Atvirųjų šaltinių galia: kaip OSINT žvalgyba ukrainiečiams padeda kovoti su okupantais

OSINT (angl. open source intelligence, liet. atvirųjų šaltinių žvalgybos) ekspertų grupės atliko svarbų vaidmenį nuo pirmųjų Rusijos invazijos į Ukrainą dienų. Dėl analitikų veiklos pavyko greitai atskleisti karo miglą, kurios tikėjosi Maskva, rašo „Defence Blog“.

„DeepState UA“ ekspertai sukūrė interaktyvų žemėlapį, kuriuo naudojasi net pareigūnai, įskaitant Ukrainos gynybos ministrą.<br> Ekrano nuotr.
„DeepState UA“ ekspertai sukūrė interaktyvų žemėlapį, kuriuo naudojasi net pareigūnai, įskaitant Ukrainos gynybos ministrą.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-20 10:30, atnaujinta 2023-04-20 12:06

Maskva tikėjosi nuslėpti savo karo nusikaltimus ir sustiprinti panikos nuotaikas tiek pačioje Ukrainoje, tiek užsienyje. Visais veiksmais, kurių ėmėsi Rusijos režimas, buvo siekiama izoliuoti mūšio lauką nuo ryšio su išoriniu pasauliu: smūgiai retransliatoriams ir ryšio mazgams, hakerių atakos prieš žiniasklaidą ir valstybines interneto svetaines. Intervencinės pajėgos tikėjosi visiškai kontroliuoti informaciją ir vykdyti manipuliacijas, įskaitant greitą civilių pasipriešinimo nuslopinimą – tačiau niekas nevyko taip, kaip planuota.

OSINT žvalgybos veikla, dar vadinama „baltąja žvalgyba“, vykdoma remiantis atvirais ir plačiai prieinamais šaltiniais, t. y. tradicinės ir socialinės žiniasklaidos pranešimų analize, siekiant susidaryti aiškų ir naujausią vaizdą apie tai, kas vyksta neramiose teritorijose.

OSINT analitikai greitai ir sėkmingai pradėjo analizuoti didelį kiekį informacijos, rastos viešuosiuose šaltiniuose – pavyzdžiui, geografinę padėtį, vietos transliacijas ir socialinėje žiniasklaidoje paskelbtus kadrus, atskleisdami šiurpius Rusijos veiksmus ir paneigdami Kremliaus pranešimus.

Karas Ukrainoje parodė, kad OSINT padėjo pakenkti Rusijos politinei strategijai Ukrainoje.

Pavyzdžiui, gerai žinomos Ukrainos OSINT bendruomenės „DeepState UA“ komanda 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę stebi rusų socialinius tinklus bei viešuosius kanalus ir viską sujungia į vieną informacinę bazę. Jų ekspertai sukūrė interaktyvų žemėlapį, kuriuo naudojasi net pareigūnai, įskaitant Ukrainos gynybos ministrą.

Jų darbas leidžia greitai paneigti melagingą Rusijos televizijos propagandą apie Rusijos karių judėjimą arba atvirai paneigti Rusijos specialiųjų tarnybų klastotes.

„Mūsų komanda visa tai apdoroja. Pavyzdžiui, jei yra vaizdo įrašas ar nuotrauka, mes juos apdorojame geolokacijos požiūriu – kur yra priešas, ar tai tikrai tiesa, ar tai klastotė, tikriname su žemėlapio duomenimis, kur jie juda, ir taip atliekamas visas šis labai didelis darbas“, – aiškino vienas iš „Deep State“ įkūrėjų Romanas Pogorelis.

Interaktyvus „DeepStateUA“ komandos žemėlapis leidžia stebėti padėtį okupuotose ir išlaisvintose teritorijose ir siūlo daug kitų funkcijų. Moderatoriai fiksuoja duomenis pagal oficialias ataskaitas ir naudoja OSINT metodus pokyčiams stebėti.

Projekto komanda finansuojama tik iš aukų ir paprastų žmonių paramos. Beje, prisijungti prie paramos galima čia.

Žinoma, pagrindinis atvirųjų šaltinių žvalgybos privalumas yra informacijos gavimo greitis, įskaitant jos kiekį, kokybę ir skaidrumą, įvairovę, paprastą naudojimą ir nedideles analizės sąnaudas.

Ukrainiečiai gauna operatyvinės informacijos apie rusų judėjimą, apie jų nuostolius ir užimtas teritorijas. Dar daugiau – pasitelkus rusiškojo interneto segmento analizę pavyko nustatyti rusų logistikos bazes ir kareivines, kurias vėliau sunaikino Ukrainos kariuomenė.

Šiandien galima drąsiai teigti, kad OSINT yra viena iš valstybės saugumo užtikrinimo priemonių, apibendrina „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.