Paaiškėjo, kokius tiksliai tankus į Ukrainą siųs amerikiečiai

JAV pakeitus planus, kad į Ukrainą siųs ne „Abrams M1A2“, o „Abrams M1A1“, atsakymas į klausimą dėl tikslios versijos vis dar nebuvo aiškus – nes iš tiesų su „Abrams“ modernizacijų atžvilgiu viskas yra daug sudėtingiau nei, tarkime, su „Leopard 2“.

 JAV pristatys Ukrainai atnaujintus „M1A1 SA“ versijos tankus. Tai yra – identiškus modernizacijai, kuri šiuo metu naudojama JAV ginkluotosiose pajėgose.
 JAV pristatys Ukrainai atnaujintus „M1A1 SA“ versijos tankus. Tai yra – identiškus modernizacijai, kuri šiuo metu naudojama JAV ginkluotosiose pajėgose.
Maroke naudojami „Abrams M1A1 SA“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Maroke naudojami „Abrams M1A1 SA“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 4:00 PM, atnaujinta Mar 29, 2023, 5:34 PM

Pavyzdžiui, „M1A1“ turi modernizaciją „M1A1 FEP“, kurią naudojo jūrų pėstininkai – ir „M1A1 SA“, kurią naudojo sausumos pajėgos.

Be to, egzistavo galimybės, kad tai bus specialios eksporto versijos. Visų pirma, Irakui skirtas „M1A1M“, kuri buvo supaprastinta versija: pavyzdžiui, nebuvo įrengtas kulkosvaidžio bokštelis su šiluminiu taikikliu, kuris atlieka vado panoramos vaidmenį.

Tačiau, kaip po pokalbio su JAV kariuomenės sekretoriaus pavaduotoju Gabe'u Camarillo praneša „Defense News“, JAV pristatys Ukrainai atnaujintus „M1A1 SA“ versijos tankus. Tai yra – identišką modernizacijai, kuri šiuo metu naudojama JAV ginkluotosiose pajėgose.

„M1A1 SA“ iš esmės yra visiškai nauja transporto priemonė. Šioje versijoje sumontuoti nauji taikikliai ir stebėjimo prietaisai, ryšio priemonės yra skaitmenizuotos, įdiegta informacinė taktinė sistema „FBCB2“.

Šarvuotė taip pat yra pakeista – ir nors A. Camarillo to nenurodė, tačiau vietoj nusodrinto urano (angl. depleted uranium) šarvų, kurie neperduodami net artimiausioms sąjungininkėms, tankuose greičiausiai bus naudojami eksporto versijų šarvai.

„M1A1 SA“ paprastai laikomas lygiaverčiu „M1A2 SEPv2“, o abu modernizavimai buvo atlikti tuo pačiu metu antrajame šio amžiaus dešimtmetyje. Panašios versijos tankus gavo ir Australija bei Marokas.

G.Camarillo taip pat pažymėjo, kad šių transporto priemonių perdavimas Ukrainai neturės įtakos tankų tiekimui kitoms šalims – visų pirma Lenkijai, kuri gaus tankus „M1A1 FEP“ ir „M1A2 SEPv3“.

Parengta pagal „Defense Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.