Surado vieną didžiausių lobių šalyje

Metalo detektorių specialistai Škotijoje pietvakariuose esančiame lauke aptiko vieną didžiausių kada nors Škotijoje aptiktų monetų lobių.

 Dunscore lobį daugiausia sudaro XIII-XIV a. Edvardo I ir II a. monetos.
 Dunscore lobį daugiausia sudaro XIII-XIV a. Edvardo I ir II a. monetos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2022, 12:27 PM

Radinį sudaro daugiau kaip 8400 sidabrinių monetų, kurios datuojamos viduramžiais – daugiausia XIII ir XIV amžiais.

Škotijos vyriausybės atstovas Kenas McNabas nurodė, kad daugelis monetų yra „Edvardo pensai“, pavadinti karaliaus Edvardo I, valdžiusio Angliją 1272–1307 m., vardu.

Škotijoje retai randama bet kokių monetų, o šis lobis yra ypač didelis. „Tai didžiausias nuo XIX a. Škotijoje rastas viduramžių monetų lobis“, – teigia K.McNabas.

Metalo detektorių savininkai monetų lobį rado pernai lauke netoli Dunskoro kaimo, maždaug už 80 km į pietryčius nuo Glazgo – ir apie tai pranešė Škotijos nacionalinių muziejų lobių skyriui, kuris prižiūri tokius radinius.

K.McNabas teigia, kad po to radimvietę ištyrė Škotijos nacionalinių muziejų archeologai – ir dabar kiekviena moneta bus identifikuota, pasverta, išmatuota ir nufotografuota – o tai yra ilgas procesas.

Viduramžių karalystė

Viduramžiais Škotija ir Anglija buvo nepriklausomos karalystės ir dažnai kovojo tarpusavyje dėl bendros sienos kontrolės. Tačiau 1296 m. Škotiją galutinai užkariavo Edvardo I kariuomenė – dėl to karalius pelnė „škotų kūjo“ pravardę.

Tačiau ši invazija sukėlė ilgus metus trukusį sukilėlišką karą, prasidėjusį garsiuoju 1297 m. Williamo Wallace vadovaujamu sukilimu, o Edvardo palikuonims nuolat nedavė ramybės sukilimai, – iki 1328 m., kai Edinburgo-Nortamptono sutartimi su Škotijos karaliumi Robertu Bruce buvo sudaryta taika.

Valdant Edvardui I buvo reformuotas jo karalystės monetų kalimas ir įvesti išskirtiniai sidabriniai pensai su jo veidu vienoje pusėje – ir krikščionišku kryžiumi kitoje.

Šis dizainas darė įtaką Anglijos monetoms šimtus metų, o šiandien Edvardo I ir jo sūnaus Edvardo II valdymo laikotarpio sidabriniai pensai yra labai vertinami kolekcininkų.

2022 m. Škotijos lobių paieškos skyrius užregistravo 12 263 radinius, įskaitant 8407 sidabrines monetas iš šio Dunskoro lobio.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.