Apgailėtini Rusijos mobilizuotųjų mokymai: gauna po 15 šovinių, o karo žygių mokosi automobilių aikštelėje

Mobilizuoti rusai atsidūrė tokioje situacijoje, kai didžiausia Rusijos Federacijos šaudykla – dydžio kaip Monako kunigaikštystė – negali jiems suteikti pakankamo apmokymo.

 Mobilizuotieji skundžiasi, kad jų šaudymo pratybos trunka vos 15 šūvių.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Mobilizuotieji skundžiasi, kad jų šaudymo pratybos trunka vos 15 šūvių.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
  Oficialioje centro interneto svetainėje skelbiama, kad čia yra 29 šaudymo galerijos, kurių bendras plotas – 2,5 kvadratinio kilometro, o tai šiek tiek daugiau nei Monako kunigaikštystės plotas.<br> „Patrioto“ parko tinklalapio nuotr.
  Oficialioje centro interneto svetainėje skelbiama, kad čia yra 29 šaudymo galerijos, kurių bendras plotas – 2,5 kvadratinio kilometro, o tai šiek tiek daugiau nei Monako kunigaikštystės plotas.<br> „Patrioto“ parko tinklalapio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2022, 8:13 PM

Netoli Maskvos dislokuoti mobilizuoti kariai kritiškai vertina Rusijos kariuomenės vadovybės rengiamus apmokymus – nes buvo nuspręsta, kad kiekvienam iš mobilizuotųjų turi užtekti 15 šovinių, o pagrindinis dėmesys turi būti skiriamas pagrindiniams pėstininkų įgūdžiams – pavyzdžiui, žygio ir stacionarioms pratyboms.

Atviruose šaltiniuose neseniai paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip mobilizuotas rusas užsipuola karininką – tačiau yra ir daugiau faktų, kurie padeda suprasti visą vaizdą, kas vyksta rusų stovyklose.

Įspėjimas: vaizdo įraše skamba necenzūrinė leksika.

Visų pirma, įvykiai vaizdo įraše vyksta smarkiai sureikšmintame kariniame centre „Patrioto“ parke, kurį pastatė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Lokaciją išduoda kameros užfiksuota liūdnai pagarsėjusi Rusijos ginkluotųjų pajėgų cerkvė, o žygio pratybos vyksta automobilių stovėjimo aikštelėje.

Pagrindinis mobilizuotųjų skundas yra tas, kad jie negauna jokių šaudymo mokymų ir tik atėję į tankų poligoną iššaudė po 15 kulkų į „konvencinį priešą“, t. y. tai net nebuvo šaudymas į taikinį.

Tai atrodo labai keistai – turint omenyje, kad „Patrioto“ parkas turi didžiausią šaudyklą visoje Rusijoje – vadinamąjį „Daugiafunkcinį šaudymo centrą“. Oficialioje centro interneto svetainėje skelbiama, kad čia yra 29 šaudymo galerijos, kurių bendras plotas – 2,5 kvadratinio kilometro, o tai šiek tiek daugiau nei Monako kunigaikštystės plotas.

Be to, parke yra specializuota snaiperių šaudykla, kurioje galima šaudyti iki 2 km atstumu. Tai ne tik galerijos, bet ir reikalinga įranga: tinkami taikiniai, kontrolės bei registravimo sistemos ir kita.

Tačiau pats parkas yra Rusijos Federacijos Gynybos ministerijos nuosavybė ir be lėšų grobstymo bei propagandos, buvo sukurtas siekiant užtikrinti karinį mokymą bei apmokymus mobilizacijos atveju.

Kodėl rusų faktinis mobilizuojamas personalas ten nėra mokomas? Tai galima paaiškinti keliais būdais, rašo „Defense Express“. Pirma, paprasčiausiai nepakanka amunicijos visiems mobilizuotiesiems. Įvairūs šaltiniai teigia, kad Rusijos kariuomenės gretas papildė daugiau kaip 300 000 kareivių, tačiau priežastis gali būti ne amunicijos trūkumas, o sovietinių mokymo standartų laikymasis mokant mobilizuotuosius papildyti kariuomenę.

Antrasis variantas – Rusijos vadovybė gerai žino, koks realus šių mobilizuotų karių „tarnavimo laikas“ realioje kovoje, todėl nenori eikvoti išteklių jiems tinkamai parengti, spėja portalas.

„Ypač nenoriai aukštesnioji valdžia žiūri į mintį, kad į pelningą objektą įžengtų prasčiokai: nes ši šaudykla buvo sukurta kaip išimtinai komercinis projektas tiems, kurie nori paleisti kelis šūvius iš Kalašnikovo automato ar snaiperinio Dragunovo šautuvo, ar net „pakariauti kaip protėviai“ su senais PPŠ automatais ar Degtiariovo kulkosvaidžiais, – rašo „Defense Express“. – Šiaip ar taip, visas šis „Patrioto“ parkas su visais mokymais atrodo kaip fikcija ar fasadas, kad būtų galima praeiti popierizmus – bet tai negali būti naudinga, kai kalbama apie faktinį mobilizuotų karių parengimą prieš jiems išvykstant į karo veiksmus Ukrainoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.