Sukurta „Twitter“ alternatyva: į socialinių tinklų rinką žengia nauja platforma „Bluesky“

Milžinės „Twitter“ įkūrėjas Jackas Dorsey pristatė naują socialinių tinklų platformą „Bluesky“. Daugelis ją gretina su pačiu „Twitter“ ir sako, kad ilgainiui naujoji platforma jį pakeis. „Tele2“ skaitmeninių kanalų turinio vadovė Justina Antropik sako, kad „Bluesky“ turi daug potencialo – ekspertė įvardija pagrindinį jos išskirtinumą.

 Milžinės „Twitter“ įkūrėjas Jackas Dorsey pristatė naują socialinių tinklų platformą „Bluesky“.<br> Unsplash nuotr.
 Milžinės „Twitter“ įkūrėjas Jackas Dorsey pristatė naują socialinių tinklų platformą „Bluesky“.<br> Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-22 11:31

„Ši platforma yra sukurta atkartojant „Twitter“ principus – ji turi panašias funkcijas. Daugelis vartotojų, kurie prieš tai bent kartą naudoję „Twitter“, nesunkiai perpras, kaip naudotis ir „Bluesky“. Naujojoje platformoje galima dalintis trumpais pranešimais arba nuotraukomis, atsakinėti į kitų pranešimus, sekti pasirinktus žmones“, – sako J. Antropik.

Kas yra „Bluesky“?

Platforma „Bluesky“ yra nauja socialinių tinklų platforma, pradėta kurti dar prieš kelerius metus. Jos principas labai panašus į „Twitter“. „Bluesky“ besinaudojantys žmonės gali kasdien skelbti trumpus įrašus, kelti nuotraukas, atsakyti vieni kitiems komentaruose.

Vasario mėn. aplikacija buvo įdiegta visuose operacinės sistemos „iOS“ „Apple Store“, o praėjusį mėnesį atsirado ir gamintojo „Android“ telefonų programos sistemoje „Google Play“. Programėlė yra nemokama, tačiau vis dar beta versijoje. Tai reiškia, kad dabartinė jos versija dar vis tobulinama – dabar „Bluesky“ gali naudotis tik pakviesti žmonės.

Jei norėtumėte joje užsiregistruoti, jums reikės gauti specialų kodą iš dabartinio naudotojo. Pastebėta, kad programėlėje daugiausiai registruojasi žurnalistai, visuomenininkai, technologijų ekspertai ir kai kurios įžymybės.

Įprastas „tweet“ keičiamas į „skeet“

Programėlėje „Bluesky“, panašiai kaip ir „Twitter“, galite sekti kitus žmones, matyti, kokiu turiniu jie dalijasi. Aplikacijos apačioje yra specialus mygtukas „Who to follow“, kuris pataria, kokius žmones galite pasekti. Tai suteikia galimybę atrasti daugiau pažinčių. Vartotojų profiliuose taip pat yra tokios pat funkcijos: galima įsikelti profilio nuotrauką, supildyti biografijos duomenis.

Naujosios aplikacijos naudotojai gali skelbti ne ilgesnius nei 300 simbolių įrašus, jais dalintis, atsakinėti į kitų žmonių viešai paskelbtas žinutes, o jeigu reikia, bendrinti, nutildyti arba blokuoti kitų žmonių paskyras. Programėlėje esantys pranešimai yra vadinami „skeets“, kai tuo metu įrašai „Twitter“ yra vadinami „tweets“. Be to, „Bluesky“, kaip ir „Twitter“, nėra privačių žinučių skilties, tad aplikacijų panašumai – akivaizdūs.

Kitoks veikimo principas

Tradiciškai kitose socialinių tinklų platformose paskelbta informacija jose ir lieka. Pavyzdžiui, jeigu paskelbėte įrašą „Twitter“ ar įkėlėte nuotrauką „Instagram“, šie įrašai lieka tik tose programėlėse.

Pagrindinis „Bluesky“ skirtumas nuo „Twitter“ ir kitų platformų yra tas, kad aplikacija naudoja decentralizuotą sistemą. „Bluesky“ kontekste tai reiškia, kad naudotojų duomenys saugomi ne bendrovės, o nepriklausomuose serveriuose. Duomenų decentralizacijos tikslas yra skatinti naudotojus kontroliuoti savo duomenis patiems.

Be to, „Bluesky“ kūrėjų teigimu, naujoji aplikacija, kitaip nei „Twitter“, siekia veikti pagal vadinamąjį atvirą protokolą. Tai reiškia, kad turiniu, kuris bus paskelbtas naujojoje „Bluesky“ bus galima lengviau dalintis kitose platformose – tai suteikia galimybę lengviau pastebėti paviešintą informaciją skirtinguose socialiniuose tinkluose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.