Kasdami tranšėjas rusai atkasė juodligės kapines – visas dalinys karantine

Rusų kareiviai kasdami apkasus sugebėjo atkasti nuo juodligės nugaišusių galvijų kapines. Apie tai pranešė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas.

 Rusų kareiviai kasdami apkasus sugebėjo atkasti nuo juodligės nugaišusių galvijų kapines.
 Rusų kareiviai kasdami apkasus sugebėjo atkasti nuo juodligės nugaišusių galvijų kapines.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-27 19:54

„Tai ne epizodas iš siaubo filmo – tai tikrovė, kurioje Zaporožės regione egzistuoja kiauliašuniai“, – rašoma pranešime. Kiauliašuniais šio karo metu įžeidžiamai vadinami rusų kareiviai.

I.Fiodorovas pažymėjo, kad visas priešo dalinys yra karantine.

„Du rusų kareiviai iš pradžių buvo atvežti į Melitopolio ligoninę, tačiau patvirtinus diagnozę, jie buvo greitai išrašyti – išvežti nežinia kur. Net Ukrainos žemė atstumia okupantus. Laimingos pabaigos jie tikrai nesulauks“, – pridūrė jis.

Juodligė yra pavojinga infekcinė liga, kuri į organizmą patenka per odą, plaučius arba skrandį. Liga yra sunki ir gali baigtis mirtimi. Juodligės sukėlėjas sporose gali ilgai išlikti neaktyvus – kol jo kas neišjudina.

„Jei įvyko potvynis, nuošliauža arba, kaip šiuo atveju, kažkas, kas neturėjo būti išardyta, patogenas gali suaktyvėti ir žmogus gali užsikrėsti per tiesioginį sąlytį su oda arba patekus į maistą ar žaizdą“, – Ukrainos radijui „Hromadske Radio“ teigė epidemiologė Natalija Timko-Ivančenko. – Juodligė gali būti kelių formų, priklausomai nuo to, kaip žmogus užsikrečia. Gali būti vietinė forma, kai atsiranda savotiškas pūlinys (karbunkulas)“.

Kaip sakė mokslininkė, tai būtų lengvesnės ligos apraiška. „Bet kartais gali pasireikšti bendros ligos apraiškos – plaučių pažeidimas, virškinamojo trakto pažeidimas, sepsis – kas gali baigtis mirtimi. Paprastai viskas priklauso nuo konkrečios situacijos. Tikėkimės, kad [dėl okupantų veiksmų] ukrainiečiams didelio pavojaus nekils. Šiuo metu nėra pranešimų apie juodligės plitimo grėsmę. Galime daryti prielaidą, kad tai vietinė forma, įgyta per sąlytį su žeme“, – kalbėjo epidemiologė.

Ji taip pat mano, kad grėsmė užsikrėsti juodlige dėl okupantų veiksmų vietos gyventojams yra minimali. Tačiau N.Tymko-Ivančenko pabrėžė, kad su užkrėstu dirvožemiu reikia elgtis atsargiai.

Neseniai I.Fiodorovas teigė, kad Rusijos okupacinė kariuomenė panikuoja ir ruošiasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimui. Pasak jo, rusai paskubomis bando kasti tranšėjas ir rengti pozicijas gynybiniams veiksmams.

Parengta pagal Censor.net, „Hromadskoje Radio“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.