BDAR penkmetis – kaip sekėsi ir ko tikėtis ateityje?

Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) gana stipriai pakeitė duomenų apsaugos reguliavimą visoje Europos Sąjungoje (ES) ir kiekvienais metais sulaukiame vis naujų, neretai labiau duomenis saugančių pokyčių. Advokatų kontoros „TGS Baltic“ partneris, Technologijų industrijos grupės vadovas Mindaugas Civilka primena, kad jau penkerius metus gyvename pagal naujas taisykles. Kaip sekėsi šį laiką ir ko tikėtis ateityje?

 Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) gana stipriai pakeitė duomenų apsaugos reguliavimą visoje Europos Sąjungoje (ES) ir kiekvienais metais sulaukiame vis naujų, neretai labiau duomenis saugančių pokyčių.<br> 123rf nuotr.
 Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) gana stipriai pakeitė duomenų apsaugos reguliavimą visoje Europos Sąjungoje (ES) ir kiekvienais metais sulaukiame vis naujų, neretai labiau duomenis saugančių pokyčių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 12:45 PM

Prieš penkerius metus įsigaliojęs BDAR stipriai sugriežtino asmeninių duomenų tvarkymo taisykles – pradėti taikyti griežtesni reikalavimai sutikimams, leidžiantiems tvarkyti asmens duomenis, skiriamos didesnės baudos ir sankcijos už duomenų apsaugos pažeidimus. Bendrovės, tvarkančios asmeninius duomenis, privalo samdyti duomenų apsaugos pareigūnus, tinkamai informuoti asmenis kaip ir kokiais tikslais duomenys bus tvarkomi, taip pat užtikrinti galimybę pranešti apie galimus pažeidimus bei daug kitų reikalavimų, kurie per penkerius metus buvo koreguojami ir keičiami.

„Gegužės 25 d. minėsime penktąjį BDAR gimtadienį, tad laikas pažvelgti, kaip mums sekėsi šio reglamento laikytis ir atsakyti į klausimus, ar BDAR padėjo verslui, ar tik apsunkino, taip pat išskirti savo įžvalgas, kokias pamokas išmokome ir paruošti bendrinę ataskaitą“, – sako M. Civilka.

Technologijų industrijos grupės vadovas prideda, kad BDAR įtvirtinami reikalavimai nėra savitiksliai – jais ne tik siekiama labiau apsaugoti mūsų duomenis ir privatumą. Ilgalaikis BDAR siekis – transformuoti visuomenės ir ekonominių dalyvių (verslų) elgesį taip, kad naudodamiesi asmeniniais duomenimis jie taptų atsakingi, skaidrūs ir saugūs.

„Šiuolaikinė ekonomika yra grindžiama duomenimis, todėl jų apskaita turi būti ne ką mažiau skrupulinga nei finansai. Būtent kruopštus, taupus, tvarus ir skaidrus požiūris į duomenų tvarkymą leis pasiekti didesnį verslo ir kiekvieno mūsų informacinių sistemų ir jose kaupiamų duomenų atsparumą vidinėmis ir išorinėmis grėsmėms“, – teigia M. Civilka ir prideda, kad yra svarbu suprasti, jog didžioji visuomeninių santykių dalis yra persikėlusi į elektroninę erdvę, kuri yra kur kas pavojingesnė, dinamiškesnė nei popierinė aplinka.

Nors apie BDAR vis dar yra daug diskutuojama, M. Civilka teigia, kad bent jau kol kas spręsti ar tai pavykęs projektas – per anksti. Anot jo, normalu, kad per penkerius metus matėme daugiau nesėkmių nei sėkmių, kadangi tai naujas reglamentavimas, kuris palietė visas visuomeninio gyvenimo sritis, todėl prie jo prisitaikyti turėjo ne kai kurios visuomenės dalys ar verslai, bet iš esmės visa visuomenė.

„Iki visiškos sėkmės visuomet pirmiausia reikia nueiti ilgą kelią, tai – maratonas, o ne sprintas, tačiau įveikus iššūkius ir išmokus pamokas galime pasiekti tokį rezultatą, kuris mus tenkintų. Be to, BDAR tikslas yra kilnus – saugoti žmogaus privatumą, todėl turime pasistengti išspręsti problemas ir atrasti atsakymus į kylančius klausimus“, – sako M. Civilka.

BDAR gimtadienis bus minimas konferencijoje

Jau šeštus metus iš eilės minėta advokatų kontora ir Lietuvos duomenų apsaugos pareigūnų asociacija organizuoja Tarptautinę duomenų apsaugos konferenciją, kuri vyks gegužės 25 d. – per BDAR gimtadienį.

„Gimtadienis – tik šios konferencijos dalis. Siekiame įtraukti visus, kurie domisi ne tik duomenų apsauga, bet ir dirbtiniu intelektu (DI), kitomis technologijomis. Konferencijoje diskutuosime ne tik apie tai, kaip BDAR pakeitė mūsų gyvenimus, bet ir apie tai, ko galime tikėtis ateityje. Šiais metais taip pat sulauksime Airijos duomenų apsaugos komisijos, diktuojančios svarbiausias šios srities madas (nepamirškime, Europoje būtent Airijos institucija prižiūri tokių gigantų kaip „Meta“, „Microsoft“ ir kt. veiklą), atstovo pranešimo, taip pat išgirsime ryškiausių BDAR aktyvistų ir nuomonių formuotojų pasisakymus“, – pasakoja M. Civilka, konferencijos moderatorius ir vienas iš pranešėjų.

Tarptautinėje duomenų apsaugos konferencijoje bus diskutuojama apie globalius asmens duomenų mainus, apie „Metaverse“ pasaulį ir didžiųjų duomenų įtaką, DI grėsmes bei galimybes privatumui ir įvairias kitas temas.

Šiais metais konferencija organizuojama tiek fiziniu, tiek ir nuotoliniu būdu, dalyvavimas nemokamas, tačiau būtina registracija. Daugiau informacijos ir registracija – čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.