Karo analitikai: tai buvo skirta parodyti, kad Kremlius Ukrainoje rimtai ketina panaudoti taktinį branduolinį užtaisą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Kijevo centras be elektros energijos – po to, kai per Rusijos raketų atakas mieste nukentėjo svarbiausia civilinė infrastruktūra.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Kijevo centras be elektros energijos – po to, kai per Rusijos raketų atakas mieste nukentėjo svarbiausia civilinė infrastruktūra.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Mykolajivo centre žmonės stovi eilėje su plastikiniais buteliais norėdami iš cisternos prisipilti geriamojo vandens. Nuo balandžio vidurio Mykolajivo, kuriame prieš karą gyveno pusė milijono žmonių, gyventojai gyvena be centralizuoto geriamojo vandens tiekimo. Rusijos pajėgos pažeidė vamzdyną, kuriuo miestas pastaruosius 40 metų gaudavo geriamąjį vandenį. 2022 m. spalio 24 d., pirmadienis.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Mykolajivo centre žmonės stovi eilėje su plastikiniais buteliais norėdami iš cisternos prisipilti geriamojo vandens. Nuo balandžio vidurio Mykolajivo, kuriame prieš karą gyveno pusė milijono žmonių, gyventojai gyvena be centralizuoto geriamojo vandens tiekimo. Rusijos pajėgos pažeidė vamzdyną, kuriuo miestas pastaruosius 40 metų gaudavo geriamąjį vandenį. 2022 m. spalio 24 d., pirmadienis.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

2022-10-25 08:07, atnaujinta 2022-10-25 08:19

Jūsų dėmesiui – spalio 24 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas užsitikrino istorinę trečiąją Komunistų partijos vadovo kadenciją įtvirtindamas save kaip įtakingiausią šalies valdovą po Mao Zedongo. Neabejojama, jog Jinpingas taps Kinijos prezidentu trečią kartą iš eilės.

Xi valdžia, nepaisant pandemijos ir ekonomikos turbulencijų, nesumažėjo. Tačiau parama Rusijai padidino Kinijos atotrūkį nuo Vakarų.

Sekmadienį Sergejus Šoigu paskambino net trims Vakarų šalių gynybos vadovams vienu metu. Pirmiausia S.Šoigu paskambino Prancūzijos gynybos ministrui Sebastienui Lecorno, tada – Turkijos ministrui Hulusi Akarui ir galiausiai, Didžiosios Britanijos gynybos ministrui Benui Wallace. S.Šoigu skundėsi, kad Ukraina artimiausiu metu gali panaudoti vadinamąją nešvariąją bombą. Nešvari bomba – tai mažo galingumo branduolinis užtaisas (pasak Kremliaus propagandos, kuri interpretuoja S.Šoigu žodžius – pastaba padaryta atsižvelgiant į komentarą), kurį Ukraina neva rengiasi panaudoti savo šalies teritorijoje. Gerokai iki šių S.Šoigu skambučių Kremliaus valstybinės naujienų agentūros išplatino pranešimą pavadinimu „Kyjivo režimas rengia nešvarios bombos provokaciją Ukrainoje“.

Kremliaus Krylovo vardo FSB pasakų kūrimo departamentas paskleidė paskalas, neva bombos kūrimo darbai „jau yra baigiamajame etape“, o Ukrainos valdžia esą „palaiko tylius ryšius su Didžiosios Britanijos atstovais dėl galimo branduolinio ginklo komponentų perdavimo Kyjivo valdžiai“.

Ši aukščiausiu lygiu vykdoma informacinė operacija skirta parodyti, kad Kremlius rimtai ketina panaudoti taktinį branduolinį užtaisą Ukrainoje ir dėl to apkalinti Kyjivą. Ir mes, ir Vakarų šalių žvalgybos supranta, kad Rusija žengė dar vieną žingsnį konflikto su Vakarais eskalacijos link.

Laikas nebe galvoti ir kalbėti, bet pradėti prevencinius veiksmus.

Rusija ruošiasi gynybai. Bent jau tokias žinias skleidžia pasauliui Kursko srities gubernatorius Romanas Starovoitas. Jis informuoja, kad regione baigtos statyti dvi sustiprintos gynybos linijos – gynybinės konstrukcijos iš betono blokų. Teigiama, jog gynybos linijų planai parengti suderinus su Rusijos terorizmo ir karo nusikaltimų ministerija bei Kursko srities Federalinės saugumo tarnybos pasienio departamentu. Kur įrenginėjamos gynybos linijos – slepiama.

Kremliuje pokštininkai – nevykėliai. Kuria pasakėčias apie kazokų žygį į Maskoliją. Tokių kliedesių priežastys gali būti tik dvi. Pirmoji – Sergejus Surovikinas ir jo sėbrai bijo įtūžusių ukrainiečių puolimo. Antra – siekiama mobilizuoti savo šalies visuomenę, laikant nuolatinėje gresiančio Maskvos puolimo būsenoje, laukiant, kada ant galvos ims kristi bombos.

Nuo spalio 20 d. Belgorodo, Kursko ir kituose pasienio regionuose, taip pat Kryme įvestas „vidutinio lygio atsako“ režimas, kuris leidžia vietos valdžios institucijoms laikinai perkelti žmones į saugias vietoves ir apriboti judėjimo laisvę.

Panaši gynybinė linija iš betoninių blokų statoma ir aneksuotoje Luhansko srityje. Šią liniją stato Vladimiro Putino virėjas Jevgenijus Prigožinas, todėl ji vadinama „Wagner linija.“ Gynybiniai įtvirtinimai rengiami gerokai už fronto linijos. Ukrainos pusės teigimu, tai nepakeis Luhansko srities išvadavimo planų, gali tik sumažėti kariuomenės judėjimo tempas.

Rusijos valstybinio televizijos kanalo „RT“ laidų vedėjas Antonas Krasovskis pasiūlė upėje skandinti vaikus, kurie mano, kad Rusija okupavo Ukrainą. „Tokius vaikus reikia paskandinti čia pat, Tysyne. Tai mūsų metodas. Sako, kad maskoliai okupavo – ir tiesiog metate juos į stiprios srovės upę. Karpatai yra bjaurūs“, – plūdosi atmata.

Šią Kremliaus fašistinę propagandą akcentuojame ne dėl jos žiaurumo. Vakarai, stebėtojo vaidmenyje sekantys Kremliaus nusikaltimus Ukrainoje, turi labai aiškiai suvokti, kad paleisti raketą ar paspausti gaiduką, siekiant nužudyti kitą žmogų, normalios psichikos individui nėra paprasta. Tiksliau – labai sudėtinga. Tačiau šitokie veikėjai, kaip A.Krasovskis, Margarita Simonjan, Dmitrijus Kiseliovas, Marija Zacharova, Vladimiras Solovojovas ir panašūs karo ir nusikaltimų žmoniškumui kurstytojai turi būti nuteisti griežtesnėmis bausmėmis, nei Rusijos armijos karininkai. Būtent jų metų metais sėta neapykantos, melo, keršto, kraujo troškimo sėkla sudygo milijonų Rusijos piliečių galvose ir virto Ukrainos žemėje sėjama mirtimi.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Pranešama, kad Rusijos armija atitraukia karius iš pozicijų prie Dnipro upės pietinėje Chersono srityje. Atitraukiami ir iš vakarinio kranto perkeliami tik elitiniai daliniai, paliekant kautis tuos, kurie yra mobilizuoti ir niekam nereikalingi.

Praėjusį savaitgalį Kremliaus remiami vietos vadovai – kolaborantai įsakė gyventojams evakuotis iš okupuoto Chersono miesto. Ukraina kaltina Rusiją, kad ši kelia „isteriją“, siekdama pateisinti prievartinį gyventojų išvežimą.

Panašu, kad tokia taktika siekiama parodyti Ukrainos kariuomenę kaip brutalią, kuri apšaudo miestus, verčia bėgti vietinius gyventojus ir masiškai žudo mobilizuotuosius, taip keliant keršto jausmą ir Rusijos piliečių įsiūtį. Okupantai, mėgindami apsimesti aukomis pamiršta, kad jie – svetimuose namuose, todėl privalo nešdintis lauk.

Belgorodo srities sveikatos apsaugos ministras Vladimiras Ikonikovas praneša, kad neva Ukrainos ginkluotosios pajėgos apšaudė Šebekino miestą Belgorodo srityje. Du žmonės žuvo, 12 sužeistųjų. Informaciją, kad Ukrainos kariuomenė apšaudė Rusijos teritoriją paskelbė ir Kremliaus purvasklaida.

Šis ir kiti panašūs pranešimai skirti Rusijos visuomenei paaiškinti karo stovį ir artėjančią katastrofą Rusijoje, kartu dar bandant paveikti ir nesigaudančius vakariečius, kad jie nustotų remti besiginančią Ukrainą.

Taktinis lygmuo

Per šeštadienį ir sekmadienį okupantai surengė 2 raketinius, 28 oro smūgius, atliko 65 apšaudymus iš reaktyvinių salvinių sistemų.

Nuo priešo smūgių nukentėjo Bachmuto, Zaporižės, Mykolajivo ir Novotavričės gyvenviečių civilinės infrastruktūros objektai.

„Wagner“ marodieriai neatsisako užmačių užimti Marjinką.

Enerhodaro mieste okupantai toliau terorizuoja atominės elektrinės personalą, verčiant darbuotojus pasirašyti sutartis su Rusijos korporacija „Rosatom“. Valkatos uždraudė elektrinės darbuotojams išvykti iš jų kontroliuojamos teritorijos.

Ukrainos karo aviacija per praėjusią parą sudavė 11 smūgių. Pataikyta į 11-ai priešo ginkluotės ir karinės technikos židinių. Priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė 12 „Shahed-136“ dronų.

Ukrainos raketinės pajėgos ir artilerija smogė keturiems agresoriaus kontrolės punktams, penkioms gyvosios jėgos, ginklų ir karinės įrangos vietoms, keturiems šaudmenų sandėliams, priešlėktuvinių raketų kompleksui, artilerijos ugnies pozicijai ir kitiems svarbiems priešininko objektams.

Sekmadienį Irkutsko mieste į dviejų aukštų gyvenamąjį namą įsirėžė Rusijos naikintuvas, žuvo abu pilotai. Katastrofos metu kilo didžiulis gaisras daugiau kaip 200 kvadratinių metrų plote.

Sekmadienį Chersone susprogdintas automobilis, priklausęs vietos kolaborantui, sulaikymo centro vadovui Olehui Tiutiurai.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.