Iranas pristatė pirmąją savo kurtą hipergarsinę raketą

Iranas pristatė pirmąją šalyje sukurtą hipergarsinę raketą. „Hipergarsinė raketa „Fattah“, naujausias Revoliucinės gvardijos ginkluotųjų oro pajėgų pasiekimas, atidengta dalyvaujant prezidentui Ebrahimui Raisiui“, – antradienį pranešė valstybinė televizija. Raketa „sustiprins šalį“, padidins Irano „atgrasymo galią“ ir „užtikrins saugumą ir stabilią taiką regiono šalims“.

 Moterys žvelgia į „Fattah“ raketą per ceremoniją Teherane, Irane, antradienį, 2023 m. birželio 6 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Moterys žvelgia į „Fattah“ raketą per ceremoniją Teherane, Irane, antradienį, 2023 m. birželio 6 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-06 15:05

Raketos veikimo nuotolis, valstybinės Irano naujienų agentūros „Irna“ duomenimis, siekia 1 400 km. Ji gali 13–15 kartų viršyti garso greitį. Naujienų agentFfatūra paviešino nuotraukas iš raketos pristatymo ceremonijos, kurioje, be kita ko, dalyvavo kariuomenės atstovai, taip pat Revoliucinės gvardijos vadas generolas Hosseinas Salamis.

Islamo Respublika apie kuriamą raketą, kuri gali būti ginkluota ir branduoliniais užtaisais, paskelbė lapkritį. Tai sukėlė Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) susirūpinimą dėl Irano branduolinės programos. Tačiau tada TATENA vadovas Rafaelis Grossis pabrėžė, kad Irano pareiškimas negali turėti „jokios įtakos“ deryboms dėl branduolinės programos.

Tarptautinis branduolinis susitarimas su Iranu šiuo metu įšaldytas. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 m. pasitraukė iš sunkiai pasiekto susitarimo. Tada ir Iranas palaipsniui nustojo vykdyti sutarties įsipareigojimus.

Hipergarsinės raketos skrenda žemai atmosferoje ir yra manevringos. Dėl to sunku nuspėti jų skrydžio trajektoriją ir jas numušti. „Fattah“ raketos sukūrimas sustiprins Irano karinį arseną. Tai kelia nerimą daugybei šalių, ypač JAV ir Izraeliui. Izraelis baiminasi, kad Irano ginklai gali pasiekti Izraelio teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.