtų veikti daug greičiau nei dabar.

Pastebime masinę politikų – varškėčių ligą: pareiškinėti apie savo ketinimus „Facebook“, „Twitter“ ir kitur. Surinkti tūkstančius like ir būti pastebėtiems žiniasklaidos šiems politikos „influenceriams“ svarbiau, nei atlikti gyvybiškai svarbų darbą.

Operacinis lygmuo

Abi pusės atlieka informacinius manevrus, siekiant išbalansuoti priešininką.

Ukrainiečiai ir toliau sėkmingai atakuoja priešo įtvirtinimus ir amunicijos sandėlius, tiltus bei kitus objektus.

Tačiau nerimą kelia susilpnėjusi oro gynyba – tai rodo sėkmingos rusų teroristų atakos prieš Mykolaivą, Charkivą ir kitus miestus. Civilių gyventojų saugumas turi būti prioritetas.

Taktinis lygmuo

Okupantai smogė Charkivo centrui. Pranešama apie kelis žuvusius ir sužeistuosius. Miesto gyventojai įspėjami apie driskių pasirengimą pulti trimis kryptimis.

Naktį iš pirmadienio į antradienį apšaudyta Zaporižė. Aukų nėra.

Rusijos okupantai toliau vykdo teroro aktus prieš civilius objektus Ukrainoje.

Iš tankų bei statinės ir raketinės artilerijos apšaudyti Charkivo, Slovjansko, Kramatorsko, Bachmuto ir kiti regionai šiaurės rytų ir rytų kryptimi.

Atskiri Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniai dislokuoti Briansko ir Kursko sričių pasienio rajonuose.

Nusmurgėliai mėgino veržtis Zaicevo, Šumivo ir Kodemos kryptimis, tačiau gavo per ausį ir atsitraukė.

Intensyvus artilerijos apšaudymas vyko visa fronto sąlyčio linija.

Vakar du kartus apšaudytas Mykolaivas. Du žmonės žuvo, 24 sužeisti.

Ukrainiečių gynėjai sunaikino baržą, kurią rusai naudojo okupacinių pajėgų aprūpinimui per Dniprą. Primename, kad visi tiltai, jungiantys Chersoną per Dniprą smarkiai pažeisti ir rusai jų negali naudoti tiekimui palaikyti.

Juodojoje jūroje rusų karo laivynas ir toliau blokuoja civilinę laivybą. Iš trylikos manevruojančių laivų mažiausiai du pasiruošę ir vėl leisti kruizines raketas „Kalibr“.

Vakar paskelbtose palydovinėse nuotraukose matyti didelės skylės, žiojėjančios Zaporižės AE elektros pastato stoge.

Volodymyras Zelenskis kreipėsi į rusų karius, ragindamas palikti Ukrainos žemę ir važiuoti namo, nes priešingu atveju teks bėgti. Tiems, kam gėda tai padaryti, prezidentas garantuoja Ženevos konvencijų taisyklių laikymąsi. Pažymima, jog bet kuriuo atveju užpuolikai bus išstumti prie sienos.

Rusų teroristai ketina apšaudyti TATENA konvojų vykstantį į Zaporižės AE.

Rusai beprasmiškai sunaudojo kelias dešimtis kruizinių raketų „Kalibr“ naikindami HIMARS sistemas Ukrainoje. Ordos sėkmingų smūgių pranešimus išjuokė JAV žvalgyba atskleidusi, kad vištasmegeniai atakavo medinius HIMARS maketus.
Vytautas Didysis ir Karolis Chodkevičius didžiuojasi jumis, Ukrainos gynėjai!

Komentaras

Ukrainos, Lietuvos, o ir didieji pasaulio žiniasklaidos kanalai pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos perėjo į kontrpuolimą Ukrainos pietuose. Teigiama, neva daug okupantų Chersono srityje metę ginklus, pabėgo iš mūšio lauko, esą, Donecko liaudies respublikos 109-asis pulkas pasitraukė iš savo pozicijų, o juos rėmę rusų desantininkai taip pat traukėsi iš mūšio lauko.

Kiti šaltiniai pranešė, kad Ukrainos kariuomenė pralaužė rusų gynybinę liniją ir prasiveržė net 10 km į priekį.

Šaltiniai JAV informavo, kad Ukrainos pajėgos pradėjo „parengiamąsias“ operacijas pietų Ukrainoje, kad paruoštų mūšio lauką dideliam Ukrainos kontrpuolimui. Tai žurnalistams sakė du aukšto rango JAV pareigūnai X ir Y. Jie teigė, kad Ukrainos kontrpuolimas apims oro ir sausumos operacijų derinį. Esą Ukraina vakar ryte nurodė, kad puolamieji veiksmai jau vykdomi.

Skamba gražiai. Bet kas gi iš tiesų vyksta fronte, kas vyksta medijose, kas dedasi mūsų ir priešų galvose, kokie abiejų pusių tikslai bei kokia realybė? O svarbiausia – koks šios karinės / informacinės operacijos tikslas?

Suprantame politikus, portalus, žurnalistus, kurie su dideliu džiugesiu paskelbė apie „grandiozinę Ukrainos pajėgų operaciją“. Primename, kad ta „operacija“ vyksta ir tęsiasi jau nuo pavasario pabaigos. Tačiau realių ir didelių poslinkių, deja, kol kas nesimato. Galbūt jie planuojami. Ir be abejo įvyks.

Apie masinį kontrpuolimą ir jau laisvinamą Berdianską viltingai kalbantys naujienų virtuvės entuziastai vis dėlto turėtų žinoti, kad apie „persilaužimą fronte“ informaciją išplatino Rusijos gynybos ministerija, rusų teroristas Igoris Strelkovas-Girkinas ir „Wagner“ karinė grupuotė. Jie – pirminiai šaltiniai. Taip, smūgiai į Antonovskio tiltą buvo, taip, raketų smūgiai į priešo karinius objektus buvo, taip, šįkart apšaudymas buvo kiek intensyvesnis, bet iš tiesų jokios didelės atakos, deja, nebuvo.

Nors gausybė žiniasklaidos priemonių rėmėsi Ukrainos gynybos štabo ir oficialaus Kyjivo tariamais šaltiniais, tačiau tai nebuvo tikslu. Iš tiesų, Ukrainos prezidento kanceliarija paragino žurnalistus atidžiai patikrinti informaciją apie karo veiksmų eigą, prieš ją skelbiant. Michailas Podoliakas pareiškė „suprantantis visų norus ir svajones“, tačiau paprašė nuomonių formuotojų „nespekuliuoti informacija apie karinių operacijų eigą“.

Mes būtent to visiems nuoširdžiai linkime. Nes jei mes pamesime galvas ir imsime skleisti melą – tapsime priešo talkininkais. Ne pirmą kartą pastebime, kaip žiniasklaidos šaltiniai platina Kremliaus informaciją, nepatikrinę pirminio šaltinio. Šįkart, dezinformacija išplito beveik po visą pasaulį ir galima sakyti, jog informacinė operacija kažkam pavyko. Arba jos nepavyko suvaldyti. Tačiau turime suvokti ir įsisąmoninti, jog priešo ar priešui naudingos informacijos platinimas – kolaboravimas su juo, nesvarbu ar dėl durnumo, ar dėl naivumo.

Trumpam sustokite ir pagalvokite, argi galima remtis X šaltiniais JAV, kurie remiasi X šaltiniais Ukrainoje, kurie remiasi Strelkovu – Girkinu ir „Wagner“ informacinės lentos pranešimais? O dabar – kam viso to reikia?

Ukrainos kariuomenės atstovai prašo neįsivaizduoti kontrpuolimo taip, tarsi ant balto žirgo sėdėtų generolas ir šaukdamas „ura“ vestų mirti į mūšį tūkstančius. Ukrainos kariuomenės taktika kitokia – 80 proc. mūšio sudaro gynyba, 20 proc. – kontrpuolimas.

Kontrpuolimas – tai artilerijos smūgiai, o priešui pasitraukus – taktiškai svarbių vietovės taškų perėmimas. Labai prašoma remtis tik oficialiais šaltiniais.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.