E. Musko „Twitter“ panaikino COVID-19 dezinformacijos ribojimus

Socialinis tinklas „Twitter“ pranešė, kad nustojo vykdyti politiką, kuria siekiama užkirsti kelią su COVID-19 susijusios dezinformacijos plitimui, naujajam platformos savininkui Elonui Muskui, anksčiau konfliktavusiam su JAV pareigūnais dėl pandemijos saugumo taisyklių, toliau pertvarkant turinio moderavimo politiką.

 E. Musko „Twitter“ panaikino COVID-19 dezinformacijos ribojimus<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 E. Musko „Twitter“ panaikino COVID-19 dezinformacijos ribojimus<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2022, 8:22 AM

Šis žingsnis žengtas po to, kai nenuspėjamasis milijardierius socialiniame tinkle atkūrė daugybę paskyrų, kurios anksčiau buvo uždraustos dėl turinio taisyklių pažeidimo, pavyzdžiui, buvusio prezidento Donaldo Trumpo paskyrą.

„Nuo 2022 metų lapkričio 23 dienos „Twitter“ nebevykdo klaidinančios informacijos apie COVID-19 politikos“, – rašoma platformos skaidrumo tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Pandemijos metu „Twitter“ ėmėsi žymėti klaidinančias žinutes apie COVID-19 ir šalinti vartotojus, kurie atkakliai skleidė tokią dezinformaciją.

Uždraustas turinys apima teiginius, kuriais siekiama paveikti žmones, kad jie pažeidinėtų sveikatos priežiūros institucijų rekomendacijas, taip pat fiktyvius gydymo būdus ar mokslinių faktų neigimą, rašoma „Twitter“ tinklaraštyje.

Jame teigiama, kad iki šių metų rugsėjo mėnesio „Twitter“ pagal šią politiką buvo užblokavusi 11 230 paskyrų.

E. Muskas, kuris taip pat valdo „Tesla“, 2020 metais susipriešino su pareigūnais dėl pandeminio saugumo įsakymų, dėl kurių laikinai buvo uždaryta elektromobilių milžinės gamykla Kalifornijoje, ir pavadino įsakymus užsidaryti „fašistiniais“ ir „pasipiktinimu“, pažeidžiančiu asmens laisvę.

Pasak naujienų tinklaraščio „Platformer“, E. Muskas, kuris save vadina „žodžio laisvės absoliutistu“, „Twitter“ pradėjo atkurti maždaug 62 000 paskyrų, šį veiksmą viduje vadinant „didžiuoju sprogimu“.

Nuo praėjusio mėnesio, kai perėmė platformos valdymą, E. Muskas atleido maždaug pusę „Twitter“ darbuotojų, įskaitant daugelį darbuotojų, atsakingų už kovą su dezinformacija, o nežinomas skaičius kitų darbuotojų išėjo iš darbo savo noru.

Buvęs „Twitter“ pasitikėjimo ir saugumo vadovas Yoelis Rothas, kuris pasitraukė po to, kai valdžią perėmė E. Muskas, antradienį „Knight Foundation“ konferencijoje duodamas interviu sakė, kad nėra tikras, kiek bendrovėje liko darbuotojų, galinčių moderuoti turinį.

„Negalėčiau pasakyti, nes po įsigijimo mūsų įmonės katalogas buvo išjungtas ir buvo beveik neįmanoma tiksliai sužinoti, kas vis dar liko „Twitter“, – sakė Y. Rothas, paklaustas pašnekovės Kara Swisher.

„Buvo taip chaotiška“, – teigė jis.

E. Muskas mano, kad „Twitter“ turėtų būti leidžiamas visas įstatymus atitinkantis turinys, o pirmadienį savo veiksmus pavadino „revoliucija prieš interneto cenzūrą Amerikoje“.

Nors E. Muskas teigia, kad jam vadovaujant „Twitter“ pasiekė rekordinį vartotojų įsitraukimo lygį, jo požiūris pribloškė pagrindinį bendrovės pajamų šaltinį – reklamuotojus.

Pastarosiomis savaitėmis pusė iš 100 didžiausių „Twitter“ reklamuotojų paskelbė, kad sustabdo arba kitaip „atrodo, nutraukė reklamą „Twitter“, nustatyta pelno nesiekiančios žiniasklaidos priežiūros grupės „Media Matters“ atliktoje analizėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.