Netikėtas smūgis: Rusijos karinė kolona nukentėjo už 140 km nuo fronto linijos

Ukrainos gynybos pajėgos nuolat pasiekia užpuolikus ten, kur jie to nesitiki – pavyzdžiui tokiose vietose, kur jų pozicijų negali pasiekti HIMARS ar „Točka-U“.

Gruodžio 19-osios naktį socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimų apie smūgius netoli Čongaro.<br>„Defense Express“ / Atvirųjų šaltinių nuotr.
Gruodžio 19-osios naktį socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimų apie smūgius netoli Čongaro.<br>„Defense Express“ / Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 1:44 PM, atnaujinta Dec 21, 2022, 3:30 PM

O gruodžio 19-osios naktį socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimų apie smūgius netoli Čongaro.

Tuo pat metu, pasak Melitopolio mero Ivano Fiodorovo, rusų karių kolona buvo apšaudyta Chersono srities kaime. Čongaras yra maždaug už 140 km nuo Chersono – ir kaip įrodė ukrainiečiai, per tokį atstumą įmanoma pataikyti į okupantus.

Derėtų paminėti, kad neseniai duodamas interviu, Ukrainos gynybos ministerijos žvalgybos atstovas Vadimas Skibickis pažymėjo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos vykdo operacijas Ukrainos teritorijoje naudodamos įvairias priemones.

„Šios operacijos yra labai sudėtingos ir reikalauja rimto pasiruošimo, nes Rusijos objektai yra gerai saugomi“, – sakė jis pažymėdamas, kad taikomasi tik į karinius taikinius, ypač logistikos centrus, vadavietes ar įgulas.

HIMARS yra dešimtojo dešimtmečio pabaigoje Jungtinių Valstijų kariuomenei sukurtas lengvasis daugkartinis raketų paleidimo įrenginys, montuojamas ant standartinio Jungtinių Valstijų kariuomenės vidutinių taktinių transporto priemonių šeimos (FMTV) sunkvežimio bazės.

HIMARS turi vieną kapsulę su šešiomis GMLRS raketomis arba viena ATACMS raketa. 

2022 m. gegužės 31 d. JAV paskelbė, kad Ukrainai tieks HIMARS su raketomis „M31 GMLRS“, o pirmosios raketinės sistemos į Ukrainą atvyko jau birželio 23 d.

Skaičiuojama, kad vienos „M31 GMLRS“ raketos kaina – 110 tūkst. JAV dolerių, o bendra HIMARS kaina – 3,5 mln. JAV dol.

„Točka-U“ (NATO pavadinimas „Scarab B“) yra patobulinta sovietų taktinė balistinė raketa, 1986–1988 m. išlaikiusi valstybinius bandymus ir pradėta naudoti nuo 1989 m. Patobulintas kuras padidino šūvio nuotolį iki 120 km. Žymiai pagerėjo šūvio paklaida – iki mažiau nei 95 m.

Pati raketa gali būti naudojama tiksliems smūgiams į priešo taktinius taikinius – pavyzdžiui, kontrolės postus, tiltus, sandėlius, kariuomenės koncentracijos vietas ir oro uostus. Skeveldrinę kovinę galvutę galima pakeisti branduoline, biologine arba chemine kovine galvute. Dėl kietojo kuro raketą lengva prižiūrėti ir panaudoti.

„Točka-U“ vienos raketos kaina – 300 tūkst. JAV dol.

Parengta pagal „Defense Express“ ir kitą informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.