Paskelbė kito Ramšteino formato susitikimo temą ir laiką: „sukurs naują realybę“

Ukrainos prezidento kanceliarija pažymėjo, kad kitas vasario mėnesį vyksiantis Ramšteinas bus susitikimas, skirtas „aviacijai“.

 Ukrainos prezidento kanceliarija pažymėjo, kad kitas vasario mėnesį vyksiantis Ramšteinas bus susitikimas, skirtas „aviacijai“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukrainos prezidento kanceliarija pažymėjo, kad kitas vasario mėnesį vyksiantis Ramšteinas bus susitikimas, skirtas „aviacijai“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukrainos prezidento kanceliarija pažymėjo, kad kitas vasario mėnesį vyksiantis Ramšteinas bus susitikimas, skirtas „aviacijai“.<br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
 Ukrainos prezidento kanceliarija pažymėjo, kad kitas vasario mėnesį vyksiantis Ramšteinas bus susitikimas, skirtas „aviacijai“.<br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 5:03 PM, atnaujinta Jan 24, 2023, 5:39 PM

Kaip pranešė „RBC-Ukraina“, teletilto „United News“ eteryje tai nurodė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Andrijus Sybiga.

Kaip pabrėžė A. Sybiga, vasario 20 d. įvyksiantis 50 šalių atstovų susitikimas „sukurs naują realybę, kurią bus galima pavadinti „šarvuotuoju Ramšteinu“.

„Esu tvirtai įsitikinęs – ir esu įsitikinęs, kad mes visi įsitikinsime – jog šis Ramšteinas sukurs naują realybę. Taip pat esu įsitikinęs, kad neoficialiai galime jį vadinti „šarvuotuoju Ramšteinu“. Ir mes taip pat turime daug vilčių. Šiandien prezidentas tai išsakė savo kalboje, kad kitas Ramšteinas bus „aviacinis“, – sakė A. Sybiga.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas taip pat pareiškė, kad kitas – devintasis – Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimas, dar vadinamas Ramšteino formato susitikimu, įvyks vasarį.

O.Reznikovas pažymėjo, kad mato, kaip su kiekvienu tokiu susitikimu partneriai vis labiau pasitiki Ukraina.

„Visa tai pasiekta sunkiu mūsų karių ir atstovų darbu. Daugiau pasitikėjimo – daugiau ginklų. Saugoti mūsų žemę, jūrą... ir dangų!“ – apibendrino gynybos ministras.

Taip pat, kaip praneša „United News“, Ukrainos karinių oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai pulkininkas Jurijus Ihnatas telemaratono eteryje paskelbė, kad jau žinoma, kokio tipo orlaiviai gali būti suteikti Ukrainai.

„Rusijos invazijos pradžioje paprašėme suteikti Ukrainai daugiafunkcinius lėktuvus, – sakė jis. – Tai suprantama, nes be aviacijos, be patikimo oro dengimo labai sunku vykdyti bet kokias kovines operacijas“.

Pulkininkas pabrėžė, kad aviacijos klausimas niekada nebuvo išbrauktas iš darbotvarkės. „Ukrainos aukščiausioji karinė vadovybė ir Gynybos ministerija nuolat kelia lėktuvų tiekimo klausimą. Mūsų atstovai nuolat diskutuoja šia tema įvairiuose tarptautiniuose sluoksniuose“, – sakė jis.

Karininkas taip pat nurodė, kad ukrainiečių karo lakūnai yra keliavę į Jungtines Valstijas, buvo skirta lėšų jų mokymui. „Taigi, aviacijos tema niekada nebuvo išbraukta iš darbotvarkės, – sakė Karinių oro pajėgų atstovas. – Jau nustatyta, kokio tipo orlaiviai greičiausiai bus suteikti Ukrainai, ir atitinkami mokymo laikotarpiai [personalui]“.

J.Ihnatas paaiškino, kad kalbama ne tik apie skrydžių personalo mokymą, bet ir apie aviacijos inžinierių rengimą.

„Tai labai svarbus komponentas, be kurio negalime apsieiti, – sakė pulkininkas. – Todėl šis procesas nėra toks paprastas, kaip infrastruktūros parengimas. Ukrainos Infrastruktūros ministerija taip pat dalyvaus siekiant parengti ukrainiečių karinių oro uostų infrastruktūrą tokios įrangos priėmimui. Dedamos visos pastangos, kad mūsų svajonė kuo greičiau persėsti į šiuos orlaivius išsipildytų“.

Apie kokius konkrečius orlaivius kalbama, neatskleidžiama – bet yra žinoma, kad ukrainiečių pilotai dar prieš vasario 24 d. yra mokęsi valdyti amerikietiškus naikintuvus „F-16“. Taip pat žinoma, kad Vokietija beveik 100 naikintuvų „Panavia Tornado“ ketina atnaujinti amerikietiškaisiais „F-35“ (nors žinant Vokietijos vangumą tankų „Leopard“ atveju, šis variantas gali kelti abejonių).

Vis dėlto, kol kas konkretūs lėktuvų modeliai dar viešai neskelbiami.

Parengta pagal „Defense Express“ ir „ArmijaInform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?