Tyrimas parodė, kad moksle ir technologijose Kinija smarkiai lenkia JAV

Naujoje ataskaitoje teigiama, kad Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų šalys pralaimi lenktynes su Kinija dėl pažangių technologijų kūrimo ir talentų išlaikymo – o Pekinas kai kuriose srityse gali tapti monopolininku.

 Naujoje ataskaitoje teigiama, kad Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų šalys pralaimi lenktynes su Kinija dėl pažangių technologijų kūrimo ir talentų išlaikymo – o Pekinas kai kuriose srityse gali tapti monopolininku.<br> 123rf nuotr.
 Naujoje ataskaitoje teigiama, kad Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų šalys pralaimi lenktynes su Kinija dėl pažangių technologijų kūrimo ir talentų išlaikymo – o Pekinas kai kuriose srityse gali tapti monopolininku.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-05 16:40

Per metus trukusį Australijos strateginės politikos instituto tyrimų projekto duomenis, Kinija pirmauja 37 iš 44 technologijų srityse. Šios sritys apima elektros baterijas, viršgarsinius skrydžius ir pažangų radijo dažnių ryšį – pavyzdžiui, 5G ir 6G.

Ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad JAV pirmauja tik likusiose septyniose technologijose – tokiose kaip vakcinos, kvantinė kompiuterija ir paleidimo į kosmosą sistemos.

Ataskaitoje teigiama, kad išvados buvo grindžiamos „didelio poveikio“ moksliniais tyrimais svarbiausiose ir naujų technologijų srityse, daugiausia dėmesio skiriant moksliniams darbams, kurie buvo paskelbti aukščiausio lygio žurnaluose ir buvo labai cituojami vėlesniuose moksliniuose tyrimuose.

„Mūsų tyrimas atskleidė, kad Kinija sukūrė pagrindą tapti pirmaujančia pasaulio mokslo ir technologijų supervalstybe, kartais stulbinamai pirmaudama didelio poveikio moksliniuose tyrimuose daugumoje svarbiausių ir naujų technologijų sričių“, – teigiama ataskaitoje.

„Svarbiausių technologijų sekimas rodo, kad kai kurių technologijų atveju visos 10 pirmaujančių pasaulio mokslinių tyrimų institucijų yra įsikūrusios Kinijoje ir kartu parengia devynis kartus daugiau didelio poveikio mokslinių tyrimų straipsnių nei antroje vietoje esanti šalis (dažniausiai JAV)“.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad Kinijos mokslų akademija užima pirmą arba antrą vietą daugumoje iš 44 į stebėsenos sąrašą įtrauktų technologijų.

„Taip pat matome, kad Kinijos pastangas skatina talentų ir žinių importas: penktadalį didelio poveikio mokslinių darbų parengė mokslininkai, baigę doktorantūros studijas vienoje iš „penkių akių“ šalių“, – teigiama ataskaitoje, kurioje turima omenyje JAV, Kanados, Jungtinės Karalystės, Australijos ir Naujosios Zelandijos grupė, kurioje dalijamasi informacija.

Praėjusį mėnesį sakydamas kalbą apie Sąjungos padėtį Joe Bidenas nurodė, kad JAV „investuoja į amerikietiškas inovacijas, į pramonės šakas, kurios lems ateitį ir kuriose Kinijos vyriausybė ketina dominuoti“.

Tačiau institutas teigia, kad egzistuoja didelė rizika, jog Kinija gali užimti monopolinę padėtį aštuoniose technologijose, įskaitant nanomedžiagas ir gamybą, vandenilį ir amoniaką energijai gaminti bei sintetinę biologiją.

Ataskaitoje teigiama, kad Kinijos pažanga kuriant branduolinį užtaisą galinčias nešti hipergarsines raketas 2021 m. neturėjo būti staigmena JAV žvalgybos agentūroms, „nes, remiantis mūsų duomenų analize, per pastaruosius penkerius metus Kinija parengė 48,49 proc. pasaulyje didelio poveikio mokslinių tyrimų darbų apie pažangius orlaivių variklius, įskaitant hipergarsines raketas, ir joje veikia septynios iš dešimties didžiausių pasaulyje šios tematikos mokslinių tyrimų institucijų“.

Institutas taip pat nustatė, kad tarp Kinijos ir JAV, kaip dviejų pirmaujančių šalių, ir visų likusių šalių yra „didelis atotrūkis“.

„Duomenys rodo, kad yra nedidelė antrojo lygio šalių grupė, kuriai vadovauja Indija ir Jungtinė Karalystė: kitos šalys, kurios (daugelyje technologijų sričių) reguliariai patenka į šią grupę, yra Pietų Korėja, Vokietija, Australija, Italija ir rečiau – Japonija“, – teigia institutas.

Institutas nurodo, kad jo tyrimą finansavo JAV valstybės departamento Pasaulinio dalyvavimo centras ir Specialiųjų konkurencinių tyrimų projekto – fondo, kuriuo siekiama stiprinti ilgalaikį Amerikos konkurencingumą – dotacija.

Institutas taip pat paragino demokratines valstybes įsteigti didelius valstybės turto fondus, skirtus moksliniams tyrimams bei plėtrai ir inovacijoms kritinių technologijų srityje, kuriuos jos kasmet papildytų. Siūloma skirti 0,5–0,7 proc. bendrųjų nacionalinių pajamų, kartu investuojant pramonei.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.