Rusai teigia numušę galingas vakarietiškas raketas – kaip yra iš tiesų?

Rusija kasdien giriasi numušanti dešimtis sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“. Pagal šią statistiką, Rusija tikriausiai jau numušė daugiau šių ginklų nei Ukraina apskritai turėjo, rašo „Technologijos.lt“. „Sky News“ karybos ekspertas Seanas Bellas atsakė, ar Rusija apskritai turi galimybę numušti „Storm Shadow“.

„Storm Shadows“ – tai „British Aerospace“ ir vienos Prancūzijos bendrovės sukurta didelio nuotolio iš oro paleidžiama sparnuotoji raketa.<br>MBDA nuotr.
„Storm Shadows“ – tai „British Aerospace“ ir vienos Prancūzijos bendrovės sukurta didelio nuotolio iš oro paleidžiama sparnuotoji raketa.<br>MBDA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 7:36 PM

Svarbu pažymėti, kad sparnuotosios raketos nėra labai greitos. „Storm Shadow“ pasiekia maksimalų 0,95 Machų greitį, tačiau numušti „Storm Shadow“ rusams vis tiek nėra lengva, nes, pasak S.Bello, „jas labai sunku susekti“.

Kodėl jas sunku susekti? Nes „Storm Shadow“ apskritai sunku pastebėti. Nors ši raketa nėra pilnai „nematoma“ (angl. stealth), ją susekti sunku dėl jos formos ir dėl to, kad ji gali skristi labai žemai, prisitaikydama prie vietovės reljefo. Tokia galimybė egzistuoja todėl, kad priartėjusi prie taikinio raketa pakyla ir tada neria link jo – jai nereikia visą laiką skristi aukščiau, kad įvykdytų nėrimo manevrą.

Tačiau S.Bello teigimu, negalima tvirtai teigti, kad numušimas yra neįmanomas. „Iš tikrųjų mes nežinome tiesos, bet vienas esminis dalykas, kurį žinome, yra tas, kad Vakarų tiekiami išmanieji ginklai suteikia Ukrainai tam tikrą pranašumą“, – priduria jis.

„Storm Shadows“ – tai anglų-prancūzų didelio nuotolio iš oro paleidžiama sparnuotoji raketa, naudojama nuo 2003 metų. Ji sveria 1300 kg, yra 5,1 metro ilgio ir yra varoma turboreaktyviniu varikliu. Tiesą sakant, tas pats variklis – „Microturbo TRI 60–30“ – gali būti naudojamas ir dronuose.

„Storm Shadows“ raketos gali gabenti 450 kg sveriančią įprastinę kovinę galvutę iki 300 km atstumu. Jos skirtos smogti stacionariems, labai giliai įtvirtintiems ir didelės vertės taikiniams.

„Sky News“ žiniomis, pirmą kartą Ukrainoje šios raketos buvo panaudotos gegužės 8 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.