Nutekinta ataskaita rodo, kiek iš tiesų „Leopard“ tankų turi Vokietija – ir kiek jų perduos Ukrainai

Naujasis Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas paskelbė, kad Vokietijos gynybos ministerija atliks visų turimų „Leopard 2“ tankų inventorizaciją. Šis pareiškimas nuskambėjo po to, kai Berlynas buvo kritikuojamas dėl to, kad nedavė sutikimo siųsti tankus Ukrainai.

Dar vasarą Bundesveras (Vokietijos ginkluotosios pajėgos) apskaičiavo turimų tankų „Leopard 2“ skaičių ir tiksliai numatė, kiek jų būtų galima perduoti Ukrainai.
Dar vasarą Bundesveras (Vokietijos ginkluotosios pajėgos) apskaičiavo turimų tankų „Leopard 2“ skaičių ir tiksliai numatė, kiek jų būtų galima perduoti Ukrainai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2023, 10:07 PM

Tačiau pasak leidinio „Spiegel“, ši inventorizacija buvo atlikta gerokai anksčiau, ir Berlynas turi tikslų visų tankų sąrašą nuo 2022 m. vasaros.

Ši apskaita buvo atlikta būtent siekiant įvertinti galimybę perduoti tankus Ukrainai. Straipsnyje taip pat pažymima, kad sąrašas, nors ir slaptas, tapo prieinamu žurnalistams.

Remiantis 2022 m. vasaros duomenimis, Bundesveras turi 212 „Leopard 2“ A5, A6, A7 ir A7V versijų tankų. Pagal 2022 m. gegužės 22 d. duomenis, Vokietija turi 53 „Leopard 2A7/V“ ir 159 A5/A6 versijų tankus. Pažymėtina, kad pagal 2021 m. karinį balansą, Bundesvero tankų parke yra 225 „Leopard 2A5/A6“ ir 59 „Leopard 2A7/2A7V“ – tai yra, iš viso 284 tankai.

2022 m. vasaros ataskaitoje aiškiai nurodyta, kokią versiją ir kokį kiekį galima siųsti į Ukrainą – 19 „Leopard 2A5“ tankų, kuriuos Vokietijos kariuomenė šiuo metu naudoja kaip priešo tankų imitatorius, t. y. kaip taikinius.

Taigi, visi Bundesvero teiginiai apie inventorizacijos poreikį tebuvo laiko vilkinimas, teigia „Defense Express“. „Spiegel“ straipsnyje taip pat cituojami opozicijos politikai, kurie teigė, kad tokie pareiškimai buvo tik nenoro perduoti tankus Ukrainai maskavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.