Kas yra skaitmeninis pėdsakas ir jo įtaka žiedinei ekonomikai

Visi ekonomikos sektoriai, nesvarbu, kokio dydžio ir kokia jų veiklos specifika, turi prisidėti stabdant klimato kaitą. Technologijų sektorius nėra išimtis. Nors informacinių ir ryšių technologijų (IRT) įranga ir tinklai išskiria anglies dvideginį, tačiau jų taikymas padeda mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas. Šis fenomenas yra vadinamas skaitmeniniu pėdsaku. Tai reiškia, kad skaitmeninimas ne tik pagerina įvairių pramonės šakų efektyvumą, bet ir žymi kryptį į geresnį pasaulio rytojų. „Huawei“ ekspertai paaiškina, kokį teigiamą poveikį skaitmeninimas daro žemės ūkiui ir kaip skatina aplinką tausojančią žiedinę ekonomiką.

Apskaičiuota, kad skaitmeninimas padeda sumažinti išmetamų teršalų kiekį tam tikrose srityse net 11 kartų, palyginus su tiesioginiu pačių technologijų pėdsaku.
Apskaičiuota, kad skaitmeninimas padeda sumažinti išmetamų teršalų kiekį tam tikrose srityse net 11 kartų, palyginus su tiesioginiu pačių technologijų pėdsaku.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2022, 8:40 AM

Technologijų bendrovės atstovas Anderss Andrae vienas pirmųjų pradėjo populiarinti skaitmeninio pėdsako koncepciją, parodydamas netiesioginį skaitmeninimo poveikį mažinant anglies dvideginio išskyrimą versle ir visuomenėje. Ekspertas apskaičiavo, kad skaitmeninimas padeda sumažinti išmetamų teršalų kiekį tam tikrose srityse net 11 kartų, palyginus su tiesioginiu pačių technologijų pėdsaku. Kai kurie pasiekti rezultatai yra akivaizdūs, pvz., palyginta, kiek per pastaruosius dvejus metus įmonės darbuotojai atliko vaizdo skambučių, ir kiek to pasekoje sutaupyta degalų atsisakant įprastų kelionių automobiliu.

Žemės ūkio skaitmeninimas

Nors žemės ūkis ir nėra ta sritis, kuri pirmiausia siejasi su žodžiu „skaitmeninimas“, tačiau skaitmeninės inovacijos jau seniai taikomos ūkiuose visame pasaulyje. Pavyzdžiui, ūkininkai taiko vaizdo atpažinimo technologijas, siekdami optimaliau naudoti trąšas ir vandenį bei tokiu būdu 30–50 proc. sumažinamas azoto kiekį dirvožemyje. Taip pat ūkininkų traktoriai ir kita technika yra su įvairiais jutikliais ir, galima sakyti, autonomiškai važinėja po laukus.

Tiksliai parengus tokios technikos maršrutą, degalų sąnaudas galima sumažinti iki 17 proc. Kitas pavyzdys: derinant pesticidų naudojimą prie faktinių poreikių, remiantis minėtų jutiklių pateikiamais duomenimis, sunaudojama tik 80 proc. iš pradžių numatyto kiekio bei išgaunamas norimas našumas. Kuo daugiau naujovių įdiegiama, tuo ekspertai labiau įsitikinę, kad mažų autonominių robotų laukia puiki ateitis, nes jie gali savarankiškai atlikti įvairius lauko. Be to, mažesnis technikos svoris nesuspaudžia dirvožemio.

Vienas iš gerosios praktikos pavyzdžių yra „Huawei“ ir didžiausio Austrijos bepiločių skraidyklių paslaugų teikėjo „Dronetech“ bendradarbiavimas. Įgyvendindama išmanaus 5G ūkio projektą, technologijų bendrovė teiks debesijos paslaugas bei dirbtinio intelekto analizę realiuoju laiku. Didelės skiriamosios gebos kameromis ir jutikliais aprūpintos „Dronetech“ bepilotės skraidyklės stebės žemę ir objektus, darys nuotraukas ir teiks duomenis, kuriuos apdoros dirbtinis intelektas, o naudinga informacija bus iš karto perduodama naudotojams. Pažangi technologija padės ūkininkams pastebėti smulkius kenkėjus bei stebėti pasėlių būklę, numatyti derlių, taip pat tiksliai ir su mažiausiais galimais nuostoliais naudoti vandenį, chemines medžiagas ir pesticidus.

Skaitmeninimas – žiedinės ekonomikos sistemos kūrimo dalis

Skaitmeninimas sistemingai transformuoja esamas verslo sritis bei sukuria naujas. Šis principas puikiai pritaikomas ir žiedinėje ekonomikoje. Žiedinė ekonomika siekia kiek įmanoma sumažinti atliekų kiekį ir išteklių naudojimą pažangiu produktų projektavimu, pakartotiniu produktų naudojimu ir taisymu, perdirbimu, darniu vartojimu ir naujoviškais verslo modeliais.

Ekspertai tvirtina, kad skaitmeninimas uždaro šį ratą. Pavyzdžiui, vykstant gamybai, kompiuterinis projektavimas optimizuoja medžiagų panaudojimą jau pačioje gamybos ciklo pradžioje, o papildomos gamybos metodai, iš kurių plačiausiai žinomas yra 3D spausdinimas, suteikia galimybę gaminti mažomis partijomis ir tiekti visiškai pritaikytas atsargines dalis tokiam remontui, koks kitaip būtų išvis neįmanomas. Duomenų analizė gali būti naudojama, norint sėkmingiau planuoti ir prognozuoti, kokios bus reikalingos medžiagos, gamybos apimtis ir tiekimo pajėgumai. Tiksliau suderinus faktinę prekių pasiūlą su klientų užsakymais, galima pasiekti, kad būtų išvengta prekių grąžinimo arba gražinamų prekių kiekis būtų sumažintas. Tokiu būdu skaitmeninimas skatina žiedinę ekonomiką.

Nors skaitmeninių sprendimų įdiegimo rezultatas yra anglies dvideginio išmetimo sumažėjimas, tačiau dar reikia daug nuveikti pačių skaitmeninių sprendimų tvarumui užtikrinti. Nors duomenų centrų energijos sąnaudos šiuo metu yra visuomenės dėmesio centre, efektyvumo padidėjimą nusveria išaugęs duomenų kiekis per pastarąjį dešimtmetį. Deja, viešose diskusijose duomenų tvarumo klausimas dažnai apeinamas. Pabrėžtina, kad tik bendrai naudojant duomenis bus daroma mažiausiai žalos aplinkai.

„Skaitmeninimas padeda ne tik tobulinti ir perorientuoti esamus verslo procesus, modelius ir struktūras. Tuo pat metu, skaitmeninimas gali efektyviai perorientuoti visuomenę, kad rinktųsi ekologiškesnį ir tvaresnį gyvenimo būdą, gali skatinti tolesnę ekonomikos pertvarką bei verčių kūrimą“, – pabrėžė „Huawei“ atstovybės Lietuvoje vadovo pavaduotojas Danas Masiliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.