Padėti bitėms galime kiekvienas: pastatykime bičių viešbutį!

Pasaulyje mažėja bičių rūšių – tačiau yra dalykų, kuriuos galime padaryti, kad padidintume jų skaičių savo gimtojoje teritorijoje.

 „Bičių viešbutį“ nesunku pasigaminti patiems.<br> 123rf nuotr.
 „Bičių viešbutį“ nesunku pasigaminti patiems.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 1:21 PM, atnaujinta May 19, 2023, 1:24 PM

Žinoma, bitės visų pirma asocijuojasi su aviliu, tačiau kaip rašoma svetainėje bitininkas.lt, taip gyvuoja vienintelė mūsų bičių rūšis — medunešė (naminė) bitė. O daugybė bičių rūšių nei išvaizda, nei gyvenimo būdu į naminę nepanašios, tačiau vis tiek svarbios tiek gamtai, tiek žmogaus įveistam sodui – jos dirba apdulkintojomis.

Beje, Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje aptikta 217 laukinių bičių rūšių. Tai daugiau nei du trečdaliai visų šiandien Lietuvoje žinomų rūšių.

Vienas iš būtų padėti – suteikti namus bitėms, kurios lizdus suka dirvoje, tuščiaviduriuose augalų stiebuose arba plytų mūro ertmėse.

Galima nusipirkti jau paruoštų „bičių viešbučių“ – nors kai kurie jų yra prastai suprojektuoti, o dideli „viešbučiai“ gali paskatinti per daug bičių gyventi arti viena kitos, kas, atrodo, masina parazitus. Taip pat galima nusipirkti statyboms skirtų „bičių plytų“ – tačiau vienas tyrimas rodo, kad bitės jų nelabai mėgsta.

Laimei, „bičių viešbutį“ nesunku pasigaminti patiems. Vienas iš būdų – paimti seną rąstą ir vienoje jo pusėje išgręžti maždaug 8 milimetrų pločio skylių. Kuo gilesnės skylutės, tuo daugiau kiaušinėlių bus dedama į kiekvieną skylutę, todėl darykite kuo ilgesnes ertmes – bet nepragręždami iki kitos rąsto pusės!

Pradėdama nuo apačios, bitė padės kiaušinį, prikraus šiek tiek žiedadulkių ir nektaro, užkimš jį purvu – ir imsis kitos angos. Per kelias savaites keliose ertmėse ji gali sudėti iki 40 kiaušinių.

Dar viena priežastis, dėl kurios duobutės turi būti gilios, yra ta, kad kregždės gali sulesti arčiausiai išorėje esančias lervutes.

Dar vienas variantas – bambuko stiebų ar tuščiavidurių sumedėjusių augalų stiebai. Juos galima horizontaliai įkišti į seną vamzdį arba didelį plastikinį butelį su nupjautu dugnu. Vamzdžio ar butelio kraštas turėtų būti šiek tiek toliau nei stiebai – kad „viešbutis“ būtų apsaugotas nuo lietaus.

Taikydami bet kurį iš šių būdų, įsitikinkite, kad stiebų galai arba medienoje išgręžtos skylės turi lygius kraštus, nes aštrios atplaišos gali nuplėšti bičių sparnus, sako Sasekso universiteto (JK) bičių ekologas Dave'as Goulsonas.

Pastatytą „bičių viešbutį“ pritvirtinkite į pietus orientuotoje vietoje, kad jis gautų daug saulės ir būtų bent 60 cm nuo žemės. Idealiausia vieta – ant tvoros ar pašiūrės, nes ant medžių kamienų dėl lapijos jau gali būti per daug tamsu ir vėsu.

Jei neturite kur įrengti „bičių viešbučio“, padėkite ant žemės gyvenančioms bitėms – pavyzdžiui, palikdami saulėtoje vietoje netrikdomą sausos, trupios dirvos lopinėlį. Jos pačios joje padarys skylutes lizdui.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.