Pribloškianti operacija: spėja, kad užgrobė šimtus rusiškų bitkoinų piniginių ir jomis finansavo pagalbą Ukrainai

Pasak kriptovaliutų įmonės „Chainalysis“, paslaptingas kriptovaliutų specialistas, atskleidęs šimtus galimai saugumo agentūroms priklausančių kriptovaliutų piniginių, panaudojo „Bitcoin“ blokų grandinę prieš Rusiją.

 Pagrįsdamas savo teiginius blokų grandinėje asmuo efektyviai sunaikino daugiau nei 300 000 JAV dolerių vertės bitkoinų.<br> 123rf iliustr.
 Pagrįsdamas savo teiginius blokų grandinėje asmuo efektyviai sunaikino daugiau nei 300 000 JAV dolerių vertės bitkoinų.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2023, 2:04 PM

Nežinomas asmuo (ar asmenys) pasinaudojo „Bitcoin“ blokų grandinės sandorių dokumentavimo funkcija, kad identifikuotų 986 pinigines, kurias kontroliuoja Rusijos Užsienio karinės žvalgybos agentūra (GRU), Rusijos Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR) ir Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB), teigia „Chainalysis“, kuri glaudžiai bendradarbiauja su JAV vyriausybe.

Rusų kalba parašytose haktyvisto žinutėse kaltinama, kad minėtos piniginės buvo naudotos nelegalioje kibernetinėje veikloje.

Neaišku, ar kaltinimai yra teisingi: agentūros neatsakė į „CoinDesk“ prašymą pakomentuoti. Aiškiau tai, kad asmuo perėmė bent kai kurių piniginių, kurias, jo teigimu, valdo Rusija, kontrolę.

Kaltinimai, pareikšti likus kelioms savaitėms iki Rusijos neišprovokuotos 2022 m. vasario mėn. invazijos į Ukrainą, yra netikėtas kriptografinis posūkis konflikte, kuriame ir taip jau visko daug.

Pati Ukrainos vyriausybė naudoja kriptovaliutas, siekdama surinkti finansavimą savo gynybiniams veiksmams. Kai kurios iš galimai Rusijos valdomų piniginių, susijusių su „Chainalysis“ tyrimu, netgi siuntė pinigus Ukrainai.

Sustiprindama paslaptingojo haktyvisto kaltinimus, „Chainalysis“ teigia, kad bent tris iš galimai rusiškų piniginių trečiosios šalys jau anksčiau buvo susiejusios su Rusija. Dvi iš jų esą dalyvavo „Solarwinds“ atakoje, o iš trečiosiosios buvo mokama už serverius, naudotus Rusijos 2016 m. rinkimų dezinformacijos kampanijoje.

„Chainalysis“ taip pat teigia, kad haktyvisto (ar haktyvistų) veiksmai rodo, jog jie rimtai vertina savo teiginius. Pagrįsdamas savo teiginius blokų grandinėje asmuo efektyviai sunaikino daugiau nei 300 000 JAV dolerių vertės bitkoinų – kur kas daugiau, nei reikia, kad būtų galima pasinaudoti „Bitcoin“ blokų grandinės OP_RETURN lauku.

„Tai, kad OP_RETURN siuntėjas norėjo ir galėjo sudeginti šimtus tūkstančių dolerių vertės bitkoinų, kad paskleistų savo žinią, mūsų nuomone, didina tikimybę, kad jų informacija yra tiksli“, – sakoma „Chainalysis“ pranešime spaudai.

OP_RETURN yra funkcija, kurią galima naudoti įrašant į blokų grandinę savavališkus duomenis, taip pat pažymint sandorio išvestį kaip negaliojančią. OP_RETURN išėjimai gali būti naudojami bitkoinams „deginti“. OP_RETURN sukuria nepatikrinamas, tad negaliojančias tranzakcijas.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, siuntėjas nustojo skelbti įrašus. Vėliau jis atnaujino savo veiklą, dabar jau siųsdamas su Rusija susijusius bitkoinus Ukrainos pagalbos adresais.

Jei tikėti šiais įtarimais, saugumo požiūriu šios piniginės ir visi juose esantys bitkoinai yra daugiau ar mažiau nebetinkamos naudoti, teigia „Chainalysis“.

Galimybė, kad OP_RETURN siuntėjas įsigijo privačių Rusijos kontroliuojamų piniginių raktus, taip pat leidžia manyti, kad Vladimiro Putino režimo kriptografinės operacijos nėra saugios.

Parengta pagal „CoinDesk“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.