Sulėtėjo išmanusis telefonas? Pasitikrinkite, ar jame nėra šių populiarių žalingų programėlių

Sulėtėjus išmaniajam telefonui, reikėtų skirti dėmesio nereikalingų ir nenaudojamų failų išvalymui. Tam žmonės dažnai atsisiunčia įvairių programėlių „šiukšlėms“ telefone pašalinti. Visgi būkite atsargūs – jos gali dar tik labiau sulėtinti telefoną, siūlyti atsisiųsti papildomų nereikalingų programėlių ir „atakuoti“ įkyriomis reklamomis. Kaip saugiai ir lengvai telefone atlaisvinti vietos be papildomų programėlių?

 Sulėtėjus išmaniajam telefonui, reikėtų skirti dėmesio nereikalingų ir nenaudojamų failų išvalymui.<br> Shutterstock nuotr.
 Sulėtėjus išmaniajam telefonui, reikėtų skirti dėmesio nereikalingų ir nenaudojamų failų išvalymui.<br> Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-21 13:17

„Žmonės atsisiunčia valymo programėlių, tikėdamiesi, kad jos padės atlaisvinti užimtą vietą telefone, visgi reikėtų žinoti, kad tokios programėlės jūsų išmaniajam gali būti žalingos. Tokiose programėlėse aktyviai reklamuojami kiti įrankiai ir programėlės, kurias atsisiuntus, telefonas dar labiau apkraunamas, todėl dar labiau sulėtėja“, – pranešime žiniasklaidai sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Atsikratykite nereikalingai failais

Didžiųjų gamintojų įrenginiai turi automatiškai integruotus įrankius, kurie lengvai padės pašalinti nepageidaujamus ir nebereikalingus failus ir juose saugomą informaciją.

„Norėdami ištrinti nereikalingus failus ir duomenis, „Samsung“ išmaniųjų naudotojai nustatymuose turėtų pasirinkti „Akumul. ir įrenginio priežiūra“ ir spustelti „Optimizuoti dabar“. „Xiaomi“ telefonuose nustatymuose pasirinkite „Apie telefoną“, tuomet „Saugykla“ ir pasirinkite „Atlaisvinti vietos“, – pasakoja M. Vrubliauskas.

Kituose „Android“ telefonuose nereikalingus failus išvalyti galite atsisiuntę „Files by Google“ programėlę. Tuomet pasirinkite „Šlamšto failai“ ir spustelėkite mygtuką „Išvalyti“.

Specialistas taip pat rekomenduoja išsivalyti dažniausiai naudojamų programėlių, tokių kaip „Google“, „Facebook“, „Instagram“, „Youtube“, talpyklas. Taip ne tik atlaisvinsite vietos, bet ir ištaisysite programėlės klaidas, kurios dažnai neleidžia aplikacijai sklandžiai veikti.

„Android“ telefonuose programėlės talpyklas išvalysite nustatymuose spustelėję „Programos“. Pasirinkę norimą programėlę, atsivėrusiame lange spauskite „Saugykla“ ir „Valyti talpyklą“. Atlikus šį veiksmą, bus ištrinti tik nereikalingi programėlės duomenys, kuriuos pašalinus bus atlaisvinta telefono vidinė atmintis. Rekomenduojama išvalyti visų dažniausiai naudojamų programėlių talpyklas, ypač „Google“, „Facebook“, „Instagram“, „Youtube“ ir kitų socialinių tinklų, nes jų laikinieji failai užima daug vidinės telefono atminties“, – teigia ekspertas.

„iPhone“ telefonuose tokios funkcijos nėra, todėl išmaniųjų įrenginių ekspertas rekomenduoja ištrinti programėlę, o vėliau ją vėl įdiegti į įrenginį. Norint tai padaryti, reikėtų pasirinkti programėlę, kurią norite pašalinti ir, palietę jos ikoną, palaikykite keletą sekundžių, kol atsidarys papildomas meniu. Jame pasirinkite „Remove App“ ir patvirtinkite paspausdami „Delete App“. Programėlę iš naujo galite atsisiųsti „App Store“ parduotuvėje.

„Reikėtų žinoti, kad ištrynus programėlę, dings visi prieš tai programėlėje išsaugoti duomenys, todėl įsitikinkite, kad ištrinate tik tas programėles, kurių duomenys jums bus nebereikalingi“, – atkreipia dėmesį M. Vrubliauskas.

Ištrinkite nenaudojamas programėles

Norint telefone atlaisvinti vietos, reikėtų identifikuoti nenaudojamas programėles ir jas ištrinti.

„Android“ telefonų naudotojai lengviausiai tai padaryti gali atsisiuntę „Files by Google“ programėlę. Ją atsidarę, ekrano apačioje esančiame meniu spustelėkite „Išvalyti“. Atsidariusiame lange rasite pasiūlymą su užrašu „Nenaudojamų programų ištrynimas“, tuomet spauskite „Pasirinkite programas“, – aiškina M.Vrubliauskas.

Pasak jo, atsivėrus aplikacijų sąrašui, spustelėkite viršuje esantį filtro simbolį ir pasirinkite, kad programėlės būtų filtruojamos pagal datą, nuo seniausiai naudotos. Tuomet bakstelėkite aplikaciją, kurią norite ištrinti ir paspauskite ekrano apačioje esantį pašalinimo mygtuką.

„iPhone“ telefonuose nustatymuose pasirinkite „General“, tuomet „iPhone Storage“. Pateksite į puslapį, kuriame išvardintos visos šiuo metu įrenginyje įdiegtos programėlės. Pirmoji aplikacija sąraše užima daugiausiai vietos jūsų telefone. Po kiekvienos programėlės pavadinimu matysite „Last Used“ datą, kuri nurodys, kada paskutinį kartą naudojote aplikaciją. Išsirinkę, kurią programėlę norite ištrinti, bakstelėkite ją. Atsiradus pasirinkimui „Delete App“, paspauskite jį ir ištrinkite aplikaciją“, – teigia M. Vrubliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?