Gera žinia: Ukrainą gali pasiekti vienos pažangiausių oro gynybos sistemų

Antradienį JAV pareigūnai pranešė, kad JAV yra pasirengusios pritarti priešlėktuvinės gynybos sistemų „Patriot“ baterijos siuntimui į Ukrainą ir pagaliau patenkinti skubų Ukrainos vadovų prašymą gauti patikimesnių ginklų, kurie leistų numušti atskriejančias Rusijos raketas.

Antradienį JAV pareigūnai pranešė, kad JAV yra pasirengusios pritarti raketų „Patriot“ baterijos siuntimui į Ukrainą.<br> DPA / Scanpix nuotr.
Antradienį JAV pareigūnai pranešė, kad JAV yra pasirengusios pritarti raketų „Patriot“ baterijos siuntimui į Ukrainą.<br> DPA / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-15 08:05

Tikėtina, kad pritarimas bus gautas vėliau šią savaitę ir apie jį gali būti paskelbta jau ketvirtadienį, sakė JAV pareigūnai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar pirmadienį spaudė Vakarų lyderius suteikti pažangesnių ginklų, kad padėtų jo šaliai kare su Rusija. „Patriot“ būtų pažangiausia žemė-oras raketų sistema, kurią Vakarai suteikė Ukrainai, kad padėtų atremti Rusijos oro atakas.

Pirmadienį per vaizdo konferenciją V. Zelenskis Vokietijai ir kitiems „Septynių grupės“ (angl. Group of Seven) lyderiams sakė, kad jo šaliai reikia tolimojo nuotolio raketų, modernių tankų, artilerijos, raketų baterijų ir kitų pažangių oro gynybos sistemų, kad būtų galima atremti Rusijos atakas, dėl kurių milijonams ukrainiečių nutrūko elektros ir vandens tiekimas.

Jis pripažino, kad „deja, Rusija vis dar turi pranašumą artilerijos ir raketų srityje“. Ir sakė, kad Ukrainos energetikos objektų apsauga nuo Rusijos raketų ir Irano bepiločių lėktuvų „bus visos Europos apsauga, nes šiais smūgiais Rusija provokuoja humanitarinę ir migracijos katastrofą ne tik Ukrainai, bet ir visai ES“.

Baltųjų rūmų ir Pentagono vadovai nuosekliai teigė, kad aprūpinti Ukrainą papildomomis oro gynybos priemonėmis yra prioritetas, o apie raketas „Patriot“ svarstoma jau kurį laiką. Pareigūnai teigė, kad artėjant žiemai ir intensyvėjant Rusijos vykdomam civilinės infrastruktūros bombardavimui, šis svarstymas tapo dar svarbesnis.

Pentagono ir Valstybės departamento pareigūnai antradienį surengtuose pasitarimuose nepatvirtino plano suteikti Ukrainai raketų „Patriot“, kartodami, kad neturi apie ką pranešti.

JAV pareigūnai abejojo dėl ginklų suteikimo Ukrainai, nes tai galėtų būti laikoma eskalavimu, kuris sukeltų Maskvos atsaką. Be to, ginklams „Patriot“ reikia daug mokymų, todėl buvo nuogąstaujama, kad juos valdyti būtų reikėję JAV karių. J.Bidenas kategoriškai atmetė bet kokio JAV kovinių pajėgų siuntimą į Ukrainą.

Paklaustas apie mokymus, Pentagono spaudos sekretorius brigados generolas Patrickas Ryderis sakė, kad apskritai JAV atsižvelgia į šiuos poreikius, teikdamos Ukrainai sudėtingas ginklų sistemas, pavyzdžiui, didelio mobilumo artilerijos raketų sistemas HIMARS. Šiuo metu JAV pajėgos kitose Europos šalyse (pavyzdžiui, Vokietijoje) moko Ukrainos karius naudotis įvairiomis sistemomis, įskaitant HIMARS.

Apie galimą administracijos pritarimą „Patriot“ baterijai pirmiausia pranešė CNN.

Pasak pareigūnų, JAV planuoja siųsti vieną „Patriot“ bateriją. Ją sudaro iki aštuonių paleidimo įrenginių, kurių kiekviename gali būti keturios raketos.

Pasak kariuomenės, visai sistemai, kurią sudaro fazinės matricos radaras, valdymo postas, kompiuteriai ir generatoriai, eksploatuoti ir prižiūrėti paprastai reikia apie 90 kareivių, tačiau šaudymui reikia tik trijų kareivių.

Raketų sistemos „Patriot“ ir kiti panašūs sudėtingi „žemė-oras“ ginklai yra labai paklausūs tarp JAV sąjungininkių, įskaitant Rytų Europos valstybes, kurios nerimauja, kad gali tapti kitais Rusijos taikiniais. JAV turi ribotą šių sistemų skaičių ir pastaraisiais metais dislokavo jas Artimuosiuose Rytuose ir Europoje, kad padėtų sąjungininkams apsisaugoti nuo balistinių raketų grėsmės iš tokių šalių kaip Iranas.

Parengta pagal „The Drive“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.